Пратиоци

понедељак, 26. октобар 2009.

Rusko pile!



Veri se dopao prilog o lavas-u a meni se npr. izuzetno dopao ovaj dopis :)

Ko nije video tada moze sada nanovo.. zahvaljujuci retrospektivi.. ima mnogo za citanje pa uzmite kokice hihihi.. ;) Inace piletina na ovaj nacin je stvarno vanrednog ukusa.. toliko sam je puta pravila da je jednostavno samo reci preporucujem od sveg srca.. dakle ovako je to bilo:


"Kviz:) "Bio je maher..


majloV - 3. februar 2006. u 06.58 (*.-.)

a voleo je dobro i da pojede„


Pitanje za vas:

Ko je zagonetna licnost?

Naravno i recept:


”MLADI PILICI S ROSTILJA NA RUSKI NACIN"


sastojci:

2 mlada pileta (od 800 do 1 kg)

grancica svezeg ruzmarina

5 supenih kasika kurvoazjea

so, biber
priprema:

Izaberite dva domaća sveza pileta tezine od 800-1 kg. Rasecite ih po duzini kroz belo meso i uz ledja. Odstranite kosti ledja i grudi, bataka i karabataka.

Meso posolite i pobiberite. Unutrasnjost ispunite grancicama svezeg ruzmarina i poprskajte kurvoazjeom.

Meso stavite između dve čiste daske, pritisnite necim teskim i ostavite na hladnom mestu.

Ovako pripremljeno meso ostavite da odstoji dva-tri sata.

Meso pecite na ovlas pouljenom rostilju i to prvo unutrasnji deo pileta, a zatim stranu s kozicom. Pecite na tihoj vatri 20 minuta.

Peceno pile isecite na komade i slozite na zagrejan tanjir. Uz piletinu služite marinirane bukovace i sampinjone, te sve ukrasiti.„


Dakle?;)

E ono što ne ulazi u kviz je moj mali ”deciji dodatak„:)))

Recept sam isprobala i odličan je.

Mesu sam lako odstranila kosti, a dasku sam stavila u veci pleh pa preko drugu dasku i onda teret.

Pekla sam na cugun tiganju (onaj metalni teski) ne na rostilju, na tihoj vatri s malo maslinovog ulja, kurvoazje-a nisam imala već neku drugu vrstu konjaka kao i suseni ruzmarin:)

Sve je ispalo jako ukusno sto je i najvaznije:)

Evo i fotki ”al' će se nagledate„:))



Pa da se igramo;)

Poz."


E sada sledi jako zanimljiva diskusija premda bih izdvojila samo delove iz knjige koji su i bili povod za ovaj kviz :)

"„Tito u gostima


SVECANA VECERA KOD STALJINA


Kada je Josip Broz 21.septembra 1944. SOVJETSKIM AVIONOM s Visa doputovao u Rumuniju, a potom u Moskvu, razlog posete bila je potreba da se utvrde uslovi pod kojima će Crvena armija ratovati na jugoslovenskoj teritoriji. Pregovori jugoslovenskog i sovjetskog rukovodstva poceli su nakon rucka u hotelu Luks. Josip Broz Tito i Josif Visarionovic Staljin poznavali su se još pre Drugog svetskog rata, a međusobno su se oslovljavali sa ”druže Staljine„ i ”Valtere„, sto je bilo Titovo konspirativno ime u Komunistickoj internacionali.

Prijateljska atmosfera između dva lidera ubrzo je narusena Staljinovim zahtevima, od kojih je najvazniji bio da partizani budu pod sovjetskom komandom, te predlozima Titu da saradjuje sa ljudima koji nisu bili komunisti, a koje je Tito nazivao izdajicama i nitkovima. Pregovori su bili vrlo mucni i tek delimicno uspesni.

Vecerali su u Staljinovoj daci. Navodno je tu Staljin Tita toliko napio vinom i votkom da je gostu pozlilo. Sutradan ujutro Tito je odleteo u Vrsac u Banatu. Stigao je na vreme da vidi kako ruske snage ”poput plime prelaze rumunsku granicu„ i spajaju se s partizanima.”



A na meniju:


- * -


VECERA


Crveni ruski kavijar

Marinirana jesetra i moruna

Nakiseli mladi krastavci

Gruzijski vinski gulas s knedlama

Mladi pilici s rostilja na ruski način

Marinirane pecurke

Ustipci

Borovnice


Pica

votka, gruzijska vina


- * -

Uz svako jelo predlog odgovarajuceg pica by Rene Bakalovic:

Pored dobro ohladene votke uz kavijar, uz rusku piletinu ide dobra domaća kraljevina”

Deo iz knjige „Titov kuvar” autor Anja Drulovic uz napomenu:

„Ova knjiga je napravljena po ideji i uz pomoć Marka Dragicevica”

I jos ovo:




"Evo nekih delova vrlo su zanimljivi.. bar meni;)


Inače knjiga je po segmentima:

Tito u gostima, Sa zvezdama, Od Vardara do Triglava, Gosti kod Tita.

Svaki recept sacinjava kratka istorija-prica o dogadjaju kad, gde i zašto se sve odigralo uz jelovnik.

Svi recepti su nanovo obradjeni i provereni pa uz originalne fotografije tog vremena i fotografije datih jela.



„.. Knjiga je napravljena na osnovu originalne i sluzbene dokumentacije sa svecanih ruckova i vecera.

Dokumentaciju i jelovnike usputio je gospodin Branko Trbovic, po zanimanju hemicar, koji je svoj radni vek proveo uz Tita ispitujuci ispravnost hrane.

Vecina fotografija objavljenih u ovoj knjizi nikada ranije nije bila dostupna javnosti. Mnoge knjige napisane o Titu bave se iskljucivo njegovom biografijom, politickim delovanjem i istorijom.

Ova knjiga makar jednim delom otkriva šta se dogadjalo iza sluzbenih fotografija koje smo imali prilike da vidimo u novinama i na televiziji.

Zavirujuci u kuhinju, uspeli smo da otkrijemo jedan delic tajne zivotnog stila Josipa Broza Tita i njegovih gostiju koji su u to vreme vladali svetom.



SVEDOK IZ KUHINJE

CEO SVOJ RADNI VEK PROVEO SAM RADECI ZA DRUGA TITA

Pratio sam ga na svim putovanjima. Moj posao je bio da obezbedim da njegova hrana bude ispravna i da sprečim slučajna ili, u slučaju sabotaze, namerna trovanja hranom. Bio sam tihi svedok na vecerama, ruckovima i svuda gde se sluzila hrana.

Radni vek sam proveo u kuhinjama, laboratorijama i na putovanjima. Bio sam zaposlen kao hemicar u laboratoriji za posebne namene, na Odeljenju za hemiju i toksikologiju. Laboratorija u krugu Belog dvora radila je iskljucivo za predsrednika Tita, visoke jugoslovenske rukovodioce i strane državnike.

Nijedan obraok nije pripremljen bez nadzora lekara ili laboranata.

Laboratoriju su osnovali Rusi odmah posle rata 1945. i njihovi strucnjaci su obucavali naše osoblje.

U istoj zgradi bili su skladista i frizideri u koje su, nakon detaljnih pregleda, odlagani najkvalitetnija hrana i pica iz Jugoslavije i celog sveta.

U odeljenju za početne preglede, strucnjak za higijenu, pregledavsi svaku namirnicu, primao je samo one koje su ispunjavale sve uslove za kvalitetnu ishranu. Pošto bih uzeo uzorke, određivao je vrstu analoize. Sviuzorci su upucivani na hemijsko-toksikolosku analizu i bioeksperiment.

Posle analiza, nacelnik svakog odeljenja davao je mišljenje o valjanosti ispitanog artikla i odlucivao koje namirnice odgovaraju zahtevima, odnosno ocenjivao ispravnost svake namirnice i odobravao njenu upotrebu i smestaj u frizidere i skladista.

Zaposleni u laboratoriji ispitivali su svaku namirnicu pre oznacavanja.

Kuvari i konobari u rezidenciji smeli su da prime namirnice sa oznakom ”A-U„ sto je znacilo ”analizirano - upotrebljivo„.

Sve rezidencije imale su male, prirucne laboratorije u kojima su analizirana gotova jela. Naravno, tu je reč o brzim analizama.”

Meni je zanimljivo ovo o TiTi:)

„... Dobri ruckovi i vecere uvek su dramske inscenacije u kojima su dva lika kljucna - kuvar kao reditelj i Tito kao glavni glumac.


Tito je mogao biti tako fascinantan za stolom pre svega zato što je uzivao u jelu i picu, sto mu se predavao strasno, često neumereno, sto mu je gastronomsko uzivanje bilo vaznije od brige za lično zdravlje.

To uzivanje nije morao glumiti, ono je neposredno odavalo intenzivnu zivotnu radost kojom je plenio drustvo oko sebe u takvim prilikama.

Tito je jednako uzivao u jednostavnoj seljackoj zagorskoj hrani, zgancima, siru i pavlaci, struklama, bunceku, kobasicama i krvavicama, i nosio se sa mondenim kulinarskim ludorijama.

Međutim, njegova ljubav prema dobroj domaćoj kuhinji svakako je bila temelj njegovog uzivanja za stolom.

...

Ako mu se nešto bas nije dopalo, nezeljenu hranu bi odbio sa stilom: specijaliteti sa vrapcima, posluženi u Kini, nisu mu bili bas po volji pa je izjavio da ne može da jede vrapce jer su oni proleteri pticijeg roda.” (genije:)) "


Vecna atrakcija nasuprot svemu!
 Poz. :))







4 коментара:

  1. Danas i na blog-u "Palachinka" o TitI!?

    Prijatno sam iznenadjena koincidencijom a nasmejah se istom izboru jela tj. bas onam koji sam imala davne 2006. godine kada je i ovaj "kviz" bio pokrenut :)

    ОдговориИзбриши
  2. :)) Neverovatno! Htedoh da pravim Bagdadski djuvec ali nisam uspela da nadjem ovcetinu. A piletina je bas dobra! Ja sam jos dodatno zalivala konjakom dok se peklo.

    ОдговориИзбриши
  3. Prelepo stvarno a mi kulinari nekako isto razmisljamo sto me uvek nanovo odusevi :)

    Drage dame u to ime zivele vi meni srecne i vesele :)
    Svako dobro!

    ОдговориИзбриши