Пратиоци

четвртак, 16. фебруар 2012.

Kokosov orah - Coconut -

Kokosov orah je okrugli plod kokosove palme s tri "okanca" na vrhu, koja izgledom podsecaju na ljudsko lice :)
Oblik, Izgled i tvrdoca ta tri okanca su i pokazatelj u kakvom je stanju kokos koji bismo kupili!


Biranje kokosa u prodavnici je zanimljiv proces pa bi bilo potrebno voditi racuna o spoljasnjoj tvrdoj kori kokosovog oraha, da na njoj nema nikakvih ostecenja i napuklina, a posebno je vazno da se muckanjem oslusne da li u kokosu ima tecnosti, sto je pokazatelj svezine ploda. 
U zemljama gde beru potpuno sveze zrele plodove kokosov orah ima jos jedan debeli zeleno-oker sloj ali do nas u trgovinama stize bez tog zastitnog sloja. 



Tek ubrani svezi plod kokosa s palme, sa zelenom debelom ljusturom (stajanjem kora iz zeleno-oker boje prelazi u zrelooker-braon boju), moze u sebi da sadrzi i do 1 l tecnosti - kokosovog soka - kokosove vode koja u kombinaciji s drugim vocnim sokovima daje izvanredne osvezavajuce napitke a takodje se koristi i kao dodatak za pripremu raznih koktela.
Sveze ispijeni sok kokosovog oraha je odlicno sredstvo protiv dehidratacije, ublazava zedj u vrelim letnjim tropskim danima pa je zato najcesci osvezavajuci napitak koji se prodaje na ulicama nekih gradova. Ne zahteva nikakvu obradu i pripremu osim sto je potrebno ostrim secivom (macetom) odseci vrh kokosovog oraha i zabosti slamcicu. 
Uzivanje od tek ispijenog soka je neopisivo!




Tecnost sveze ubranog ploda kokosovog oraha stajanjem gubi na zapremini jer ga kokosov meki plod upija, samim tim jer je ubran s palme i ne dobija vodu prirodnim putem. Dakle, dugim stajanjem kokosov meki plod upija tu tecnost iz jezgra ploda a ostatak je pokazatelj koliko je vremena proslo od branja kokosovog oraha.


Kada se skine taj prvi zeleno-oker sloj najbitnije da kokosov orah tj. njegova sledeca zastita - tvrda spoljasnja ljustura ostane neostecena a takodje i ona tri okanca na vrhu da budu meka pri pritisku ali ne i lako lomljiva.


KAKO LAKO OTVORITI KOKOSOV ORAH
Tako izabran dobar kokos pun soka otvoriti - raspoloviti na sledeći način:
-staviti posudu
-iznad posude kokos uhvatiti levom rukom tako da palac dodje ispod ona dva crna „okanca” na kokosu


-snažno udariti cekicem (siri deo) između linije koja razdvaja te dve crne tacke (ako se pravilno udari u taj deo tj. pronadje ta sredisnja tacka, kokosova spoljasnja tvrda kora s oraha ce se automatski raspoloviti)


-deo tecnosti-soka koji je u kokosu iscurice u posudu, ostatak koji je u kokosu sipati u casu i osveziti se :)


-od mekog dela kokos ploda odvojiti mali komadic, probati na ukus i svezinu (najvaznije da plod nije gorkog ukusa jer je to znak da je kokosov orah dugo stajao i nije svez)
-lopaticom odvojiti meki deo kokosa od spoljasnje tvrde kore a braon kozicu ocistite nozem za ciscenje povrca-krompira. 


Ako se i spoljasnja i unutrasnja kora lako i bez napora odvajaju, od kokosovog mekog ploda, to je unutrasnji (pri kupovini nevidljivi) pokazatelj da je orah svez. Tesko odstranjivanje ovih delova pokazuje da je kokosov orah ubran kada je bio potpuno zelen tj. kada mu nije bilo vreme za branje. 


Pre otvaranja kokosa kokosov sok iz jezgra se moze isprazniti i na sledeci nacin:
-tri crna okanca se izbuse otvaracem-svrdlom (otvaracem za vino)
-sok se isprazni a dalje se postupi kao u objasnjenju
-kokos bez soka i s otvorenom ljuskom ili okancima se brzo kvari pa tecnost upotrebiti onda kada ce se i kokosov orah upotrebiti  


KOKOSOVO MLEKO
Kokosov meki plod se dalje obradjuje seckanjem, rendisanjem ili struganjem u zavisnosti za sta je potrebno!

Od ploda se pravi ukusno kokosovo mleko i pavlaka.
Kokosovo mleko se pravi od sveze rendisanog kokosa s dodatkom vruce vode.
Strugani kokos se prelije prokuvalom pa ohladjenom toplom vodom da ogrezne, ostavi da odstoji dok se voda potpuno ne ohladi a dobijena tecnost ne zamuti i ispusti specifican miris kokosa. Tako natopljen vodom rendisani kokos prekriti providnom pak folijom i ostaviti da odstoji preko noci. Dobijeno mleko se procedi kroz gustu gazu i dobro ocedi. To je prvo dobijeno kokosovo mleko i najjaceg je ukusa i kolicine biljne masnoce.

Postupak s istim rendisanim kokosom se moze ponoviti 2-3 puta s tim sto ce svako naredno cedjenje davati blaze mleko, slabije masnoce i kvaliteta.



Radi dobijanja jakog mleka s puno masnoce rendisani kokos se moze obraditi i uz pomoc procesora ili blendera. Postupak je isti s tim sto se pre cedjenja sva sadrzina izmiksa u aparatu pa tek zatim cedi kroz gustu gazu ili jos bolje kroz komad belog muslina.
Ostatak iscenjenog kokosa se dalje dobro upakuje i zamrzne, moze se kasnije upotrebiti za kolace ili za smoothie napitke za dobrojutro ;)


Sa pribora skinuti svu zaostalu biljnu masnocu koja se tamo nakupi (upotrebiti je kao kremu za ruke, kozu ili obucu ;)!


Na isti nacin se kod kuce moze spremiti kokosovo mleko od kupovnog suvog kokosovog brasna:
-u procesor staviti 225 gr kupovnog kokosovog brasna
-kokos zaliti s 450 ml prokljucale vode
-miksirati u blenderu ili procesoru 30-40 sekundi (najjaca brzina)
-ostaviti da se potpuno ohladi
-iznad posude staviti cediljku, na cediljku komad belog muslina, sipati odstajali kokos i snazno iscediti (to se postize stezanjem i uvrtanjem tkanine)
Dobijeno mleko koristiti po potrebi, cuvati u frizideru 1-2 dana u dobro zatvorenoj posudi a takođe se može i zamrznuti.
Iscedjeni kokos se može još jednom preliti vodom tj. može se ponoviti ceo postupak ali će to mleko biti slabije a može se koristiti u onim receptima gde se mleko razblazuje vodom ili supom.

(Za manje kolicine kokosovog mleka potrebno je 50 gr suvog struganog kokosa i 100 ml vruce vode a za pavlaku 75 gr kokosa na 100 ml vode)


Upotrebiti svezu i kvalitetnu vodu, koju treba prokuvati i ohladiti do odredjene temperature, da bi i mleko bilo sveze i ukusno.

Tek iscedjeno kokosovo mleko/pavlaka stajanjem menja strukturu tj. u boci/konzervi se razdvaja na dva sloja. Izdvojeni sloj na povrsini je gusti beli deo - masnoca a na dnu ostaje drugi prozirni - tecni sloj. 

 
Ti slojevi se u nekim receptima koriste odvojeno tako da se jednostavno upotrebljava onaj sloj koji je potreban. 
Ako je potrebno upotrebiti oba sloja sadrzinu posude jednostavno snazno izmuckati da se oba sloja ponovo sjedine u jednolicnu tecnost - mleko/pavlaka.




Domace kokosovo mleko se u frizideru moze cuvati 2-3 dana a takodje se spakovano u plasticne boce moze zamrzavati i upotrebljavati po potrebi.
Kolicina vode u odnosu na kolicinu rendisanog kokosa proporcionalno daje kokosovo mleko ili kokosov krem- pavlaku! Dakle kolicina masnoce varira u odnosu na dodatu kolicinu vode u procesu pripreme u odnosu na istu kolicinu izrendisanog mekog kokosovog ploda. Sloj masnoce se lakse vadi ako se mleko pre hladjenja sipa u siroku teglu. Izdvojena biljna masnoca na vrhu po strukturi i tvrdoci podseca na puter.

Kokosovo mleko je hranljivo i predivnog ukusa a u kuhinjama mnogih zemalja sveta se koristi u pripremi raznovrsnih jela, pica i poslastica.

Kokosov orah se nepravedno zapostavlja i kod nas retko kupuje, bas zbog bojazni kako ga lako otvoriti i kako svez kokos dalje upotrebiti.
Ma pisala sam ya i o ovome ali se "zaturilo" u net-skom bespucu.. :))

Dakle nadam se da sam ovim dopisom makar malo pomogla!?
Ako nista, bar vise nece biti dilema Kako otvoriti kokosov orah? ili Sta s kokosovim orahom?.. bilo je zanimljivo citati!?

Sve vam naj!
Uzivajte :)


p.s. Pridodacu i fotografiju "Piletina pina colada ~ a la majloV" koju cu vam naknadno predstaviti..



6 коментара:

  1. Drago mi je da sam sve ovo pročitala na jednom mjestu i na našem jeziku.
    Viđala sam "coco juice" u prodavnicama zdrave hrane i čitala o dobrobitima (doduše sa reklame tog soka). Nisam ga probala i nemam predstavu kakvog bi trebao biti okusa.
    Kokosovo mlijeko sam probala u nekim azijatskim receptima, uglavnom samo u slanim varijantama. Sada mi se dopada taj miris, ali ga u kozmetici apsolutno ne podnosim. Koža koja miriše na kokos, ajme....ne mogu je podnijeti.
    Koliko vidim ova izdvojena kokosova masnoća je tečna, da li poznaješ postupak za dobijanje kokosove masti? Viđala sam je, ali samo kao kozmetički, ne i prehrambeni proizvod.
    Na kraju, ne mogu ne primjetiti ambalažu. Obožavam sve proizvode Bakine tajne. Vrlo su kvalitetni, a veoma mi se dopada redizajnirana ambalaža i posebno nova etiketa, jedino nisam sigurna da su ove četverougaone boce zgodnije od okruglih.
    Pozdrav, draga i hvala ti. Od tebe uvijek korisni savjeti.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala i Tebi!

      Znas kako ali neki proizvodi kupljeni u trgovini zbog raznoraznih vestackih i jeftinih dodataka postaju neprepoznatljivi tj. u velikom broju slucajeva nemaju veze s prirodnim ukusom. Taj "coco juice" o kome pricas moze da bude odlican ali pogledaj njegov sastav..

      Danas u sve trpaju pojacivace ukusa i raznorazne vestacke dodatke da je to vec postalo ocajno.
      Razlika izmedju domaceg i kupovnog kokosovo mleka je ogromna, o tome da ne sadrzi emulgatore, stabilizatore i vestakuse koji izazivaju razne zdravstvene tegobe da ne govorim!

      Odlicno pitanje hvala :)
      Ta kokosova masnoca nije tecna naprotiv vrlo je cvrsta i tesko se razbija posle odvajanja tih slojeva tj. ako je napravljeno jace mleko-pavlaka taj sloj je sve cvrsci jer ima veci procenat masnoce. Jedini pokazatelj koje ce cvrstoce biti masnoca je debljina gornjeg sloja u odnosu na prozirni donji tecni sloj.
      Dobro ohladjeno u frizideru izdvaja se na povrsini kao i puter prilikom "buckanja".
      Na fotki se vidi da je taj gornji sloj vise od 1/3 pa mu je i cvrstoca kao puter.
      Ako npr. pripremljeno kokosovo mleko-pavlaku stavis u siru teglu i dobro ohladis taj odvojeni gornji sloj je ustvari biljna masnoca koju lako mozes da izdvojis a cvrstine je bas kao i puter (kao i ona masnoca s fotke skupljana spatulom s posudja u kome sam sve to pripremala).

      I meni se jako dopada ovaj novi izgled "Bakine tajne"!
      Znas da se bojim kad otvorim teglu s ljutim ajvarom da je svu iz cuga ne pojedem.. inace sam ranije pravila ajvar ali od kad sam taj probala vise ne :))

      Svako dobro!

      p.s. Napisala sam gore ali cu pridodati i ovo sire objasnjenje o masnoci!

      Избриши
    2. Hvala ti još jednom.
      Ajvar iz Bakine tajne mi je jedini kupovni koji je stvarno dobar, a ne neki bezvezni gorki kiseliši, što je slučaj sa većinom. Dopada mi se i novost Ajvar sa patlidžanima.

      Избриши
  2. Samo kad se setim koliko sam ja imao problema da otvorim (razbijem) kokosov orah :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)

      Za ovo razbijanje simpaticne "kokosove glavice" bukvalno je potreban samo jedan udarac..

      Lako i jednostavno pa kada isprobate javite, premda bih rado cula i to predjasnje problematicno iskustvo :)

      Poz.

      Избриши
  3. Mene zanima gde kupiti kokosov orah? Pre nekoliko godina je jos i mogao da se nadje u velikim diskontima ali sada ga apsolutno nigde nema :( Lokacija-Beograd

    ОдговориИзбриши