Пратиоци

петак, 27. новембар 2009.

Post!

Post kao uzviseno stanje duha od nas ne iziskuje samo uzdrazanje od obilnih obroka, jer su obroci ionako samo sredstvo prezivljavanja, već visi stepen duhovnosti uklopljen u pokusaj da se, uz post misli i telesno, hranom, procistimo od nagomilanih a bespotrebnih otrova uz disciplinovano uzdržavanje od nekih vrsta namirnica.


U vreme posta strah bi trebalo zameniti molitvom koja prevashodno ima cilj da odagna misli od uobicajenih dejstava.

Ako se hranimo na određen način, jeduci sve vrste hrane, ovaj period nam uskracuje tu naviku ali pre svega bi trebalo da svoje misli „programiramo” da nam drugi način ishrane neće doneti problem već suprotno da ćemo postom doprineti ociscenju ne samo duha već i tela oslobodivsi se od uobicajenih strasti.

Uzviseni cilj posta je ustvari nas dobrovoljni pokusaj da se izdignemo iznad svakodnevnih strasti disciplinujucu i obuzdavajuci svoju naturu.

Pokusaj da svojevoljno uskratimo sebi zadovoljstvo ne sme da nas razdrazuje jer će efekat posta hranom kao deo „uzvisenijeg oblika zivljenja” biti uzaludan tj. dileme ne bi trebalo da bude..

Crkva ima svoje kanone i pravila.
Ovaj, Bozicni ili Filipovski post, je fleksibilniji tj. ubraja se u nestroge postove.

Bozicni post traje od 27. novembra, ili od praznika u secanje na apostola svetog Filipa, do 6. januara - Badnji dan-vece.

Period nestrogog posta nalaze tj. za vreme trajanja je razreseno jesti ribu i morske plodove tokom celog trajanja posta
osim
u dane posta kao sto su sreda i petak
i
poslednja nedelja bozicnog posta koja se smatra periodom strogog posta

U dane strogog posta, sredom i petkom, kao i poslednje nedelje posta hranu biljnog porekla bi trebalo pripremati samo na vodi, sto je nacelo strogog posta.

Post se zavrsava na dan rođenja Isusa Hrista 7. januara.

Dakle ogranicenja se svode na uzdržavanje od mesa, mlecnih proizvoda i jaja tokom celog posta.
U vreme posta ishranu treba prilagodjavati ovim pravilima i ne shvatati je kao kaznu već dobrovoljnu odluku koja se s lakocom ispunjava.

Post je period postavljen kao pokusaj da se putem odricanja, uzdrzanoscu od hrane, telesno, i duhovnom stilu zivota u tom periodu, molitvama, priblizimo Bogu.

U okviru posta postoje i posebno obelezeni dani kao secanje na važne dogadjaje.
Tako je post sredom, ustanovljeni jednodnevni post, kao secanje na period tj. dan kada je Juda izdao Isusa Hrista.
Taj dan se i u okviru visednevnog posta smatra posnim danom sa strogo odredjenim pravilima.
Tog dana se upotrebljava hrana biljnog porekla spremljena iskljucivo na vodi..

Jednodnevni post petkom oznacava dan kada je Gospod Isus Hristos stradao na Krestnom krstu docekavsi smrt Spasitelja sveta.

Vernici tog dana primenjuju strogi post a najizdrzljiviji provode dan u molitvi, uzdržavanju i odricanju uzimanja čak i vode i hrane.
Ovako stroge kanone postuju isposnici po manastirima i vernici koji ne rade teske fizicke poslove.
Post kao pratilac molitve i kao njen neraskidivi deo je jedan od bitnih oblika izrazavanja poboznosti.
Molitvama pre i posle jela izrazavamo cin postovanja prema Bogu a takođe i prema svojoj pravoslavnoj veri i tradiciji koje se vekovima podjednako brine i o duhovnom a i telesnom zdravlju svojih vernika.



***
CORBA OD KROMPIRA




-stavite u posudu 3 kasike sojinog mleka u prahu, malo soli i belog luka u prahu
-sve zalijte prokuvalom vodom i dobro izmesajte (oko 1,2 l vode)
u posudu dodajte još
-2 lovorova lista, kasicicu kima, 1 glavicu crnog luka secenu na rebarca i 1 razmrvljeni cen belog luka
-6 celih ocscenih krompira
-kuvajte kada provri još 20 minuta

Ovako kuvani krompir može se posluziti kao prilog ili izmiksan u blenderu kao potaz corba.


*
***
ROTKVA-ROTKVICE U KVASU




-izrendisite na krupno rende rotkvice ili rotkvu
-a na sitno rende jednu sargarepu
-posolite po ukusu
u ciniju dodajte još
 -marinirane sampinjone secene na listice
-1 veci kiseli krastavac secen na kockice
-1 manji svezi krastavac secen na prutice (kao sibica)
-sve pofajtajte suvim belim lukom i izmesajte
-salatu nalijte s malo pirincanog sirceta i maslinovog ulja
-na kraju sve zalijte kvasom da ogrezne ali ne previse (ako nemate kvas upotrebite samo kiselinu-sirce po ukusu)
-ostavite poklopljeno u frizider da se svi ukusi prozmu


*


„Jer svako karanje kad biva ne čini se da je radost, nego zalost
ali posle dodje miran rod pravde onima koji su nauceni njime.”

***
*Socivo od Jakova*






-oprano socivo (pod mlazom hladne vode pa ocedjeno) staviti u posudu, dodati sitno-sitno seckano povrce 1 glavicu crnog luka, 1 sargarepu i komad praziluka (beli deo)
-sve zaliti s 1,2 l bistre supe od povrca, kad provri smanjiti vatru i sve kuvati oko 30-40 minuta tj. dok se socivo potpuno ne raskuva, ako je socivo gusto dodati još malo vode
-u socivo dodati 1 kasicicu mlevenog kima, 1 kasiku vinskog sirceta i soli po ukusu
-posebno na maslinovom ulju proprziti (do zlatno-braon boje)

1 glavicu crnog luka secenu na rebarca i parcice isecenog hleba
-przeni luk i hleb posluziti za stolom uz socivo

*


„Put do Boga u srcu covecijem zajednicko je delo Boga i coveka.”


***

*Biblijski hleb*


-2 mere brasna, 3/4 mere hladne vode, 2 kasike maslinovog ulja, 1 kasicica soli, zacini po zelji (bosiljak, mirodjija, luk, beli luk, susam.. i sl.)
-sve pomesati, zamesiti testo i dobro ga mesiti još 5 minuta
-testo podeliti na 8 delova, svaki komad pritisnuti na sredinu da se napravi lepinjica
-lepinjice redjati u podmazan pleh (maslinovim uljem)
-peci u zagrejanoj rerni na 220 oko 15-18 minuta

*

***
*Jaganjci na livadi*




-pomesati 160 gr brasna, 4x u praste soli, kasicicu bikarbone sode i 4 kasike kakao-a

-umutiti mikserom 100 gr secera s 4 kasike bademovog ulja i 4 kasike maslinovog ulja
-kada se ulje i secer dobro umute dodati 1 kesicu vanilin secera i 1 kasiku vocnog sirceta (domace sirce od ribizla)
-nastaviti mucenje a zatim dodati 8-10 kasika hladne vode
-sada postepeno dodavati suvu smesu od brasna
-ako je potrebno u umucenu smesu dodati još vode da bi testo bilo srednje gustine
-testo sipati u namascene i brasnom posute kalupcice, peci u zagrejanoj rerni na 180 C 25-30 minuta
-ispeceno testo izvaditi iz kalupa, ohladjeno preliti cokoladnom glazurom

za glazuru:
-2-4 kasike kakaoa, 50-60 gr secera u prahu (tj. po ukusu), 1/2 kasicice bademovog ulja, 2-4 kasike tople vode
-sve sastojke dobro izmesati, zagrejati na vatri (skoro da provri)
-jaganjce preliti cokoladnom glazurom, dekorisati po zelji

*


„Ako ustima govoris jedno, a delima pokazujes drugo, znači da govoris nerazumno.”











„Nema takve vrline kao sto je neosudjivanje.”

*


Нема коментара:

Постави коментар