Пратиоци

четвртак, 8. октобар 2009.

Kestenje!

Kada dodje jesen i kada zamirise peceno kestenje retko ko moze ravnodusan proci mimo!
Najlepse peceno kestenje sam jela u Rimu. Svi kestenovi odabrani, jednake velicine, vanredno ispeceni kao da je svaki posebno pecen pod budnim nadzorom.. ustvari to je i sustina istinskog kulinarstva skraceno
"ako kuvas KUVAJ" pa da se upamti zanavek :)

Dakle kestenje i sa sto manje nekih posebnih dodataka kako bi se potpuno istakao njihov ukus i miris.

Ova trenutna "kulinarstvo euforija" koja vlada svetom u mnogome je upropastila tu primarnu notu a to je kuvanje s paznjom.

E sad opet, dok gledam neke priloge, od zelje da nam se sve prikaze u "sitna crevca" zapitam se sta je s kreativnoscu uz neobavezni a nezaboravni pecat individualnosti!? Predstavljanje nekih jela ili slatkisa u smislu "podsticaja na akciju" mi je oduvek bilo izazovnije.

Takodje i pripremanje hrane bez striktnih recepata je nadahnuti proces koji ohrabruje na kreaciju koju mozda necemo "dva puta ponoviti" ali cemo zato visestruko biti zadovoljniji.
Hocu da kazem da je i to prezentiranje recepata postalo preterano jednolicno, jer se ubija svaka kreativnost, s naglaskom da lako postajemo "puki imitatori"!

Kulinarstvo bi trebalo da se uci kao i svaki predmet tj. od njegove same osnove a kreiranje recepata bi bilo nesto sto je proizvod datog momenta i raspolozivih namirnica.
Recept po princinu "sta imam to kuvam" je istaknut i u mnogim svetskim kulinarskim velesilama npr. Italija i Francuska, ali takav nacin kuvanja mogu da prate samo kulinarski obrazovani pojedinci.

Da se vratim kestenju, zbog kojih je sve ovo receno, jer ce ovaj foto prilog, koji sledi, ustvari biti neki "taj" momenat u kuhinji za koji ya "nemam recept" ali koji bih bez blama mogla preporuciti!
Dakle "kesten stanglice" :))
Puno interpunkcije u prethodnom pasusu ne bi trebalo da obeshrabri, naprotiv, vec da podstakne stvaranje!


*Kesten stanglice


na koru od kestena sam izrezala parcice marcipan cokolade



prekrila sam drugom kesten korom



a zatim izrezala stanglice



dekorisala za posluzenje ;)




 Da li bi ovog momenta ikome bilo vazno koliko je secera ili kolika je kolicina kuvanog kestenja ili ostalih sastojaka bila upotrebljena!?
Mislim da ne :)

Uzivajte!

Нема коментара:

Постави коментар