LAVAS - ЛАВАШ
je inace jermenski hleb u vidu tanke lepinje pravljen od psenicnog brasna, premda se za izradu ove vrste hleba koriste i razne vrste brasna drugih sorti zitarica.
Najkarakteristicnije je što se za pripremu lavas-a koristi, ne samo brasno, nego i raznovrsno brasno razlicitih tipa mlevenja a dodaje se i krompirov ili kukuruzni skrob.
Lavas je rasprostranjen sirom Kavkaza a takođe je deo kulinarske tradicije Turske i Indije.
Priprema lavas-a je prosta jer se za izradu koristi samo brasno i voda.
Karakteristican način pecenja ovog hleba, i to po tradicionalnom obicaju, je u peci koja se zove
tandir - tonir (na jermenskom).
Vruc lavas je mekan dok ohladjen biva krti i lomljiv.
Najslicniji je meksickoj tortilji ali je veci i pravougaonog oblika. Lepinja-kora lavas-a može biti i razlicite debljine (gruzijski lavas je najdeblji).
Kod mnogih kavkaskih naroda ima vrlo karakteristicnu primenu jer sluzi kao
"prostirka" - stolnjak,
"tanjir" - iz koga se jede i
"pribor" - iskidan komad lavasa kao kasika s kojom se jede.
Takođe karakteistican način upotrebe lavas-a je da se u njega sve uvija - zavija u rolnu.
Dakle ritual jedenja bi nekako ovako proticao.. da docaram:
-na prostrti lavas se stavlja hrana
-komad s kraja se kida
-njime se zahvata hrana i jede
ili se
-hrana, na komadu lavasa, uvija (kao palacinka) i jede
Takođe veliku sličnost ima s našim seljackim debelim korama koje se peku na ravnim plocama sporeta lozenim na drva.
Dok u Rusiji nije bilo u ponudi nekih drugih vrsta kora, meni je lavas, kao i tanke kriske crnog hleba, sluzio kao zamena za kore pa je tako nastala i ova pita od bundeve!
-u uprzenu tikvu se doda mrvljeni sir i jaje (kolicina sira po zelji)
-premazani nadevom od tikve lavas se uvije u rolnu
-svaka rolna se naknadno spolja premaze kiselom pavlakom
-na lavas kore isecene na rezanca ubrlja se jos malo pavlake, staviti preko rolni i sve poprska uljem
-ispecena lavas pita se poprska s malo belog vina a onda uz slast jede ;)
Uzivanje!
Ovo je genijalan post!
ОдговориИзбриши