Пратиоци

уторак, 6. јул 2010.

EKSPERIMENT ili "Mutiny on the Bounty" ili POBUNA..

na blog-u "BOUNTY"!

Ili vise ne smemo cutati!
Svaku nepravilnost vezanu za direktno potencijalnu opasnost po nase zdravlje moramo dovesti do jasnosti i glasnosti!

Neka svi vide i cuju!

Juce sam dobila jedan mail s ovim filmom, veliko hvala Milosu, koji bih vas zamolila da  odgledate i pokazete svima do kojih vam je stalo tj. naprosto pokazite SVIMA jer ovo moraju svi videti i znati :(

Sve se ovo poklopilo s mojim malim PARADAJZ EKSPERIMENTOM koji sam sprovela proteklih dana a sve posle odgledane televizijske emisije o kvalitetu hrane koju jedemo.. potaknuta i nedavnim raznoraznim diskusija, u vezi s brzom hranom koju neki propagiraju, odlucila sam da se nanovo BUNIM I POBUNIM!

Nekako se sve preplelo u jednom momentu prozivljenog vvremena a ovaj film me je porazio u toj meri da je utisak recima neopisiv!
Ovaj strasno pogresan nacin uzgajanja zivotinja nije jedini problem kojim nas besomucno i bespotrebno truju vec je i gajenje povrca dostigao tako stravican stepen uzbune da vise ne bi trebalo cutati!

Pridruzite se!
Vreme je da se svaka nepravilnost ZIGOSE!
Izvinjavam se radi upotrebe ove grozne i uzasne reci koja asocijativno odmah proizvede KRIK miliona grla neduzno, usijanim gvozdjem, zigosanih zivotinja!

Umesto paznje i zahvalnosti zivotinjama, sto hrane ljudsku populaciju, neki se uzasno odnose prema njima, a sve samo zarad profita.
Bumerang se vraca i to potpuno neduznim ljudima koji nevino stradaju ne sluteci tu ocajno potencijalnu opasnost od koje ih niko ne stiti!
Tako katastrofalno los tretman prema zivotinjama izaziva neizmerno nepredvidive posledice koje se odrazavaju na kvalitet i hranljivost mesa, cesto izazivajuci i nanoseci nenadoknadive moralne i zdravstvene stete a cesto i sam gubitak zivota ljudi, najtragicnije neduzne dece sto cete videti iz ovog filma :(



Food, Inc. from mbebic on Vimeo.


Posle ovog filma tesko je bilo sta reci i posvetiti svoju paznju necemu drugom ali htela bih nekoliko reci i o
mom malom eksperimentu, kao sto sam rekla, koji se odnosi na paradajz.

Ovako izgleda lep, zdrav i hranljiv paradajz:



A ovako izgleda paradajz koji je PREZIVEO eksperiment:

I-etapa

-ovo je paradajz kupljen u trgovini, odstajao u mom frizideru 5 dana
-s leve strane je krupnija sorta a s desne manji "cheri" sorta sa stabljikom
(posle eksperimenta ih slobodno mozemo nazvati:
TENISKE I PING-PONG loptice)
-paradajz je i posle toliko dugo stajanja kod mene bio:
CVRS, ZDRAV I IZGLEDAO JE SASVIM SVEZE
(nadam se da se to potpuno lepo vidi na fotki)

II-etapa

-tako odstajali paradajz sam testirala na cvrstinu
-cvrstina je direktni pokazatelj upotrebe pesticida u uzgajanju povrca i voca
-sastojalo se u tome da sam paradajz UDARILA,
kao tenisku lopticu, 
o zid 5-6 puta a on se vracao i vracao neizmenjen
-ovaj paradajz na fotki u prvom planu se MALO RASPUKAO posle tih udaraca,
onaj iza njega je ostao CEO.. strasno!

III-etapa

 

-29.Jun 2010.god. jedan od eksperimentalnih paradajza sam stavila u posudu s hladnom vodom
-posudu sam stavila na toplo mesto (suncano mesto u prozoru) 
-1.Jul 2010.god. prva promena vode i vizuelne promene na paradajzu:
1.paradajz je samo malo sazreo 
2. malo je i smeksao ali i dalje je bio jako cvrst
3.na povrsini vode koju sam bacila javila se "masna" mrlja sto je jasan pokazatelj da je paradajz bio obradjivan hemikalijama (parafinom) radi ocuvanja svezine i cvrstine
4.posle promene vode paradajz je potonuo na dno
-3.Jul 2010.god. paradajz je pukao: 
1.tek posle stajanja u vodi, na suncu punih PET DANA paradajz je pukao
2.smeksao je i sazreo 


Direktan pokazatelj ovih eksperimenata je nedozvoljena upotreba pesticida uz niz nedopustivih hemikalija koje se upotrebljavaju u gajenju povrca i naknadne obrade parafinom radi ocuvanja duge svezosti plodova.  

Ova epizoda iz moje kuhinje dokazuje da se "tenis moze igrati i paradajzom" samo ako je on gajen radi profita!
Dobrobit i zdravlje od takvih proizvoda ne bi trebalo ocekivati jer to uzgajivacima hrane izgleda uopste nije bitno :(

IV-etapa




-Ovo je paradajz koji sam danas 7.Jula 2010. god. uslikala
1.Paradajz je posle dve nedelje stajanja u frizideru bio potpuno "NORMALAN"
2.Bio je i dalje cvrst jer je tek posle 4 puta "ispustanja iz ruku" s visine od oko 30-40 cm tek malo napukao kao sto se i vidi na fotki
3.Pre tih udaraca je izgledao potpuno fino:
crven, sazreo i cvrst
Bilo ko od nas da je takav paradajz video u trgovini ne bi nista posumnjao i mogao bi da se nadje na nasoj trpezi :( prosto receno mogao je da nas ZAVARA!
Visoki stepen pesticida se nalazi u paradajzu iz turske koji skoro da isto izgleda kao kvalitetan paradajz ali njemu, i posle dugotrajnih treskanja o zid i potapanja u vodu, nista nije falilo!

Ako se u prodavnici zapitate kako je moguce da nesto iz daleke nam zemlje stigne do nas a da se ne pokvari prvi odgovor je argon.
Argon je gas koji je siroko rasprostranjen u "dodatnom gajenju" vec ubranih plodova.
Naime, u nekoj tamo dalekoj zemlji, plodovi se ubiraju-beru potpuno zeleni.
Tako spakovano zeleno voce-povrce se doprema do odredista, skladisti u hladne prostorije gde se uz pomoc elektricnih aparata u dozama ispusta gas - argon!
Tako dozirani gas doprinosi da plodovi postepeno "sazrevaju"!

Znacajno je napomenuti da tako "doziran" gas nije stetan za zdravlje ali najznacajnije je napomenuti da su tako "gajeni" plodovi, bez sunca i prirodnih uslova, ustvari NISTA!
Drugim recima to su plodovi bez vitamina, minerala i bez mnogih hranljivih sastojaka koji su coveku potrebni za normalno funkcionisanje.
Takvi uslovi skladistenja mogu da se produze i do 6 meseci a da plodovi ne promene svoj "zdrav" izgled (gornji primer paradajz)!
Ubrzavanje "sazrevanja plodova" se direktno odredjuje kolicinom ispustenog gasa pa se povecananom koncentracijom argona moze postici da npr. za 10 dana zelene banane, koje nikada sunca nisu videle, postanu "sazreli, lepi i svezi plodovi koji evo tek sto su stigli iz daleke zemlje"!
To da je potreba trzista u tom momentu porasla i da je nastao momenat "da i te banane vide i sunce" je neosporno ali da su one u nasem okruzenju vec stigle poodavno to vam niko nece reci!

Dakle sve se to dogadja nedaleko od nas.. tu iza neke metalne ograde skladista gde jasno i glasno stoji napisano:
"BESPOSLENIMA ULAZ STROGO ZABRANJEN"   

Ako sve cesce cujemo frazu: "danasnje voce-povrce ne mirise i nema ukus" nemojte se cuditi jer je to direktno vezano s nacinom "dodatnog argon gajenja" plodova.
O jos nezdravim hemikalijama tipa difinil, patulin, fungicid.. da i ne zapocinjem jer se bojim da cete kao i ya postati uplaseni i zabrinuti za ucinak takve hrane na svoje zdravlje.

Ali izreka koju sve cesce upotrebljavam je : "danasnja zdrava hrana je skupa hrana"!
Nije mi zao sto ne nailazim na odobrenje i necu posustati u propagiranju zdrave hrane tzv. hrane s poreklom!
Ta borba koju isticem je zapocela jos davnih dana tj. od samog pocetka mog pojavljivanja na net-u i komentarisanje vezano za kulinarstvo (krajem '97. god. proslog veka;).. veliki uspeh te akcije je verovatno i pojavljivanje zacina VEGETA bez stetnih hemikalija!

Sledece o cemu cu progovoriti u znak POBUNE NA BLOGU ce biti o odvratnoj "kocki" za supu spremite se.. da vam se i to smuci :)

Da se vratim paradajzu.
Slobodno ga TRESNITE kad ga kupujete jer dobar paradajz i pri samom blagom udaru puca tj. ne treba ga udarati o zid kao tenisku ili ping-pong lopticu a on neostecen da vam se vraca u ruke nanovo i nanovo..

Dobra salata od zdravog, lepog i prirodnog, uz sunce gajenog i sazrelog paradajza moze da izgleda ovako:




Uz proverenu i prirodnu hranu!
Uzivajte!

p.s. Naknadno cu ispravljati slovne i gramaticke greske ako ih budem uocila. Ne zamerite..

35 коментара:

  1. Zato nastojim kupovati sezonsko voće i povrće od ljudi za koje znam kako ih proizvode. Zeleniš isključivo kupujem na pijaci!
    Odličan post i ovako treba ljudima pokazati kako će doći do nekih podataka. Ali, nekima je džaba pričati... Mene npr. užasavaju količine sokova koji ljudi kupuju i troše a ne znaju što piju. I pitam se zar im nije jasno kada je nešto tako jeftino u čemu je kvaka:))) Hvala draga na ovako lijepom i slikovitom postu!

    ОдговориИзбриши
  2. Bice dana kada cemo traziti prirodne hrane i necemo je naci...Pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  3. O da Snjeza potpuno si u pravu a to sa sokovima je tek posebna prica!
    Samo je dovoljno da zamislimo sok od ovakvog paradajza i da se covek naprosto sledi uzas :(

    Surac sve vise sam bliza odluci da se preselim na selo ako zelim da mi ostane neka para u dzepu.. :))

    Dragi moji hvala na javljanju!
    Srdacan poz.

    p.s. Odoh da okacim jos danasnje fotke eksperimentalnog paradajza ;)

    ОдговориИзбриши
  4. Otvorila sam da pogledam film - strašno!
    Često sa kolegicama na poslu pričamo o ovoj temi, šta mi to danas jedemo? Kako je moguće da paradajz, patlidžani, paprike ostanu sedmicama svježe u frižideru. Zaključak je da imaju tonu hemije u sebi. Odakle sve ove bolesti, odakle porast raka? Mogući odgovor je u otrovima koje pojedemo. Ja volim paradajz, ali sam cijeli život mogla živjeti bez njega zimi, što će mi i danas zimski paradajz?
    Kakvo je to mlijeko koje izdrži šest mjeseci od datuma proizvodnje, a uz to piše "best before", što praktično znači da se može jesti i poslije, a zaista i može jer kada otvorim takav proizvod kojem je istekao rok "best before", ne vide se tragovi da to nije za jelo.
    U nas se može nabaviti mljevena piletina, duboko zamrznuta, za samo 1,5 marku za kilo. Pa šte je to, meni je to apsolutno evjerovatno da meso bude tako jeftino.

    ОдговориИзбриши
  5. Eh draga moja Cosmo bas nam oci zamazuju tom jeftinocom!

    Ne daj Boze neke bolesti sva ta jeftinoca dodje preskupa cak najskuplja ako se zdravlje narusi.
    Strasno!

    Vremena su neka cudna nastala pa se zbog tih pustih para ne cene ni ljudi a kamoli zivotinje..

    Pile iz bunkera koje ne vidi svetlost dana pa da svi zajedno zaplacemo ne bi li reka suza makar malo sprala tu sramotu..

    Stradaju neduzni koji su prinudjeni to da jedu i to posle celog dana mukotrpnog rada, verovatno za jos nekog takvog izrabljivaca koji radnu snagu tretira kao roblje.. rad za nekog glavonju koji ima tako neku ubitacno nezdravu fabriku ili jednostavno izrabljivacku politiku koja unistava coveka.
    Stravicno tuzan primer je ova porodica iz filma
    :(

    Daleko bilo od svih nas!

    ОдговориИзбриши
  6. Ne mogu da ti opisem recima koliko mi je drago da si i ti progovorila na ovu temu. Stvarno je zalosno gde je ljudski rod pao i to da nam je novac i moc toliko bitan postao.
    Al' nada uvek postoji da ce biti bolje. Sto vise nas prica na ovu temu, vise ljudi ce saznati istinu.
    Puno pozdrava i sve pohvale na fantasticnom postu!!!

    ОдговориИзбриши
  7. Naravno Miroslave sam si odlicno istakao na svom blog-u da briga za sopstveno zdravlje, sta jedemo i kako se odnosimo prema sebi, nije samo trenutno pomodarstvo ili hir!
    Briga sta i kakvo meso jedemo, i uopste kakvu hranu jedemo, prvenstveno predstavlja potrebu da se zastitimo od siledzijstva raznoraznih beskrupuloznih profitera!

    U potpunosti se slazem i podrzavam Tvoj stav a takodje mi je posebno drago sto smo u istom momentu progovorili na ovu temu :)

    Svako dobro uz poz. tvojoj dragoj saputnici i prijateljima!
    Ziveli!

    ОдговориИзбриши
  8. Na zalost, placamo danak industrijalizaciji, u vidu jeftine, neukusne, nekvalitetne, i na kraju i opasne hrane.

    Nista nemoj da mi pricas za paradajz - sto se SAD tice, tu je sve receno - u supermarketima je dozvoljen samo paradajz apsolutno pravilnog oblika, koji je cucao u nekom magacinu nedeljama. Mene je iznenadila Srbija, jer nisam mogla da pronadjem neke starije sorte - sve su "Holandjani", sto rekose prodavci na pijaci.
    Danas sam isla na americki pijac, prvi put u Kaliforniji, i vratila se osetljivo otancanog novcanika, ali srecna i presrecna kvalitetom proizvoda.
    Breskve lepe, zute, odvaja im se kostica, mirisu. Poslednji izdanci jagoda, sitnije, okruglaste, tamno crvene i jako nezne. Paradajz nepravilnog oblika, sa izraslinama, mesnat, malo se ugiba kad ga stegnes. Smokve mekane, slatke, preslatke, sezona tek pocinje.
    Tuzno je to sto za kvalitetnu hranu mora dobro da se plati. Kad moram da biram (a ovih dana moram), idreci su se i knjige, i frizure, i odece, ali kvalitetne hrane necu.
    Pridruzujem ti se u borbi, pa makar isle protiv vetrenjaca.

    Pozdrav iz Kalifornije!

    ОдговориИзбриши
  9. Biberce draga sva nesreca izgleda lezi samo u individualnoj borbi..

    Nadam se da su mnogi svesni i znaju problem ali da su nemocni zbog teskog materijalnog stanja u kome se nalaze, sto je i najstrasnija cinjenica.
    U filmu ova porodica bira izmedju 200 gr brokolija i kompletnog nezdravog obroka za celu porodicu :(
    Naravno izbor je prevagnuo jer svi moraju jesti tog dana..

    Jos jedna zastrasujuca cinjenica sto je potpuno moguce uzgajati zdravu hranu ali to profiterima ne odgovara i u tome je najveci problem!
    Ali kada bi se protiv toga masovno borili mozda bi dosli do nekih rezultata ovako nam ostaju vetrenjace.. nazalost!

    Poz. suncanoj Kaliforniji koja bi mogla da se okrene svom jarkom suncu ;)
    Tebi :*

    ОдговориИзбриши
  10. Анониман13. јул 2010. 18:47

    Sto je najgore taj trend se siri po svetu, globalizacija.
    FDA je godinama totalno ruinirana, politicari pod uticajem industrije, zmarsena prica, nezamislivo kako je ta FDA slaba, i kako je lose opremljena.
    Prosle godine je doslo do nekih promena, povecanja sredstava, pa videce se.
    A i sta ocekovati u sistemu gde je pohlepa najveca vrlina i pokretacka snaga.

    ОдговориИзбриши
  11. Nazaloat sve je tacni i jos vece NAZALOST mislim da nista od borbe.Suvise su mocni i suvise se sve vrti oko profita pa su svi pokusaji u startu oudjeni na propast.Sve te borbe za istinu izgledaju da imaju izgleda na uspjeh i ONI to hoce da tako izgleda jer je na kraju tuzna istina da zakon profita tj jaceg,mocnijeg a moc je (nazalost) u novcu u danasnjem modernom svijetu.
    Australija je isto kao i Amerika.Ima malih pijaca gdje mozes da nadjes vezu ovog ili onog,kvrgav paradajs,crvljive jabuke(zdrave)..iz baste,neprskano...ali je cijena paprena i nemoze se svakodnevno kupovati.
    Jedino nam ostaje da se vratimo selu i da sami uzgajamo hranu za porodicu.No i tamo nam treba novac...ja ne vidim izlaza.....
    pozdrav

    ОдговориИзбриши
  12. Анониман13. јул 2010. 20:44

    MajloV,

    pobrkali ste neke stvari, ne koristi se gas argon nego ETILEN, nezasiceni ugljovodonik od koga se pravi plastika polietilen niske i visoke gustine, to je ona jeftina plastika kojoj treba 100godina da se raspadne.

    Drugo zreo paradajz kao onaj sto je bio u mojoj basti daleko ne moze da stigne, do lokalne pijace i da se najbolje proda isti dan, najduze 2 dana izdrzi tamo na pijaci. E takvo snabdevanje je tesko u velikim gradovima, a i vi ste u jednom od najvecih gradova pa treba da vam je jasno.

    Glavni problem je da su se ljudi namnozili preko svake mere, narocito od posle II sv. rata, najvise zahvaljujuci medicini i masovnoj upotrebi antibiotika. Previse nas je, to povlaci probleme nedostaka hrane i vode ili losu raspodelu hrane, pretrano zagadjenje, ozonska rupa, i na kraju i promenu klime sa svim posledicama koje tek nadolaze.
    Obrazlozenje: broj stanovnistva 1927 godine 2 milijarde, iduce godine bice nas 7 milijardi, za vreme od 84 godine koje je recimo prosecni ljudski vek u razvijenim zemljama stanovnistvo je uvecalo 3,5 puta. Znaci kako eksponencijalno raste broj stanovnika na planeti tako eksponecijano se nagomilavaju i razni problemi. Znam da u svemu tome ima puno apsurda koji nastaju neravnomernom raspodelom bogatsva...
    Da treba se buniti kolko se moze jer su neophodne promene.

    ОдговориИзбриши
  13. Aktivnost svih nas bi dovela do rezultata ali ljudi su naviknuti da se boje mocnika i zato je ovako :(

    U filmu farmeri odbijaju da promene uslove, da ne ulazim u razloge.. verovatno oni to sto proizvode ne jedu :(

    Ako bi se drzali onog "ljubi bliznjeg svoga kao samog sebe" do ovoga ne bi ni doslo.

    Ljudi su prokleti licemeri.

    Nisam pogresila.. etilen je hormon rasta koji se koristi pri gajenju plodova a ya sam govorila o skladistenju vec uzgajenih plodova i o sprecavanju njihovog kvarenja da bi izdrzali dugotrajno stajanje u magacinima dok se ne ukaze prilika i izloze na trzistu.

    Sto se tice Moskve kao megapolisa problem kod Rusa je u lenjosti i pohlepnosti za novcem, bas kao i kod Amerikanaca.
    Naime jeftinije je kupiti pesticidni paradajz iz Turske nego ga proizvoditi na imanjima oko Moskve..
    Moglo bi o tome nadugacko ali poenta je da se u ovom gradu samo 30 % zdrave hrane doprema u prodaju ostalo je sve uvezena jeftina hrana zagadjena pesticidima koja se doprema ko zna odakle.

    Dakle opet nebriga za populaciju sto je i cilj podizanja svesti (a na ustrb profitera koji tu hranu sigurno ne jedu)!

    Hvala sto ste se javili!
    Poz.

    ОдговориИзбриши
  14. Jos ovo da dodam nekada ste imali malene prodavnice takozvane "piljarnice" u kojima je bilo lepog, svezeg i zdravog voca i povrca.
    Moglo se naci sve sezonsko i tek zasrelo prirodno prispelo kad mu je vreme.
    Dopremalo se iz blizine i to je glavni i najvazniji momenat!

    Danas imamo ogromne trzne centre kojima je vazan "kolorit" rafova!
    Sadrzina tog sarenila je za njih beznacajna.
    U sred zime jagode, kupine, maline, lubenice..
    a to naravno ne moze bez hemije.

    Najznacajnija i najefikasnija borba protiv zagadjene hrane je kupovina plodova u sezoni njihovog prirodnog rasta.
    Lubenica pre avgusta neka vam odmah bude sumnjiva.. i da ne nabrajam sustina je u sezonskom gajenju i konzumiranju.

    Takodje kupiti elektricni pribor - aparat koji odmah pokazuje stepen zagadjenosti ploda (pesticidima i svim ostalim zagadjivacima koji sadrze namirnice) nije velika investicija a visestruko je korisna u borbi protiv nesavesnih uzgajivaca i profitera!

    .

    ОдговориИзбриши
  15. Анониман14. јул 2010. 02:26

    Dobar dan MajloVa,

    Zaista mi je drago da Ti Blog iz dana u dan raste ko kvasac. Za svaku pohvalu a i podrsku je to sto Ti radis. Medjutim, "slepome oci otvarati" je ne samo umetnost puna bola i razocaranja (a i radosti kad-kad) nego i filosofija. No, verujem u tebe i nastavi. Ne obracaj paznju na saplitanja ali, vodi racuna gde nogu stavljas.
    Prijatan dan Ti zelim i dalje uspehe,

    Bata_Originalni (banovan izgleda za uvek)

    ОдговориИзбриши
  16. Bato druze moj zauvek :))

    To sto si banovan ce proci!
    Stid zakuca na vrata i najbeskrupuloznijima ne brini :)

    Hvala na lepim recima i ya Tebi zelim sve najbolje!

    ОдговориИзбриши
  17. Анониман16. јул 2010. 00:18

    MajloVa,
    Prvi put da osecam bes i prezir prema moderatorima Serbian Cafe-a. Toliko interesantan topik u koji ne mogu da se ukljucim samo zato sto "vrednim kuvaricama" bodem oci!
    Ipak, istraj. Ne daj se onima koji pokusvaju da ubede Ljude da nema nade! Ima i nade, ima i smisla boriti se za njeno ozivljavanje, budjenje i ostvarivanje. Zastupnike ideje o "masovnoj proizvodnji hrane" valja pitati da li drzavna subvencionisanja takve proizvodnje STETNE (po zdravlje) hrane mogu da posmatraju i kao "presipanjem iz supljeg u prazno". Naime, drzave uzimaju pare poreskih obveznika da bi te iste pare davale proizvodjacima koji svoj stetan proizvod po niskoj ceni prodaju buducim bolesnicima! Kada neko normalan bude seo i napravio model celog lanca, dokaza ce se da je proizvodnja normalne hrane u totalu, za drustvene zajednice jeftinija!

    Prijatan dan Ti zelim,

    Bata_Originalni

    ОдговориИзбриши
  18. Sve je to veliki problem jer zivimo u nekim jako teskim vremenima gde se moral srozao na nulu a profit je najvaznija stavka..

    Procitaj na diskusiji fazon koji sam postavila totalno je adekvatan temi.. i Bila uhvatili na krivini makar oni gore :))

    Poz.

    ОдговориИзбриши
  19. Анониман17. јул 2010. 20:00

    Aha, argon za skladistenje namirnica? nisam znala, da koristi se za pakovanje osetljivog materijala (hemikalija) gde nije dozvoljen pristup kiseonika i vlage, ali za hranu, ne razumam, jer postoje i anaerobne bakterije kojima ne treba kiseonik. No mogu misliti kad se hrana drzi pod argonom, ustvari to ja kao vakumiranje, da se odstrani kiseonik.
    Zaista nekad je bolje kupiti zamrznuto jer se bere zrelo i zamrzava u blizini gde se gaji, nego nesto sto stoji pod argonom pa se tretira etilenom i sl. mahinacije.
    Sto se tice paradajza, mislim da vam eksperiment nije ipak validan, nije ista vrsta paradajza. Taj duguljati paradajz zove se Roma, je za kuvanje (ukuvavanje), on ima manje vode, i jeste cvrst/tvrd, imala ga ja u basti, nije za jelo, mada se dosta prodaje. Nikako se ne moze porediti sa nasim najvise gajenim novosadskim jabucarom.

    Neko pomenu suvencije, samo da dodam da u USA to ne postoji, oni i ne znaju sta je to, tamo je sve komercijalno.
    Generalno hrana je u Evropi bolja nego na sevrnoamerickom kontinentu.

    ОдговориИзбриши
  20. Validan je verujte, jer sam zaboravila da navedem da uopste nema veze koja je sorta paradajza u pitanju, poenta je da je gajen s pesticidima i raznim cudima..
    Taj turski jabucar je testiran takodje.. on stoji u vodi oko mesec dana a da mu ama bas nista ne naskodi a lupanje o zid pogotovu.
    To je prava pesticidna teniska loptica.. uzas!

    Poz.

    ОдговориИзбриши
  21. Анониман20. јул 2010. 01:59

    Dođoh da vidim šta ću sa tikvicama, a naiđem na experiment sa paradajzom! O_o Znala sam da nas truju, al' baš tol'ko... Nije ni čudo što sad pubertet kod dece kreće od 8-9 godine. Strašno! Nakljukani, mukice, svim i svačim.
    Elem, samo bih još da cmoknem i puuuno pozdravim MajKla ;)), umetnicu i borca, i podržim je u njenim nastojanjima da nam ulepša svet! Hvala ti na trudu, lutko. :***
    "Zhi"

    ОдговориИзбриши
  22. Dusice moja draga ljubi te MajKlo :***

    Ulepsala si mi dan zlato moje!

    Kod nase sladjane Cookete imas hrpu predivnih tikvicastih recepata.. ta vrednica ne samo da ima recepte od tikvica vec i citav niz prekrasnih sarolikih recepata za svaciji ukus :)
    Evo adrese Cooketinog bloga:
    http://cosmo2503.blogspot.com/

    Uzivaj!

    ОдговориИзбриши
  23. Dobro Vece MajloVa,

    Nadam se da si Ti a i Ukucani zivo zdravo i veselo.
    Samo da pozelim prijatno vece,

    Bata_Originalni

    ОдговориИзбриши
  24. MajloVaaaaaaaaaaaaaaaaaa! Sta se zbiva? Nema te nigde ko "kafe u Beogradu - nekada"???? Hajde, javi se da ne brinemo!

    Puno pozdrava Vitorju, Mobilnoj a i Tebi BRE
    Bata_Originalni

    ОдговориИзбриши
  25. Jezivo ali samo za one koji neznaju ni kako kokoska ili govece izgleda, za one za koje je krava lila boje i koji se pitaju kako crno-bela krava daje belo mleko.
    Ali je ovo stvarnost, sadasnjica, realnost... Poredeci hranu koju sam ja jeo kad sam bio dete i hranu koju jedem danas je prakticno nemoguce jer bi danasnja hrana u ono moje vreme verovatno bila proglasena kao OTROV. Ipak mi to danas jedemo sa manje ili vise uzivanja i za divno cudo nista nam ne fali jer isto kao i hrana i mi se menjamo pa ne za dugo mocicemo i misomor da imamo u teglicama sa zacinima bez da nam u opste zasmetaju i malo.
    Dosta je nas, poput mene, rodjeno i odraslo na selu medj guskama, kokoskama, govedima, kukuruzima.... pa znamo kako se do hrane dolazi na jako tezak nacin uz puno rada i truda sa malim PROFITOM i uvek nekakvim dugovima.
    Isto tako mnogo nas je pozavrsavalo kojekakve skove, male, velike i one bas velike pa uz moto nekadasnjeg drustva u kome smo ziveli otisli iz sela trazeci svetla reflektora i siroke asvaltirane ulice bez blata i prljavstine seoske.

    ОдговориИзбриши
  26. E onda u zavisnosti ko je sta radio i koliko zaradjivao kupovali smo paradaiz u januaru ili februaru koji je proizveden u Makedoniji pa smo obicno znali da nadjemo nacin da to i pokazemo komsijama i prijateljima isto kao sto smo kupovali suvi vrat, prsutu, slaninu.... Zivot nebi bio zivot da to isto sto i mi imamo nebi i komsija pozeleo pa se eto potreba povecala a proizdvodnja isto tako uz veliki pritisak nas potrosaca.
    To je bilo u drzavi u kojoj sam ja rastao, socijalisticka tvorevina na koju smo bili kivni, trazili joj zamerke i gledali preko granice gde su se drcili sa punim prodavnicama svake moguce hrane u svako dba dana, noci i godine. Na tom prekogranicnom mestu koji smo zvali "ZAPAD" postojao je i postoji drugojaci rezim zivljenja i da tako kazem umiranja. Novac je jedino vrednovanje i jedini pokazatelj onoga ko si, sta si, i odakle si. Sotim onda dolazi i rec PROFIT koja je vazna na svakom delu zemljine kugle kako smo to mogli zakljuciti u dogadjajima zadnjioh 20-30 godina.
    PROFIT je blaza rec za pravu rec koja ima to isto znacenje i zove se OBEST od koje nam ponekad zmarci prostruje niz kicmu pa se ponekad i pitamo jesmo li i mi obesni iako nemamo milione, fabrike, .... Neko kaze sam sebi JESMO neko NISMO jer svi mi OBEST vidimo drugim ocima i osecamo je drugim osecanjima.
    Dali je OBEST jedenje paradaiza kad mu vreme nije ili dali je OBEST kad zelimo da uz put dok se vozimo kupimo neku hranu i dalje vozeci pojedemo tu hranu i zadovoljimo svoje prohteve.
    Sve to sto mi zelimo i cinimo nekome pravi profit jer nasoj zelji nema kraja i umerenosti a PROFIT je hteli ili ne OBEST. Veci PROFIT veca OBEST !
    Onda se hteli mi to ili ne javi potreba da nam paradaiz bude otporan na udarce jer je nemoguce ga proizvesti beruci ga rucno ili krompir koji isto tako mora da ima sposobnost otpornosti na udarce jer jednostavno masina ga vadi iz zemlje, protresa kroz sistem za ciscenje ubacuje u prevozna sredstva, istovaruje se u mestu za sortiranje i palovanje.....
    Pilici isto tako, da bi se zadovoljilo trziste i potreba trzista pile mora da bude i vece i da brze raste a to se dobija jedino kad se pile nekrece i kad se koriste hormoni za brzi rast.
    Nista cudno i nista novo to se radi vec decenijama pa malo koga tako nesto moze da iznenadi ili rastuzi. Ako svako pogleda na kraju svakog obroka koliko je hrane bacio u kantu za smece ili proturio kroz dispozer u kanalizaciju pored sve nase OBESTI ranije navedene doci ce se do zakljucka da smo mi sami jedini krivci za to sto eto neko kome je krava lila boje napravi film poput ovoga pa ga distributira javnosti.
    Moj otac, deda.... su hranili svinje za licnu upotrebu koje su pocinjale zivot negde u februaru kao prasici da bi zavrsili svoj zivot u decembru kao kobasice, sunke, cvarci... Danas prosecna rentabilnost proizvodnje svinja prisiljava svakog proizvodjaca da ima dva ipo turnusa godisnje najmanje da bi mogao da plati sve racune i da donekle pristojno zivi....
    Sve to sto se oko nas desava sami smo proizveli i smislili jedni za druge a jedini problem je sto mnogi nemaju pojma kako se do hrane dolazi i koliko se tesko radi da bi se dobio jedan kilogram hrane.....
    Motika fakultet se brzo uci i nauci samo ako to zelimo i ako nam je do necega stalo kao u ovom slucaju kvalitet hrane pa napred, mala kokica, zuta supica, sunkica mirisi ko lek, paradaiz poput najskupljih osvezivaca vazduha mirisi li mirisi.....
    Protiv ovoga sto je prikazano na filmu se nemoze boriti ni pod kojim uslovima u danasnjem nacinu zivljenja, industrija je odavno preuzela pod svoje nase zivota i nacine na koji zivimo te nase zivota.

    ОдговориИзбриши
  27. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  28. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  29. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  30. Huh..

    Bice bolje!

    Dobrodosli vi meni (: a i ya vama :)

    ОдговориИзбриши
  31. Joooooooooooooooooooooooooooooj,
    Pade mi kamen sa srca pa pravo na mali prst!!!! :-)

    Brine me Gegi. Ne javlja se! Ostavljam mu poruke a od njega ni ' ?
    Pozdravi mi Vitorija i Mobilnu a tebi puno dobro doslice na TVOJ blog,
    Bata

    ОдговориИзбриши
  32. Hvala druze moj dragi nego gde si mi Ti nesto te nema ((: hihihi :))

    Salu u stranu ali planirani odmor od interneta se nenadano produzio iako bas nisam zelela ali ispalo je tako.. no sad sam eto opet "dostupna" ;)

    Da li imas neki kontakt s Gegijevom suprugom?
    Verovatno nije u mogucnosti javice se sigurno ne brini!

    Srdacan poz. familiji a Tebi posebno hvala ;)

    ОдговориИзбриши
  33. Seks na selu

    Sprovodila televizija anketu o seksu na selu, pa između ostalih i dedu Milutina pitali na ovu temu...
    • E, vidiš sinko, prošle godine u'ranim ja svinje, a cena mala, prop'o sam načisto. Ove godine rešim da ih ne gajim, kad ono cena do nebesa...
    • Ali, tajo, ne pitaju oni tebe o svinjama već o seksu - oglasi se snajka.
    • More, snajka, ja pričam šta mene grebe, a ti pričaj šta tebe grebe kad te budu pitali.

    ОдговориИзбриши
  34. Hvala jer je red da svaka ovako uznemirujuca tema dobije i veseliju zavrsnicu :)

    Poz.

    ОдговориИзбриши
  35. Evo nesto sto zanemarujemo iz ovog ili onog razloga a koje utice na nase zivote kroz ishranu, licnu slobodu, pravo na rad....
    Pogledajte, traje malo duze ali je veoma poucno mada nas, obicne ljude, totalno obezvredjuje kao bica koja disemo, razmisljamo....
    Dobar nastavak kao objasnjenje zasto paradaiz ne trune ili puca kad nam ispadne iz ruke na zemlju ili kad ga lupimo o zid...
    Uzivajte;

    http://www.youtube.com/watch?v=AQv-sdMCClQ&feature=related

    ОдговориИзбриши