Пратиоци

недеља, 18. октобар 2009.

Pogacice s cvarcima!




Kazu kao da je to, kad se kod kuce nesto mesi, gubljenje vremena jer samo "otrcis do pekare i kupis za sica lovu".. ali zar bi onda bilo sta i postojalo da se kupi kad ne bi bilo onih koji nesto znaju da naprave :))

*Pogacice s cvarcima* kad god ih jedem posle me, a kupljene su u pekari, ubije gorusica, dok ove koje sama spremim su potpuno druga prica. Jedino mi moze biti zao sto nemam uvek toliko vremena da ih cesce pravim a ne naprotiv da zalim za izgubljenim vremenom!

Ovo "doba aditiva" ce nas vratiti u stara dobra vremena kada se znalo sta je kvalitet!
Nece mi biti tesko, niti cu zaliti za ulozen trud i vreme jer sam pristalica lepog.. pekare prepustam, za sica lovu, bez zadrske :))


Dakle pogacice iz kucne radionice za uzivanje:

-od 500 gr brasna, kesice suvog kvasca, 2 zumanca, so, 60 gr putera (2-3 kasike maslinovog ulja)
mesavine mleko-voda (po potrebi) umesiti mekano testo, prekriveno pak folijom i cistom kuhinjskom krpom ostaviti da udvostruci volumen

-u 300 gr samlevenih cvaraka dodati 100 gr brasna, bibera i soli po ukusu

-jos malo putera razmeksanog na sobnoj temperaturi pride




-naraslo testo (1) premesiti dodavanjem brasna da se dobije testo koje se ne lepi za ruke (2), rastanjiti na 1 cm debljine i premazati puterom (3), testo sada sloziti preklapajuci kao za lisnato testo (levu trećinu testa do sredine, desnu preko toga, gornju do sredine i donju preko toga) prekriti pak folijom i cistom kuhinjskom krpom ostaviti da odstoji 10-15 minuta (4)
-nanovo testo razvaljati vodeci racuna da se ne rascepa, sada testo premazati 1/3 pripremljenih cvaraka (5),
ceo postupak preklapanja i rastanjivanja testa ponoviti još tri puta (6,7,8)
-poslednji put testo premazati samo puterom, preklopiti, rastanjiti na debljinu 1,5 cm, casom vaditi
pogacice (9)
-redjati pogacice na resetku sporeta prethodno prekrivenu papirom za pecenje, povrsinu svake pogacice zarezati ostrim nozem kao mrezu (ili makazama po povrsini zaseci nekoliko puta), premazati umucenim zumancetom s malo mleka (10)
-pogacice peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 20-25 minuta




















Ove pogacice sam pravila s cvarcima koje sam dobila na poklon, a stigli su iz Vojvodine, pa sam zelela da ih i pretocim u ovaj sladjani testasti delikates za pamcenje (; mig.. mig.. ;)

Posto u zemlji u kojoj zivim cvarci ne mogu da se kupe moja uspesna varijanta zamene za cvarke je mesavina:

-na masini za meso mlevena sunka
-umesto brasna, koje dodajem u mlevene cvarke, sada u mlevenu sunku dodajem mleveni suncokret
-jos radi mirisa u smesu dodam glavicu jako sitno seckanog crnog luka isprzenog na maslinovom ulju

Ovo su dakako "sunka pogacice" ali ukus mlevenih semenki suncokreta sunki pridodaju poseban smek koji jako podseca na cvarke :)

Jednom sam se odvazila pa sam cak i cvarke pravila ali mislim da je za prevashodne cvarke potrebno da se odjednom pravi velika kolicina uz sve pratece radnje tipa ogroman kazan i dobra vatra,  atmosferi koja vlada u dvoristu pored kazana da i ne pricam o degustaciji uz vrucu rakiju i svez hleb, premda se i ovi cvarci iz "kuhinje razmazene kuvarice" mogu dostojno oceniti ;)

"I pipi i gudi" :))

3 коментара:

  1. Jao kako ja ovo voliiiim! A pravila mozda dva puta u zivotu :(
    A cvaraka bar ovde ima, a ide i zima, tako da... :)

    ОдговориИзбриши
  2. Oh.. da vrlo su sladjane a i dugo sveze "tako da..." prioni bez zadrske ;)

    ОдговориИзбриши
  3. XA, kakva slucajnost! Bas sam ih pravila u subotu i ne da su bile pogacice, nego 'boli glava, usi odpadaju'.....i tako svrljam nesto netom i naidjem na tvoje. Sve pravim isto, osim sto ne premazujem testo puterom, vec samo mlevenim cvarcima....:) Gorusica, nikad je nemam od moje kuhinje....:))
    ljubi te BC

    ОдговориИзбриши