Kukuruz zasadjen na polju od zemlje uzima dosta minerala pa se zato uz njega obavezno sadi pasulj koji zemlji vraca cink a uz sve to se zasadi i tikva koja zemljistu obezbedjuje vlagu tako da to "trojstvo" uvek ide zajedno :)
Kod nas se uglavnom koristila za ishranu stoke pa je tako i nepravedno zapostavljana u ljudskoj ishrani ali vremena, a i navike, se srecom menjaju.
Pre neki dan me jedan lik toliko inspirisao da sam morala da se dohvatim "ludaje" :))
Pravila sam dve varijante slatku, porcione "ruzice" iz mafin pleha, i slanu kao "burek" varijantu! Obe su bile vanredno ukusne.
Slatka varijanta:
-od 3 kasike neslanog sira, 3 belanca i 3 kasike secera s kesicom vanilin secerom sam umutila fil u blenderu
-polovinu fila sam pomesala s rendanom tikvom (500 gr), dodala 3 kasike smedjeg secera, 1 kasicicu cimeta i 3 kasike kikiriki ulja
-u puterom podmazan pleh sam redjala ruzice uz dodavanje po 1-2 kasike fila i preko slozenih jos po malo
-peklo se u zagrejanoj rerni na 200 C 25 minuta pokriveno papirom za pecenje
-prohladjene ruzice s tikvom posula s jos cimeta i obilato prah secerom
Slana varijanta "Pita s bundevom", koju jako volim a znam da je retko ko pravi, je bila u obliku "bureka":
-3 zumanca, slani sir izmrvljen viljuskom, rendana bundeva, biber, so, ulje
-kisela pavlaka pomesana s malo mrvljenog sira
-prekriveno jednom korom, pofajtano uljem
-ispecena pita, preokrenuta i secena kao "burek"
"cetvrt za poneti molim" :))
Jedan od najjednostavnijih nacina spremanja, a uz to potpuno dostojan paznje, je pecena tikva u rerni.
To je poslastica kojom smo se sladili, kao maleni, kod bake na selu. Taj ugodjaj je neponovljiv jer nazalost bake vise nema ali ga se vrlo rado secam!
Нема коментара:
Постави коментар