Читаоци

четвртак, 22. октобар 2009.

Pita s tikvom!

Tikva je u nekim vodecim kulinarskim silama, poput Meksika na primer, uz kukuruz i pasulj, osnova njihove celokupnje ishrane. Za njih je tikva, kukuruz i pasulj "sveto kulinarsko trojstvo" i uglavnom za izradu mnogih jela ili kao dodatak koriste jednu od ove tri namirnice.
Kukuruz zasadjen na polju od zemlje uzima dosta minerala pa se zato uz njega obavezno sadi pasulj koji zemlji vraca cink a  uz sve to se zasadi i tikva koja zemljistu obezbedjuje vlagu tako da to "trojstvo" uvek ide zajedno :)
Kod nas se uglavnom koristila za ishranu stoke pa je tako i nepravedno zapostavljana u ljudskoj ishrani ali vremena, a i navike, se srecom menjaju.

Pre neki dan me jedan lik toliko inspirisao da sam morala da se dohvatim "ludaje" :))

Pravila sam dve varijante slatku, porcione "ruzice" iz mafin pleha, i slanu kao "burek" varijantu! Obe su bile vanredno ukusne.

Slatka varijanta:


-od 3 kasike neslanog sira, 3 belanca i 3 kasike secera s kesicom vanilin secerom sam umutila fil u blenderu
-polovinu fila sam pomesala s rendanom tikvom (500 gr), dodala 3 kasike smedjeg secera, 1 kasicicu cimeta i 3 kasike kikiriki ulja
-u puterom podmazan pleh sam redjala ruzice uz dodavanje po 1-2 kasike fila i preko slozenih jos po malo
-peklo se u zagrejanoj rerni na 200 C 25 minuta pokriveno papirom za pecenje
-prohladjene ruzice s tikvom posula s jos cimeta i obilato prah secerom 





Slana varijanta "Pita s bundevom", koju jako volim a znam da je retko ko pravi, je bila u obliku "bureka":



-3 zumanca, slani sir izmrvljen viljuskom, rendana bundeva, biber, so, ulje
-kisela pavlaka pomesana s malo mrvljenog sira


-prekriveno jednom korom, pofajtano uljem




-ispecena pita, preokrenuta i secena kao "burek"


"cetvrt za poneti molim" :))


Jedan od najjednostavnijih nacina spremanja, a uz to potpuno dostojan paznje, je pecena tikva u rerni.
To je poslastica kojom smo se sladili, kao maleni, kod bake na selu. Taj ugodjaj je neponovljiv jer nazalost bake vise nema ali ga se vrlo rado secam!

Нема коментара:

Постави коментар