Пратиоци

недеља, 26. фебруар 2012.

Piletina pina colada ~ Dida & Vlada!

:)
Dodje vreme i za ovaj recept


koji sam osmislila posle povratka s Kube, naravno ocarana utiscima s putovanja po toj prelepoj zemlji.

Ocekivano recept je posvecen najcuvenijem koktelu "Pin'a colada" koji se tamo ispija.
Posveta ovom ocaravajucem koktelu nije samo simbolicna, naprotiv, sastojci koji se koriste za recept koristila sam za pripremu ovog jela i ya, tako da piletina ima fascinantan Kuba ukus.. i lako se pije ;)

Recept je posvecen i ovim mladim reziserima koji su me na putovanju stojicki podnosili.. jos da isprobaju piletinu i eto filma :))

Salu u stranu ali prelistavajuci na internet-u recepte ovog tipa i naziva videla sam da ova moja ujdurma na njih uopste ne lici.. da ne kazem da je cista originalnost.. ;)!

Dakle idemo na piletinu pina colada a la majloV a dobar je nastavak prethodnom dopisu o kokosu!

Potrebno je prvo piletinu drzati 24h u marinadi, zatim je osusiti, premazati sosom od ananasa i svako parce posuti mix-smesom zacina. Piletinu je zatim potrebno ispeci na rostilju (ili isprziti u tiganju s dodatkom malo maslinovog ulja ili ispeci u rerni ispod grila)!
Vrucu tek ispecenu piletinu odmah posluziti uz svez hleb i kolutove svezeg ananasa!

Aperitiv pice pre jela neka svakako bude RUM ;)

-Za marinadu:
casa (0,4 dl) kokosovog domaceg mleka, casa sveze iscedjenog soka od ananasa, casa vode tj. toliko vode da piletina sva u tecnosti ogrezne), 2 casice (120 ml) ruma "Havana Club anejo 3 anos" + 30 ml obicnog ruma za kolace s vanilom, 100 g prah secera, 1-2 kasicice belog kristal secera, 70-100 g sveze struganog kokosa, 1,5-2 kasicice morske soli

Parcice secene piletine staviti na dno posude koja se dobro zatvara. Piletinu posoliti, posuti kokosom i prah secerom.

Preko sipati sok od ananasa, kokosovo mleko i vodu. Izmesati a zatim dodati rum, rum s vanilom i kristal secer.
Posudu poklopiti i ostaviti u frizideru na 24h.

Za to vreme napraviti sos od ananasa i mix-smesu zacina!

--Za sos od ananasa bice potrebno da se prvo na maslinovom ulju staklasto proprzi 1 glavica sitno seckanog crnog luka. U crni luk se zatim doda 1 cen tucanog belog luka, proprzi dok beli luk ne pusti aromu a zatim u sve to doda seckani na kockice svezi ananas i rendani na sitno rende komad djumbira.
 

Sada u sos dodati kokosovo mleko i sve zajedno krckati oko 7-8 minuta dolivajuci mleko po potrebi a zatim jednu ljutu papricicu (bez semena) seckanu na kockice.


Ukuvani sos na kraju zgusnuti smesom od gustina spremljenim na sledeci nacin:
u gustin dodati malo kokosovog mleka, jabukovo sirce, so, biber i alevu papriku.
Smesu sjediniti da nema grudvica i postepeno, mesajuci, dodati ukuvanom sosu.
Gustinu sosa na kraju regulisati dodavanjem ruma!

---Za mix zacina pomesati:
kari, crni biber, morsku so, malo secera, cili tucanu papriku i alevu papriku.

Napraviti toliko smese da za svako parce piletine bude po 1,5-2 kasicice zacina.

Zavrsnica:
parcice piletine izvaditi iz marinade, ocediti, obrisati-osusiti kuhinjskim papirom.

Deo sosa od ananasa staviti u avan, istucati da se napravi jednolicna smesa, dodati strugani kokos, sve pomesati pa tom smesom obilato premazivati svako parce piletine.
Na kraju posuti mix zacinom a svako parce pofajtati s malo maslinovog ulja.





Piletinu peci na rostilju (tiganju ili u rerni ispod grila) i odmah vrucu posluziti.



"Piletina pina colada ~ Dida & Vlada"
je naprosto prava uzivancija!

Videcete.. ;) 

7 коментара: