Ensajmadas je filipinska verzija cuvenog spanskog peciva pod nazivom ENSAIMADA popularno i u drugim zemljama!
Rasprostranjenost ovog divnog peciva ukazuje na njegov vanredno dobar ukus a s tim u vezi i prilog iz knjige o azijskoj kuhinji!
Filipini su, kao spanska kolonija, nakon 400 godina ovom pecivu dali svoj pecat i izgled, pa je od ravne lepinjaste spirale ensajmadas presao u "brios" formu tj. spirala se izdigla u piramidalno veltikalan oblik.
Ensajmadas je vrsta peciva koje se pravi s raznim dodacima, obicno je to u slatkoj varijanti, premda su na Filipinima dozvoljene sve varijante, cak i peciva s ljutim nadevom. Vrlo je popularno i u zemljama iz okruzenja (Malta i sl.)
Ovo pecivo spiralnog oblika, pravi se od testa s puterom i jajima, takodje od obicnog hlebnog testa a postoje i varijante od lisnatog testa (sve podjednako zastupljene i priznate).
Po Glorijinoj preporuci "rukola u testo" nastala je i ova varijanta ensajmadas-a :)
Hvala veliko draga moja za preporuku rukola u kombinaciji s testom se odlicno pokazala!
U slatkoj varijanti sledi recept iz knjige:
"Prakticna Enciklopedija Azijske Kuhinje" - Filipini
ENSAJMADAS
-30 gr prah secera + prah secer za posipanje gotovih ensajmadas
-150 ml tople vode
-15 gr suvog kvasca
-450 gr psenicnog brasna
-5 gr soli
-115 gr razmeksanog putera
-30 gr putera za fil
-4 zumanca
-90-120 ml toplog mleka
-115 gr cedera ili slicnog tvrdog sira jake arome
1. U toplu vodu rastvorite 1 kasicicu prah secera, kvasac i promesajte, ostavite da odstoji oko 10 minuta tj. sve dok kvasac ne pocne da narasta.
Prosejte brasno i so
2. Razmeksani puter umutite s ostatkom secera. Kada sve dobro umutite dodajte u smesu zumanca i malo prosejanog brasna.
Dalje dodajte po malo brasna, nadosli kvasac i toliko toplog mleka da bi umesili meko testo ali da se ne lepi za ruke. Testo ostavite na toplo mesto da naraste oko 1 sat tj. dok ne udvostruci obim.
3. Izrucite testo na brasnom posutu dasku, razvaljajte ga u veci pravougaoni list. Premazite s 30 gr rastopljenog putera, pospite sirom i umotajte rolat pocevsi od duze strane.
4. Da bi se sir ravnomerno rasporedio po celom testu pazljivo ga umesite. Umeseno testo razdelite na 10-12 delova.
5. Svako parce testa rastanjite u tanak gajtan. Na puterom namazan pleh uvijte gajtan u spiralu a slobodne krajeve podvrnite na unutra i pricvrstite ih. Poredjajte ih da se ne dodiruju.
Pleh s pecivom stavite na toplo mesto oko 45 minuta da narasta.
Za to vreme zagrejte rernu na 220 C.
6. Pecite ih oko 15-20 minuta (tj. sve dok ne postanu zlacani )
Izvadjeno pecivo odmah premazite rastopljenim puterom, pospite prah secerom i tople posluzite.
E to je to.. knjiski recept a opet najmerodavniji!
Za one s iskustvom i ustaljenim navikama koji sebi mogu dozvoliti i "improvizaciju na temu" ipak preporuka da recept prvi put isprobaju u originalu tj. najbolje je ako smo puni poverenja prema datom izvoru!
Bez obzira na varijantu za koju bi se opredelili sve su vanredno dobre uz preporuku :)
Uzivajte!
Нема коментара:
Постави коментар