Читаоци

четвртак, 31. децембар 2009.

Srecna Nova 2010. Godina :***



Ljubi vas majloV :***








*Я вас любил...



Я вас любил: любовь еще, быть может,

В душе моей угасла не совсем;

Но пусть она вас больше не тревожит;

Я не хочу печалить вас ничем.

Я вас любил безмолвно, безнадежно,

То робостью, то ревностью томим;

Я вас любил так искренно, так нежно,

Как дай вам бог любимой быть другим.

Александр Сергеевич Пушкин







Uzivajte!


среда, 23. децембар 2009.

"Katmer" - Karanfil :)

Skoro sam odgledala film Julie & Julia, hvala Dido:*, i bila naprosto zadivljena identicnoscu s mojom namerom da upoznam svog kulinarskog idola gospodina V.V.Pohlebkina.
Sudbina je htela drugacije, jer bas u vreme kada sam se spremala za taj "poduhvat" moj idol je tragicno preminuo.
Julia Powel, junakinja iz filma, takodje nije imala srecu da upozna svog kulinarskog idola, gospodju Juliu Child, iako je imala priliku.
Da ne pojasnjavam i otkrivam detalje iz filma jer ce vam, ako se odlucite da ga pogledate, biti upropasceno zadovoljstvo da u tim carolijama uzivate na svih 100% :), samo zelim da kazem kako se neke sudbine naprosto preklapaju u svoj svojoj istinitosti..

Uz gospodina Vilijama, jos dve divne dame zauzimaju mesto kao moji kulinarski idoli kojima sam neizmerno zahvalna za mnogo sto sam od njih naucila, a to su gospodja Spasenija-Pata Markovic i gospodja Elena Molohovec.
O gospodji Spaseniji-Pati Markovic na internetu ima jako malo podataka, cak se i u srpskoj verziji ovog engleskog teksta s Wikipedije njeno ime ne pominje, nepravedno ali istinito, nazalost,  iako je ona spisateljica koja je izdala prvu kulinarsku knjigu kod nas.
Daljom pretragom sam, na svu srecu, naisla na ovaj tekst o gospodji Spaseniji-Pati Markovic koji svesrdno preporucujem jer sadrzi nesto vise informacija o dragoj i postovanoj dami :) premda se nekim navodima u tekstu moze zameriti kompetentnost radi nepotpunih navoda i referenci.
Njen kuvar pod nazivom: "Moj Kuvar", koji imam u posedu, me odusevljava i na mene je imao veliki uticaj, kao i neizmerno postovanje i divljenje za pomenuta dva ruska autora.
Postovane dame su zivele u proslom/pretproslom veku ali njihov duh se i danas siri planetom na svu radost njihovih sledbenika.
Njihove recepte, koji zadovoljavaju sve moderne kulinarske kriterijume, s posebnim zarom isprobavam i svesrdno preporucujem vec godinama.. bas kao i junakinja Julia u filmu :)
Slucajnoscu danas pisem o ovim divnim ljudima, premda sam zelela da ovu temu "nacnem" kao sveze ispeceni hleb s apetitom od samog "okrajka" :))

Dakle igrom slucaja pocecu od ovog recepta gospodje Spasenije-Pate Markovic koji sam isprobala prosle godine u vreme Vaskrsnjeg posta, pa sam i recept prilagodila toj nameni, iako u originalu recept nije postan.
Ovaj izbor ima divnu simboliku koju cu s radoscu posvetiti ovoj dragoj dami pa bi i posna varijanta mogla da se nazove:

*Katmer cvet za Spaseniju* :)



katmer posna pita s prazilukom - etapno:












*




"*Moj Kuvar*
Spasenija-Pata Markovic

brasno
strana 46

JUZNOSRBIJANSKO LISNATO TESTO - KATMER

Kao sto se u ostalim krajevima nase zemlje priprema i mesi lisnato testo butertajg od masla i zene u Juznoj Srbiji imaju svoju narocitu vrstu testa koje se mahom dobro lista, iako je umeseno bez masla.
To lisnato testo Juzne Srbije priprema se na ovaj nacin:
na dasku za mesenje prosejati za jednu pitu najmanje kilogram brasna.
U brasno staviti 2-3 jajeta i vecu kasiku masti (ili masla) i malo ili vise soli, zavisi od toga da li se priprema slatka ili slana pita.
Zatim pazljivo, prvo nozem, testo zamesiti, dodati jos malo vode, pa izraditi testo tako da po njemu iskoce veliki plikovi.
To testo mora biti tvrdje umeseno no sto se obicno mesi za pite.
Od testa napraviti okruglu koru u obliku pogace, razvuci je malo oklagijom, namazati mascu i ostaviti da stoji najmanje 10-15 minuta.
U serpu staviti mast da se dobro zagreje.
Dasku posuti brasnom i razvuci koru oklagijom u debljini malog prsta.
Namazati celu koru mascu, pa zasecati koru u vidu poluprecnika, zrakasto, ali tako da u sredini kore ostane jedan krug testa koji nije zasecen.
Drugim recima da na sredini kore ima dovoljno mesta da se deo po deo isecenog testa moze jedan preko drugog razvijati.
Sto se tanje razvija ponaosob svaki listic razvucene kore utoliko ce i testo biti lisnatije.
Dakle, svaki list prevrnuti na sredinu kore i tanko ga razvuci, tako da potpuno pokrije sredinu jufke u velicini dna jednog tanjira. 
Svaki takav list zaliti dobro mascu, pa tako postupiti sve dok se ne savije i poslednji list, da se dobije pogaca od 15-16 pa i 20 listova.
 Okrenuti koru na drugu stranu, pa ovlas, pomocu oklagije, ili jos bolje samo rukom, razvuci u jednu koru.
Od testa praviti ili pite ili testo seci na komade i nadevati ga sirom, mesom ili drugim kojim nadevom. Ovo testo i kora, koja se od njega pravi, zove se katmer, sto znaci na turskom karanfil.
Da bi se ovo testo dobro listalo, igra veoma vaznu ulogu toplota pecnice. U Juznoj Srbiji, medjutim, pite od ovog testa jos uvek se peku na pekari ili jos cesce pod narocitim poklopcem od gvozdja takozvanim vrsnikom.
Vrsnik je veoma podesan za pecenje svih lisnatih testa, jer se na taj nacin testo pece na vrlo visokoj temperaturi.
Vrsnik je ustvari veliki poklopac od tuca koji svojim oblikom potseca na kapu pecurke. Na sredini svakog poklopca nalazi se drska, pomocu koje s vremena na vreme, dok se pita pece, masicama, domacica podize vrsnik i kontrolise pecenje pita.
Vrsnik se zagreva na ovaj nacin:
treba naloziti veliku vatru od suve loze i cumura, jer je potrebno da ima dosta zari, ma da se to moze postici i drvima. Kada se dobije zar, razgrnuti ga i na njega spustiti tronozac. Staviti loze, naloziti opet vatru i preko vatre metnuti vrsnik, pa ga zasuti s dosta supraske i zari.
Vrsnik grejati dok se ne usija. Zatim ga masicama skinuti na zemlju, a isto tako masicama podici i gvozdeni tronozac i staviti ga na zemljani ili pod od cigala.
Tepsiju sa pitom metnuti na tronozac ispod koga treba da bude dovoljno supraske zari i poklopiti ga vrelim vrsnikom.
Ovo pecenje traje 20 minuta ili pola sata, ali obicno jednim vrsnikom moze se ispeci samo jedna vrsta kolaca. Mada ima vestih domacica koje za jedno pre podne mogu i cetiri tepsije na ovaj nacin da ispeku.
Na ovaj isti nacin peku se i djuvec i pile, a taj nacin pecenja tesko moze da zameni i najmodernije uredjen stednjak, toliko taj nacin pecenja daje narociti ukus jelu i testu koje se ispod vrsnika pece."






Moderna varijanta "vrsnik s crepuljom" ili posuda poznatija pod nazivom "sach" - od terakote se vec uveliko vratila u nase domove prilagodjena danasnjem nacinu spremanja hrane u savremenim kuhinjama.

Parola:

"sve sto je dobro ne zastareva"

nek' bude vecna :)

недеља, 20. децембар 2009.

Poljupci :***






*Poljupci Grete Garbo*


-200 gr cokolade (150 gr crne i 50 gr bele)

-150 gr lesnika (mlevenog)
-secer (oko 100 gr +-)
-tecna vanila ili rum
-3 kasike mleka
-maraskino visnje
-malo bele cokolade za ukrasavanje (ili zecerna glazura)



U otopljenu cokoladu na pari dodati lesnike, secer, vanilu i mleko. Izmesati sve sastojke u kompaktnu masu. Od prohladjene praviti loptice-poljupcice u svaku utisnuti po jednu maraskino visnju.

Ukrasiti tankim nitima bele cokolade ili secernom glazurom (sa ne bas tako tankom niti ;)

CMOK :)



CMOK drugi :*:*



a gde je TRECI :))

субота, 19. децембар 2009.

среда, 16. децембар 2009.

Post cini um krepkim!

I zapreti Gospod Bog coveku govoreci:

Jedi slobodno sa svakoga drveta u vrtu;
ali s drveta od znanja dobra i zla,
s njega ne jedi.
(1. Mojs. 2, 16-17)




Michelangelo Buonarroti, La Cappella Sistina di Roma, fragment - freska (1508-1512)

***

*Spagete s krabama i pecurkama*



-proprzite seckani praziluk na maslinovom ulju
-dodajte seceno meso krabe, origano, paradajz i marinirane pecurke
-skuvane posne spagete dodajte u pripremljen sos, promesajte i posluzite
-ko voli ljuto i uz cili ulje

*


***
*Bureki kao Jerusalimski*




-pomesati 250 gr brasna, 1/2 kasicice sode bikarbone i 1/2 kasicice soli
-dodati u brasno 50 gr rastopljenog margarina pomesanog s 50 ml maslinovog ulja, započeti mesenje testa, zatim dodati 50 ml hladne vode pomesane s 1 kasikom vocnog sirceta

-od svih sastojaka zamesiti testo

-testo rastanjiti sto je moguće tanje, casom rezati krugove, na sredini svakog kruga staviti po kasicicu nadeva, preklapati na pola a krajeve pritisnuti da se slepe

-bureke nabosti viljuskom, premazati s malo sojinog mleka i posuti susamom ili ljutim zacinom

-u pleh staviti papir za pecenje, blago podmazati uljem i naredjati bureke

-peci u zagrejanoj rerni na 180 C 15-20 minuta


 


za nadev od tofu-a

-u 100 gr gotovog tofu namaza (ili u tofu sir) dodati suvi beli luk, mleveni beli biber i 2-3 kasike sojinog mleka (u nadev dodati i susam ako se posipa ljutim zacinom)



*

***
*Siitake_vrganji gulas*





 -isprziti na ulju 2 glavice sitno seckanog crnog luka s zacinima i suvim povrcem (mix za supu) dolivajuci bistru supu od povrca, sve dobro izdinstati

-dodati secene siitake pecurke pa i njih uprziti, zatim dodati vrganje secene na listice, 2-3 kasike pomito paradajza, zrna koriandera, sve zaliti s 2-3 dl supe od povrca

-poklopljeno dinstati na tihoj vatri dok sva tecnost ne uvri

-zaciniti po ukusu

*



***
*Posna kelj sarma s pecurkama i prosom*



-pripremiti posni nadev od pecuraka (na ulju isprziti praziluk i crni luk, dodati iseckane pecurke, napola kuvano proso i zacine

-od pripremljenih listova kelja zaviti sarmu (na noc ostaviti poparene listove kelja u prokuvaloj vodi s zacinima i malo sirceta)

-na dno posude (koja može u rernu) staviti kupus ribanac s sargarepom i bobice kleke, poredjati sarmu, dodati kim, lovorov list i malo ulja

-sipati procedjenu tecnost u kojoj su se natapale suve pecurke da sarma od kelja u tecnosti ogrezne

-poklopljeno staviti u zagrejanu rernu (na 200 C, ventilator), posle 30 minuta smanjiti temperaturu na 140 C, ostaviti sarmu u rerni još oko 1 sat


*

петак, 11. децембар 2009.

Milosu „Post je uzrok radosti.”

Neka ti slusanje vesti iz sveta bude gorka hrana, a pouke duhovnih ljudi slatke kao med.

***
*Najb s rezancima i skampima*







-u posudu staviti iseckani praziluk, sargarepu i dajkon rotkvu

napraviti marinadu:

-pomesati 2 dl belog vina, 2 kasike sirceta, 2 kasike soka od limuna i kasicicu meda, izmutiti da se med rastopi
-marinadu preliti preko povrca
-poklopljenu posudu staviti na srednju temperaturu a kad marinada provri odmah skloniti s vatre i procediti, povrce ostaviti da se ohladi, u marinadu dodati 1-1,3 l vode i sacuvati

(ovako marinirano povrce u supi bude mekano ali hrskavo)

-na 2 kasike maslinovog ulja proprziti 1/2 sitno seckane glavice crnog luka i 2 cena belog luka da ostane beo, u luk dodati skampe u ljusci i 1 krompir secen na kockice, sve proprziti oko 5 minuta

-u posudu dodati marinadu s vodom, 1 kasiku soja sosa i 1 kasicicu miso paste s belim lukom, kad provri kuvati oko 15 minuta

-dodati ohladjeno marinirano povrce, sve zajedno kuvati još 5 minuta
-na kraju dodati iseckanu na rezanca crvenu i zutu papriku, krastavac s korom bez srednjeg dela sa semenkama i pirincana rezanca, kuvati još 2 minuta


Odmah posluziti uz seckani persun, soja sos i limunov sok (ko voli ljuto i uz cili ulje)



p.s. Van posta za najb-corbu se može koristiti pilece belo meso seceno na trake (a za vreme posta i pecurke u kombinaciji s drugim povrcem kao varijanta)


*



***
*Maca s skampima i susamom*

(matza, matzo, maca)





-samleti (na masini za mlevenje mesa) sveze marinirane skampe, sargarepu, komad praziluka, 1 cen belog luka, 1 list „maca” crekera
-dodati zacine (soja sos, pirincano sirce, so, smesu zacina za ribu, 2 kasike soja pavlake u prahu, 1 kasika kukuruznog brasna i malo hladne vode), sve sjediniti
-smesu nanositi na parcice krekera, hleba ili krompirovih lepinjica
-svaki komad umociti u susam i prziti u ulju (strana sa susamom prema tiganju)
-ocediti na papiru od viska masnoce
-posluziti uz neku kiselu salatu

(skampe s ljuskom drzati u marinadi, pre mlevenja ocistiti od ljuske.

Za marinadu:
-soja sos, mirin, sake, limunov sok, tucani beli luk, seckani praziluk, ulje)

*

***
Preporucila bih vam ovaj posni *majLonez* (koji kada probate vise neceti ni poželeti da pravite onaj stari s jajima).. inače i u onaj s jajima ide ulje tako da je stepen masnoce u ovom posnom makar umanjena za vrednost masnoce jaja o masnoci mleka +!


Ovako izgleda:




a ovako bi trebalo odraditi:

-pomesati 1/2 kasicice vode i 1 kasiku belog vinskog sirceta, dodati 1/2 kasicice soli i dobro izmesati da se so u mesavivi potpuno rastopi, rastvor ostaviti na stranu
-u mikser posudu staviti 1/2 solje (merice) sojinog mleka u prahu (velicina merice po zelji, 1-2 dl), dodati 1 solju prokuvale vode, kratko izmiksati i ostaviti da odstoji 15-20 minuta
-u mleko sada dodati 1 kasicicu secera
-nastaviti mucenje dodavajuci, u tankom mlazu, 1 solju ulja od kostica grozdja
-kada je to ulje upotrebljeno dodati još 3 kasicice kvalitetnog senfa, rastvor soli i beli biber uz neprekidno mucenje
-na kraju dodavati još toliko ulja sve dok majonez ne postane gust
-majonez upakovati i ostaviti u frizider do upotrebe

p.s. Ako vam se „prividja” neka shlj boja na fotki.. ne bojte se to je samo neonsko svetlo ispod (a iznad.. ) moje kuhinje :uvaziti:

*

***

A danas, ako volite taj ukus, npr.


*Kiselo-slatki kelj*




-kelj iseci na rezanca 1 cm sirine, preliti kljucalom vodom da malo odstoji i da se dobro opere, ocediti

-ocedjena od vode rezanca kelja staviti u posudu s poklopcem (koja može u rernu), dodati zacine (10 secenih suvih sljiva, 2-3 kasicice meda ili jecmenog slada, 1 kasicicu cimeta u prahu, 2-3 parceta cimet kore, 1 kasicicu sveze narendanog muskata, sveze mleveni biber, 1 kasiku belog vinskog sirceta), sve promesati

-preliti s malo ulja

-u posudu naliti toliko bistre supe od povrca da sav kelj u tecnosti ogrezne

-poklopljeno dinstati u zagrejanoj rerni na 160-180 C oko 1 sat

-posluženo posuti sveze mlevenim biberom ili ljutim zacinom



*

***
*Lisnato testo*







-1/2 kg brasna pomesati sa 1 kasicicom soli, staviti u vrucu ciniju i napraviti udubljenje
-u brasno sipati 3 kasike ulja
-u 1 casu mlake vode dodati 1 kasiku soka od limuna, umesiti testo da bude cvrsto i glatko, premazano uljem testo prekriti providnom pak folijom i ostaviti da malo odstoji
-testo podeliti na 8 loptica (ili 12-16 loptica u zavisnosti koliko se kora pravi), svaku rastanjiti oklagijom na velicinu plitkog tanjira i premazati uljem, spajanjem 3-4 sloja kora oklagijom praviti jednu veću koru velicine pleha
-pitu nadevati filom između dva sloja kore (slatkim ili slanim po zelji)
-peci u zagrejanoj rerni na 180-190 C 35-40 minuta

Na fotografijama varijanta s kupusom (2 kore s 4 sloja)




*

***

*Posne palacinke*



-2 kasike sojinog mleka u prahu preliti s 1,5 dl prokljucale vode, dobro izmesati, dodati 3 x u prste soli i 1 malu kasicicu secera, još jednom izmesati i ostaviti da se ohladi

-posebno promesati 100 gr psenicnog brasna s 2 kasike heljdinog brasna i 1 kasikom kestenovog brasna, dodati malo sode bikarbone i sve izmesati

-u ohladjeno mleko dodati 1 kasiku bademovog ulja i malo maslinovog ulja, promesati, sjediniti s brasnom, dodati još malo hladne vode, umutiti da se dobije glatko retko testo bez grudvica (po potrebi dodavati ili vodu ili brasno do odredjene gustine)




-od testa peci palacinke s obe strane
-posluziti palacinke




(slane (losos, sproti, salata, posni majonez), po zelji
ili
slatke (uz  medno voce, dzem)


*

Uzivaj!

уторак, 08. децембар 2009.

Posna simfonija!






***
*Zeleni sos*


Sos mix od zelenih svezih travcica..

Ako vam zatreba potrebno je da sveze travcice izmiksate stap mikserom i dodate u tankom mlazu kvalitetno ulje po potrebi.

U ovoj varijanti su svezi timijan, fenhelj (komorac) i ruzmarin..

Nisam dodavala ni jednu vrstu koštunjavih plodova jer sam htela da izbegnem sličnost s pesto sosom.
Klasika.. ide uz kuvanu pastu, krompir ili ribu..





*


***
*Guakamole*



iseckati na kockice:


-2 avokada, 1 glavicu crnog luka, 1-2 cili papricice, 1 veci paradajz
sitno iseckati:
-lisce celera, persun i mirodjiju
zaciniti:
-solju, mlevenim biberom, sokom lajma i uljem, promesati
-ostaviti poklopljeno da malo odstoji a da se ukusi prozmu


*


***
*Marinirano_malosoljeno povrce_voce u caju*




*


***
*Orada sendvic*





-u posudu staviti razne zacine i sveze travcice, buket garni, secenu sargarepu na kolutice, praziluk i crni luk secen na rezanca, 2 cena (tresnutog preko noza) belog luka u ljusci, sve preliti prokljucalom vodom i kuvati 10 minuta


-u posudu zatim dodati ociscenu i opranu svezu oradu natrljanu solju i biberom, 1-2 dl belog vina i 2-3 koluta limuna s korom, kuvati sve zajedno još 15-20 minuta

-supu u kojoj se kuvala orada procetidi i zaciniti grizom

-od kuvane ribe napraviti *sendvic* s mariniranom paprikom





*

***
*Kruske u sosu*

Kruske kuvane u mesavini vocnog sirupa i belog vina uz slatki sos (umucena pavlaka od soje s prah secerom.. za tamni deo i kakao)


Lepo slatko a lagano i posno!







Uzivajte!

недеља, 06. децембар 2009.

Ovo nije.. ali ako zatreba!

„Ovo nije ona premudrost sto silazi odozgo, nego zemaljska, ljudska, djavolska.”


***
*FiniRogi*


-rernu zagrejati na 180-190 C


tecni deo (kolicine prema nekom proverenom receptu za mafine ili odokativno):

-u rastopljeni margarin dodati secer i dobro umutiti
-smesi dodati sveze iscedjeni sok pomorandze, sjediniti
-kasiku sojinog mleka u prahu rastvoriti u vrucoj vodi

suvi deo:
-pomesati rogac, psenicno brasno, prasak za pecivo ili 1 kasicicu sode bikarbone i soli u prste

Sjediniti oba dela da se dobije srednje gusto testo

-bananu iseckati na kolutice a cokoladu na parcice, dodati testu
-mafin pleh obloziti korpicama, kasikom sipati testo do 2/3 visine, peci oko 25-30 minuta

Gotove kolacice preliti s malo vocnog sirupa




 

 (voce za ovaj sirup po zelji - limun, pomorandza, kisela jabuka secena na listice, breskva.. )



za sirup:

-pomesati 100 gr secera, 3 dl vode, 2 zvezdice anisa, komad cimet kore, 1 kasicicu cimeta u prahu i malo iglica ruzmarina (može se koristiti još drugih zacina po zelji npr. vanila, muskat, djumbir.. ali u sirup ne stavljati vise od 2-3 zacina

-kad provri kuvati 3-5 minuta

-pomorandzu ocistiti od kore i kozice, razdeliti na parcice i dodati u kuvani sirup

-sve zajedno kuvati još 2-3 minuta

-ohladjen vocni sirup sipati u posudu s poklopcem, cuvati u frizideru do 8 dana, koristiti po potrebi



*


***
*Namaz od tofu-a*


-pakovanje tofu sira ocediti na kuhinjskom papiru pod teretom (30 minuta)
-ocedjeni sir ispasirati viljuskom, dodati zacine po zelji (aleva paprika, biber, so..), sve zajedno sjediniti

-posebno u slanoj vodi obariti povrce po zelji (grasak, sargarepu i krompir iseceno na kockice)

-ocedjeno od vode povrce dodati u tofu sir, sve sjediniti u namaz
 


*

***
*Becki kupus*

Za kupus je potrebno da modifikujete već oprobani recept koji vam se dopada s tim sto ćete izbeci svaku masnocu.
(Inace pod pojmom "becki kupus" podrazumevam svaki dinstani kupus a tako sam naucila od svoje mame:*)









-iseckajte ljubicasti kupus

-dodajte rendanu greni smit jabuku
-sargarepu secenu na kolutice
-polovinu suve kruske sitno secenu
-zacine (bobice kleke, kim, lovorov list, so, secer, beli luk u prahu)
-sipajte malo vocnog sirceta i casu rasola iz krastavaca (domaća salata od malosoljenih krastavaca)
-dinstajte oko 35-40 minuta otklopoljeno (zbog ocuvanja boje kupusa) povremeno dolivajuci vrucu vodu



Na fotografiji uz kupus je Ruzin hleb s tikvicama  koji sam tada pravila.
Isprobajte preporucujem od srca ;)

*

***
*USOLJENA PASTRMKA*


Jednu ociscenu svezu pastrmku do 1 kg tezine dobro oprati, osusiti i natrljati mesavinom: 1 kasika soli i 1 kasika secera.
Ribu natrljati smesom unutra i spolja.
Lanenu krpu pokvasiti vodom pa je dobro iscediti. Ribu staviti na krpu pa je dobro umotati krpom.
Ribu sada još umotati u deblji papir i staviti u zamrzivac da odstoji dve nedelje.

Ovako spremljena riba može da se drzi i u frizideru 5-6 dana ali u zamrzivac se stavlja da bi „sazrela” sto znači da joj se smek sveze ribe ublazi.. da ne kažem ubije..!

Ribu mozete upotrebiti po zelji a najbolje je samo tanke reznjeve filea jesti s hlebom za dorucak ili veceru.

*

субота, 05. децембар 2009.

Zovite me Kalimero.. Dzejms Kalimero :))




E nepravda pa to ti je :))


Ova predivna pita "Ruza" zasluzuje posebnu paznju pogotovu sto je vec svuda popularna ali se slabo pominje i njen idejni tvorac :)


„ Pita ”Ruza„

majloV - May 25, 1999 07:23 (..*)

Ovaj naziv je dobila jer svako parce pite izgleda kao lepa procvetala ruza.

sastojci:

500 gr. tankih kora za pitu, 4 jaja, 300-400 gr. sira, 1 kisela pavlaka, 2 zumanca, ulje

priprema:

Sir, 4 zumanca i malo ulja promesamo viljuskom. Od belanaca (svih) ulupamo cvrst sneg pa pazljivo sjedinimo sa sirom i zumancima.

Kore filujemo, slazemo jednu na drugu i tako dok ne potrosimo polovinu. Sada sve umotamo u rolat i secemo na debljinu 2-3 prsta, redjamo parcice na podmazan pleh a u svako parce tj. ruzu stavimo po kasiku pavlake u koju smo dodali 2 zumanca.

Nastavimo da slazemo kore dok ne upotrebimo i drugu polovinu tj. od samog početka vodimo racuna da ruze ne budu prevelike. Sve ruze još malo pospemo uljem i pecemo u rerni na 220 C dok ne postanu zlatnozute.

Služimo uz hladno pivo (ko voli):)))

Pozdrav i prijatno! ”

Posle sam isla i malo dalje pa sam te "ruze" sekla na malo vece komade a zatim u krug zasecala do polovine da se oformi pravi cvet ;)

Ovako:








a posto je ova varijanta pite od soje dobila je naziv

*Cvet Sojcice*

Volem diku.. ;)

петак, 04. децембар 2009.

Cuvaj um.. :))

„Cuvaj um od neznanja, jer mu neznanje ne dozvoljava da vidi istinu.”

U dane strogog posta izgovara se sledeća molitva




Tvoja utroba Bogorodice
posta sveta trpeza sa nebeskim hlebom
Hristom Bogom našim
svaki koji jede od njega ne umire
kao sto rece hranitelj sviju

Casniju od heruvima i slavniju neuporedivo od serafima
Tebe sto neporocno Boga reč rodi
sustu Bogorodicu velicamo
Slava Ocu i Sinu i Svetome Duhu..

*






Ovu seriju posnih recepata sam objavila za proslogodisnji filipovski post. Ova retrospektiva je za one koji trenutno poste. Preporucujem ih jer su i meni bili na blagodat tada.
O tome da su vrlo aktualni svima koji ne jedu meso da i ne govorim ;)

Zelim vam sve najbolje!
***
*Zakuska od maslina*


-iseckajte razne vrste maslina, dodajte seckani persun, ruzmarin i mentu, zacinite tucanim semenom koriandera, vinskim sircetom i maslinovim uljem


*



***
*Tikvene snicle i kuli od tikve*



za tikvene snicle:


-izrendisati tikvu na krupno rende, sitno iseckati glavicu crnog luka, istucati 1 cen belog luka, ocediti 3-4 kasike pomito paradajza, samleti 3-4 kriske hleba, sve izmesati, dodati 1 kasiku sojinog mleka u prahu i zacine po zelji, sjediniti da smesa bude kompaktna ako je potrebno u smesu dodati još malo kukuruznog brasna

-oblikovane snicle ispeci u mafin plehu (uz dodatak malo ulja) ili isprziti na ulju u tiganju s obe strane


za kuli:


-iseci ociscenu tikvu na manje komade, dodati safran, narendani muskat, 1 kasicicu meda i malo soli, preliti s 1 dl bistre supe od povrca ili vodom
-kad provri kuvati 5-7 minuta, resetkom izvaditi tikvu, staviti u blender i izmiksati
-zaciniti po ukusu

*
 
 
***
 
*Knedle od griza*
 
 




-u sok od pomorandze pomesan s malo vode i ulja dodati prah secer po ukusu
-kad se smesa zagreje i provri dodati gorku cokoladu, kad se cokolada otopi dodati mlevene bademe i suvo grozdje, sve sjediniti pa od prohladjene smese praviti loptice

-posebno skuvati kasu od griza u sojinom mleku, vrucu kasu izliti na mokar tanjir i ostaviti da se ohladi

-samlevene orahe pomesati s hlebnim pahuljicama, smesu za paniranje staviti na ravan tanjir ili foliju

-ohladjenu griz kasu podeliti na jednake delove, svaki deo mokrim rukama rastanjiti, u sredinu staviti po lopticu od cokolade, oformiti knedlu
-svaku uvaljati u smesu za paniranje

-knedle sluziti uz sos od dzema, dekorisati prah secerom

za sos:

-u dzem od sipaka dodati limunov sok i malo vode, zagrevati mesajuci da provri, vruci sos preliti preko knedle od griza, kad se sos malo prohladi i stegne posluziti


p.s. Ovo je kombinacija dva deserta modifikovana u posni slatkis.


*

уторак, 01. децембар 2009.

Posna rapsodija ;)

Trpeza onoga koji svagda prebiva u postu sladja je od svakog mirisa izmirne i blagouhanja mira.

Sveti Isak Sirin



*Siitake_vrganj corba



-klasicna krem corba od pecuraka i krompira na osnovi bistre siitake supe

*


***
*Brancin*








 
-ociscenoj i opranoj ribi makazama odseci peraja i rep (u „V”), bocno (s obe strane) nozem zaseci po nekoliko reza

-mariniranu ribu (30 minuta) staviti na list za pecenje
-peci u rerni ispod grila na 220 C po 15 minuta sa obe strane
-grilovanu ribu vratiti u marinadu u kojoj je pre pecenja bila, ostaviti poklopljeno da odstoji još 5-10 minuta
-sluziti toplo preliveno s malo marinade dekorisano po zelji
za marinadu:

-natrljati ribu (spolja i iznutra) solju, mlevenim belim biberom i tucanim belim lukom
-u bocne proreze staviti po polovinu koluta limuna, ribu preliti limunovim sokom, s malo belog vina i obilato maslinovim uljem
-dodati još ruzmarin i crveni biber u zrnu
-ribu marinirati 30 minuta (do 1 sat)







*

**Gospode daj nam snage da podnesemo zamor danasnjeg dana i sve što se u toku dana dogodi.**

***

*Hleb *soliter*



-pomesati 2 dela psenicnog brasna, 1 deo razenog brasna s lanenim semenom i 1 deo ovsenih pahuljica, 1 kasicicu soli, drobljenih pistaca i indijskog oraha (po ukusu) u mesavini brasna napraviti udubljenje na sredini


-posebno u cinijicu sipati malo mlake vode, dodati 1 kasicicu secera (med) i 1 kesicu suvog kvasca, razmutiti da se kvasac i secer u vodi potpuno rastope
-smesu rastopljenog kvasca sipati u udubinu u brasnu, posudu poklopiti providnom pak folijom i staviti na 15 minuta u zagrejanu rernu na 50 C (ili na toplo mesto) da kvasac nadodje
-u nadosli kvasac sipati 2-3 kasike maslinovog ulja, 1 kasicicu sirceta pa s mlakim sojinim mlekom zamesiti mekano testo, prekriveno folijom ponovo vratiti u rernu da odstoji 1 sat tj. dok se volumen testa ne udvostruci

-nadoslo testo premesiti na dasci posutoj brasnom dodavajuci još toliko brasna da se dobije testo koje se ne lepi za ruke
-testo podeliti na 16 delova, redjati deo po deo u konzervu oblozenu papirom za pecenje (12-4), testo ostaviti na toplo mesto da odstoji još 45 minuta

-rernu zagrejati na 200 C hleb peci oko 45-50 minuta

*

***
*Medno voce*



-u malo vode rastvoriti 1 kasicicu kestenovog brasna

-u posudu pomesati 3 kasike meda, 1-1,5 dl crnog vina, zacine po ukusu (cimet, muskat, kim), sve promesati i staviti da provri
-jabuku i dinju iseci na parcice (ili voce po zelji) pa deo po deo voca na kratko kuvati u mednom sirupu,

izvadjeno resetkom voce iz sirupa redjati na tanjir

-kad se skuva svo voce medni sirup ukuvati na pola, dodati rastvoreno brasno
-medni sirup još ukuvati da se zgusne, vruc preliti preko voca
-pred služenje, kad se voce u sirupu potpuno ohladi, dekorisati tucanim bademom i pistacima

*