„Cuvaj um od neznanja, jer mu neznanje ne dozvoljava da vidi istinu.”
U dane strogog posta izgovara se sledeća molitva
Tvoja utroba Bogorodice
posta sveta trpeza sa nebeskim hlebom
Hristom Bogom našim
svaki koji jede od njega ne umire
kao sto rece hranitelj sviju
Casniju od heruvima i slavniju neuporedivo od serafima
Tebe sto neporocno Boga reč rodi
sustu Bogorodicu velicamo
Slava Ocu i Sinu i Svetome Duhu..
*
Ovu seriju posnih recepata sam objavila za proslogodisnji filipovski post. Ova retrospektiva je za one koji trenutno poste. Preporucujem ih jer su i meni bili na blagodat tada.
O tome da su vrlo aktualni svima koji ne jedu meso da i ne govorim ;)
Zelim vam sve najbolje!
***
*Zakuska od maslina*
-iseckajte razne vrste maslina, dodajte seckani persun, ruzmarin i mentu, zacinite tucanim semenom koriandera, vinskim sircetom i maslinovim uljem
*
***
*Tikvene snicle i kuli od tikve*
za tikvene snicle:
-izrendisati tikvu na krupno rende, sitno iseckati glavicu crnog luka, istucati 1 cen belog luka, ocediti 3-4 kasike pomito paradajza, samleti 3-4 kriske hleba, sve izmesati, dodati 1 kasiku sojinog mleka u prahu i zacine po zelji, sjediniti da smesa bude kompaktna ako je potrebno u smesu dodati još malo kukuruznog brasna
-oblikovane snicle ispeci u mafin plehu (uz dodatak malo ulja) ili isprziti na ulju u tiganju s obe strane
za kuli:
-iseci ociscenu tikvu na manje komade, dodati safran, narendani muskat, 1 kasicicu meda i malo soli, preliti s 1 dl bistre supe od povrca ili vodom
-kad provri kuvati 5-7 minuta, resetkom izvaditi tikvu, staviti u blender i izmiksati
-zaciniti po ukusu
*
***
*Knedle od griza*
-u sok od pomorandze pomesan s malo vode i ulja dodati prah secer po ukusu
-kad se smesa zagreje i provri dodati gorku cokoladu, kad se cokolada otopi dodati mlevene bademe i suvo grozdje, sve sjediniti pa od prohladjene smese praviti loptice
-posebno skuvati kasu od griza u sojinom mleku, vrucu kasu izliti na mokar tanjir i ostaviti da se ohladi
-samlevene orahe pomesati s hlebnim pahuljicama, smesu za paniranje staviti na ravan tanjir ili foliju
-ohladjenu griz kasu podeliti na jednake delove, svaki deo mokrim rukama rastanjiti, u sredinu staviti po lopticu od cokolade, oformiti knedlu
-svaku uvaljati u smesu za paniranje
-knedle sluziti uz sos od dzema, dekorisati prah secerom
za sos:
-u dzem od sipaka dodati limunov sok i malo vode, zagrevati mesajuci da provri, vruci sos preliti preko knedle od griza, kad se sos malo prohladi i stegne posluziti
p.s. Ovo je kombinacija dva deserta modifikovana u posni slatkis.
*
Нема коментара:
Постави коментар