Читаоци

петак, 11. децембар 2009.

Milosu „Post je uzrok radosti.”

Neka ti slusanje vesti iz sveta bude gorka hrana, a pouke duhovnih ljudi slatke kao med.

***
*Najb s rezancima i skampima*







-u posudu staviti iseckani praziluk, sargarepu i dajkon rotkvu

napraviti marinadu:

-pomesati 2 dl belog vina, 2 kasike sirceta, 2 kasike soka od limuna i kasicicu meda, izmutiti da se med rastopi
-marinadu preliti preko povrca
-poklopljenu posudu staviti na srednju temperaturu a kad marinada provri odmah skloniti s vatre i procediti, povrce ostaviti da se ohladi, u marinadu dodati 1-1,3 l vode i sacuvati

(ovako marinirano povrce u supi bude mekano ali hrskavo)

-na 2 kasike maslinovog ulja proprziti 1/2 sitno seckane glavice crnog luka i 2 cena belog luka da ostane beo, u luk dodati skampe u ljusci i 1 krompir secen na kockice, sve proprziti oko 5 minuta

-u posudu dodati marinadu s vodom, 1 kasiku soja sosa i 1 kasicicu miso paste s belim lukom, kad provri kuvati oko 15 minuta

-dodati ohladjeno marinirano povrce, sve zajedno kuvati još 5 minuta
-na kraju dodati iseckanu na rezanca crvenu i zutu papriku, krastavac s korom bez srednjeg dela sa semenkama i pirincana rezanca, kuvati još 2 minuta


Odmah posluziti uz seckani persun, soja sos i limunov sok (ko voli ljuto i uz cili ulje)



p.s. Van posta za najb-corbu se može koristiti pilece belo meso seceno na trake (a za vreme posta i pecurke u kombinaciji s drugim povrcem kao varijanta)


*



***
*Maca s skampima i susamom*

(matza, matzo, maca)





-samleti (na masini za mlevenje mesa) sveze marinirane skampe, sargarepu, komad praziluka, 1 cen belog luka, 1 list „maca” crekera
-dodati zacine (soja sos, pirincano sirce, so, smesu zacina za ribu, 2 kasike soja pavlake u prahu, 1 kasika kukuruznog brasna i malo hladne vode), sve sjediniti
-smesu nanositi na parcice krekera, hleba ili krompirovih lepinjica
-svaki komad umociti u susam i prziti u ulju (strana sa susamom prema tiganju)
-ocediti na papiru od viska masnoce
-posluziti uz neku kiselu salatu

(skampe s ljuskom drzati u marinadi, pre mlevenja ocistiti od ljuske.

Za marinadu:
-soja sos, mirin, sake, limunov sok, tucani beli luk, seckani praziluk, ulje)

*

***
Preporucila bih vam ovaj posni *majLonez* (koji kada probate vise neceti ni poželeti da pravite onaj stari s jajima).. inače i u onaj s jajima ide ulje tako da je stepen masnoce u ovom posnom makar umanjena za vrednost masnoce jaja o masnoci mleka +!


Ovako izgleda:




a ovako bi trebalo odraditi:

-pomesati 1/2 kasicice vode i 1 kasiku belog vinskog sirceta, dodati 1/2 kasicice soli i dobro izmesati da se so u mesavivi potpuno rastopi, rastvor ostaviti na stranu
-u mikser posudu staviti 1/2 solje (merice) sojinog mleka u prahu (velicina merice po zelji, 1-2 dl), dodati 1 solju prokuvale vode, kratko izmiksati i ostaviti da odstoji 15-20 minuta
-u mleko sada dodati 1 kasicicu secera
-nastaviti mucenje dodavajuci, u tankom mlazu, 1 solju ulja od kostica grozdja
-kada je to ulje upotrebljeno dodati još 3 kasicice kvalitetnog senfa, rastvor soli i beli biber uz neprekidno mucenje
-na kraju dodavati još toliko ulja sve dok majonez ne postane gust
-majonez upakovati i ostaviti u frizider do upotrebe

p.s. Ako vam se „prividja” neka shlj boja na fotki.. ne bojte se to je samo neonsko svetlo ispod (a iznad.. ) moje kuhinje :uvaziti:

*

***

A danas, ako volite taj ukus, npr.


*Kiselo-slatki kelj*




-kelj iseci na rezanca 1 cm sirine, preliti kljucalom vodom da malo odstoji i da se dobro opere, ocediti

-ocedjena od vode rezanca kelja staviti u posudu s poklopcem (koja može u rernu), dodati zacine (10 secenih suvih sljiva, 2-3 kasicice meda ili jecmenog slada, 1 kasicicu cimeta u prahu, 2-3 parceta cimet kore, 1 kasicicu sveze narendanog muskata, sveze mleveni biber, 1 kasiku belog vinskog sirceta), sve promesati

-preliti s malo ulja

-u posudu naliti toliko bistre supe od povrca da sav kelj u tecnosti ogrezne

-poklopljeno dinstati u zagrejanoj rerni na 160-180 C oko 1 sat

-posluženo posuti sveze mlevenim biberom ili ljutim zacinom



*

***
*Lisnato testo*







-1/2 kg brasna pomesati sa 1 kasicicom soli, staviti u vrucu ciniju i napraviti udubljenje
-u brasno sipati 3 kasike ulja
-u 1 casu mlake vode dodati 1 kasiku soka od limuna, umesiti testo da bude cvrsto i glatko, premazano uljem testo prekriti providnom pak folijom i ostaviti da malo odstoji
-testo podeliti na 8 loptica (ili 12-16 loptica u zavisnosti koliko se kora pravi), svaku rastanjiti oklagijom na velicinu plitkog tanjira i premazati uljem, spajanjem 3-4 sloja kora oklagijom praviti jednu veću koru velicine pleha
-pitu nadevati filom između dva sloja kore (slatkim ili slanim po zelji)
-peci u zagrejanoj rerni na 180-190 C 35-40 minuta

Na fotografijama varijanta s kupusom (2 kore s 4 sloja)




*

***

*Posne palacinke*



-2 kasike sojinog mleka u prahu preliti s 1,5 dl prokljucale vode, dobro izmesati, dodati 3 x u prste soli i 1 malu kasicicu secera, još jednom izmesati i ostaviti da se ohladi

-posebno promesati 100 gr psenicnog brasna s 2 kasike heljdinog brasna i 1 kasikom kestenovog brasna, dodati malo sode bikarbone i sve izmesati

-u ohladjeno mleko dodati 1 kasiku bademovog ulja i malo maslinovog ulja, promesati, sjediniti s brasnom, dodati još malo hladne vode, umutiti da se dobije glatko retko testo bez grudvica (po potrebi dodavati ili vodu ili brasno do odredjene gustine)




-od testa peci palacinke s obe strane
-posluziti palacinke




(slane (losos, sproti, salata, posni majonez), po zelji
ili
slatke (uz  medno voce, dzem)


*

Uzivaj!

Нема коментара:

Постави коментар