Читаоци

среда, 16. децембар 2009.

Post cini um krepkim!

I zapreti Gospod Bog coveku govoreci:

Jedi slobodno sa svakoga drveta u vrtu;
ali s drveta od znanja dobra i zla,
s njega ne jedi.
(1. Mojs. 2, 16-17)




Michelangelo Buonarroti, La Cappella Sistina di Roma, fragment - freska (1508-1512)

***

*Spagete s krabama i pecurkama*



-proprzite seckani praziluk na maslinovom ulju
-dodajte seceno meso krabe, origano, paradajz i marinirane pecurke
-skuvane posne spagete dodajte u pripremljen sos, promesajte i posluzite
-ko voli ljuto i uz cili ulje

*


***
*Bureki kao Jerusalimski*




-pomesati 250 gr brasna, 1/2 kasicice sode bikarbone i 1/2 kasicice soli
-dodati u brasno 50 gr rastopljenog margarina pomesanog s 50 ml maslinovog ulja, započeti mesenje testa, zatim dodati 50 ml hladne vode pomesane s 1 kasikom vocnog sirceta

-od svih sastojaka zamesiti testo

-testo rastanjiti sto je moguće tanje, casom rezati krugove, na sredini svakog kruga staviti po kasicicu nadeva, preklapati na pola a krajeve pritisnuti da se slepe

-bureke nabosti viljuskom, premazati s malo sojinog mleka i posuti susamom ili ljutim zacinom

-u pleh staviti papir za pecenje, blago podmazati uljem i naredjati bureke

-peci u zagrejanoj rerni na 180 C 15-20 minuta


 


za nadev od tofu-a

-u 100 gr gotovog tofu namaza (ili u tofu sir) dodati suvi beli luk, mleveni beli biber i 2-3 kasike sojinog mleka (u nadev dodati i susam ako se posipa ljutim zacinom)



*

***
*Siitake_vrganji gulas*





 -isprziti na ulju 2 glavice sitno seckanog crnog luka s zacinima i suvim povrcem (mix za supu) dolivajuci bistru supu od povrca, sve dobro izdinstati

-dodati secene siitake pecurke pa i njih uprziti, zatim dodati vrganje secene na listice, 2-3 kasike pomito paradajza, zrna koriandera, sve zaliti s 2-3 dl supe od povrca

-poklopljeno dinstati na tihoj vatri dok sva tecnost ne uvri

-zaciniti po ukusu

*



***
*Posna kelj sarma s pecurkama i prosom*



-pripremiti posni nadev od pecuraka (na ulju isprziti praziluk i crni luk, dodati iseckane pecurke, napola kuvano proso i zacine

-od pripremljenih listova kelja zaviti sarmu (na noc ostaviti poparene listove kelja u prokuvaloj vodi s zacinima i malo sirceta)

-na dno posude (koja može u rernu) staviti kupus ribanac s sargarepom i bobice kleke, poredjati sarmu, dodati kim, lovorov list i malo ulja

-sipati procedjenu tecnost u kojoj su se natapale suve pecurke da sarma od kelja u tecnosti ogrezne

-poklopljeno staviti u zagrejanu rernu (na 200 C, ventilator), posle 30 minuta smanjiti temperaturu na 140 C, ostaviti sarmu u rerni još oko 1 sat


*

Нема коментара:

Постави коментар