I zapreti Gospod Bog coveku govoreci:
Jedi slobodno sa svakoga drveta u vrtu;
ali s drveta od znanja dobra i zla,
s njega ne jedi.
(1. Mojs. 2, 16-17)
Michelangelo Buonarroti, La Cappella Sistina di Roma, fragment - freska (1508-1512)
***
*Spagete s krabama i pecurkama*
-proprzite seckani praziluk na maslinovom ulju
-dodajte seceno meso krabe, origano, paradajz i marinirane pecurke
-skuvane posne spagete dodajte u pripremljen sos, promesajte i posluzite
-ko voli ljuto i uz cili ulje
*
***
*Bureki kao Jerusalimski*
-pomesati 250 gr brasna, 1/2 kasicice sode bikarbone i 1/2 kasicice soli
-dodati u brasno 50 gr rastopljenog margarina pomesanog s 50 ml maslinovog ulja, započeti mesenje testa, zatim dodati 50 ml hladne vode pomesane s 1 kasikom vocnog sirceta
-od svih sastojaka zamesiti testo
-testo rastanjiti sto je moguće tanje, casom rezati krugove, na sredini svakog kruga staviti po kasicicu nadeva, preklapati na pola a krajeve pritisnuti da se slepe
-bureke nabosti viljuskom, premazati s malo sojinog mleka i posuti susamom ili ljutim zacinom
-u pleh staviti papir za pecenje, blago podmazati uljem i naredjati bureke
-peci u zagrejanoj rerni na 180 C 15-20 minuta
za nadev od tofu-a
-u 100 gr gotovog tofu namaza (ili u tofu sir) dodati suvi beli luk, mleveni beli biber i 2-3 kasike sojinog mleka (u nadev dodati i susam ako se posipa ljutim zacinom)
*
***
*Siitake_vrganji gulas*
-isprziti na ulju 2 glavice sitno seckanog crnog luka s zacinima i suvim povrcem (mix za supu) dolivajuci bistru supu od povrca, sve dobro izdinstati
-dodati secene siitake pecurke pa i njih uprziti, zatim dodati vrganje secene na listice, 2-3 kasike pomito paradajza, zrna koriandera, sve zaliti s 2-3 dl supe od povrca
-poklopljeno dinstati na tihoj vatri dok sva tecnost ne uvri
-zaciniti po ukusu
*
***
*Posna kelj sarma s pecurkama i prosom*
-pripremiti posni nadev od pecuraka (na ulju isprziti praziluk i crni luk, dodati iseckane pecurke, napola kuvano proso i zacine
-od pripremljenih listova kelja zaviti sarmu (na noc ostaviti poparene listove kelja u prokuvaloj vodi s zacinima i malo sirceta)
-na dno posude (koja može u rernu) staviti kupus ribanac s sargarepom i bobice kleke, poredjati sarmu, dodati kim, lovorov list i malo ulja
-sipati procedjenu tecnost u kojoj su se natapale suve pecurke da sarma od kelja u tecnosti ogrezne
-poklopljeno staviti u zagrejanu rernu (na 200 C, ventilator), posle 30 minuta smanjiti temperaturu na 140 C, ostaviti sarmu u rerni još oko 1 sat
*
Нема коментара:
Постави коментар