Читаоци

уторак, 01. децембар 2009.

Posna rapsodija ;)

Trpeza onoga koji svagda prebiva u postu sladja je od svakog mirisa izmirne i blagouhanja mira.

Sveti Isak Sirin



*Siitake_vrganj corba



-klasicna krem corba od pecuraka i krompira na osnovi bistre siitake supe

*


***
*Brancin*








 
-ociscenoj i opranoj ribi makazama odseci peraja i rep (u „V”), bocno (s obe strane) nozem zaseci po nekoliko reza

-mariniranu ribu (30 minuta) staviti na list za pecenje
-peci u rerni ispod grila na 220 C po 15 minuta sa obe strane
-grilovanu ribu vratiti u marinadu u kojoj je pre pecenja bila, ostaviti poklopljeno da odstoji još 5-10 minuta
-sluziti toplo preliveno s malo marinade dekorisano po zelji
za marinadu:

-natrljati ribu (spolja i iznutra) solju, mlevenim belim biberom i tucanim belim lukom
-u bocne proreze staviti po polovinu koluta limuna, ribu preliti limunovim sokom, s malo belog vina i obilato maslinovim uljem
-dodati još ruzmarin i crveni biber u zrnu
-ribu marinirati 30 minuta (do 1 sat)







*

**Gospode daj nam snage da podnesemo zamor danasnjeg dana i sve što se u toku dana dogodi.**

***

*Hleb *soliter*



-pomesati 2 dela psenicnog brasna, 1 deo razenog brasna s lanenim semenom i 1 deo ovsenih pahuljica, 1 kasicicu soli, drobljenih pistaca i indijskog oraha (po ukusu) u mesavini brasna napraviti udubljenje na sredini


-posebno u cinijicu sipati malo mlake vode, dodati 1 kasicicu secera (med) i 1 kesicu suvog kvasca, razmutiti da se kvasac i secer u vodi potpuno rastope
-smesu rastopljenog kvasca sipati u udubinu u brasnu, posudu poklopiti providnom pak folijom i staviti na 15 minuta u zagrejanu rernu na 50 C (ili na toplo mesto) da kvasac nadodje
-u nadosli kvasac sipati 2-3 kasike maslinovog ulja, 1 kasicicu sirceta pa s mlakim sojinim mlekom zamesiti mekano testo, prekriveno folijom ponovo vratiti u rernu da odstoji 1 sat tj. dok se volumen testa ne udvostruci

-nadoslo testo premesiti na dasci posutoj brasnom dodavajuci još toliko brasna da se dobije testo koje se ne lepi za ruke
-testo podeliti na 16 delova, redjati deo po deo u konzervu oblozenu papirom za pecenje (12-4), testo ostaviti na toplo mesto da odstoji još 45 minuta

-rernu zagrejati na 200 C hleb peci oko 45-50 minuta

*

***
*Medno voce*



-u malo vode rastvoriti 1 kasicicu kestenovog brasna

-u posudu pomesati 3 kasike meda, 1-1,5 dl crnog vina, zacine po ukusu (cimet, muskat, kim), sve promesati i staviti da provri
-jabuku i dinju iseci na parcice (ili voce po zelji) pa deo po deo voca na kratko kuvati u mednom sirupu,

izvadjeno resetkom voce iz sirupa redjati na tanjir

-kad se skuva svo voce medni sirup ukuvati na pola, dodati rastvoreno brasno
-medni sirup još ukuvati da se zgusne, vruc preliti preko voca
-pred služenje, kad se voce u sirupu potpuno ohladi, dekorisati tucanim bademom i pistacima

*

Нема коментара:

Постави коментар