„Ovo nije ona premudrost sto silazi odozgo, nego zemaljska, ljudska, djavolska.”
***
*FiniRogi*
-rernu zagrejati na 180-190 C
tecni deo (kolicine prema nekom proverenom receptu za mafine ili odokativno):
-u rastopljeni margarin dodati secer i dobro umutiti
-smesi dodati sveze iscedjeni sok pomorandze, sjediniti
-kasiku sojinog mleka u prahu rastvoriti u vrucoj vodi
suvi deo:
-pomesati rogac, psenicno brasno, prasak za pecivo ili 1 kasicicu sode bikarbone i soli u prste
Sjediniti oba dela da se dobije srednje gusto testo
-bananu iseckati na kolutice a cokoladu na parcice, dodati testu
-mafin pleh obloziti korpicama, kasikom sipati testo do 2/3 visine, peci oko 25-30 minuta
Gotove kolacice preliti s malo vocnog sirupa
za sirup:
-pomesati 100 gr secera, 3 dl vode, 2 zvezdice anisa, komad cimet kore, 1 kasicicu cimeta u prahu i malo iglica ruzmarina (može se koristiti još drugih zacina po zelji npr. vanila, muskat, djumbir.. ali u sirup ne stavljati vise od 2-3 zacina
-kad provri kuvati 3-5 minuta
-pomorandzu ocistiti od kore i kozice, razdeliti na parcice i dodati u kuvani sirup
-sve zajedno kuvati još 2-3 minuta
-ohladjen vocni sirup sipati u posudu s poklopcem, cuvati u frizideru do 8 dana, koristiti po potrebi
*
***
*Namaz od tofu-a*
-pakovanje tofu sira ocediti na kuhinjskom papiru pod teretom (30 minuta)
-ocedjeni sir ispasirati viljuskom, dodati zacine po zelji (aleva paprika, biber, so..), sve zajedno sjediniti
-posebno u slanoj vodi obariti povrce po zelji (grasak, sargarepu i krompir iseceno na kockice)
-ocedjeno od vode povrce dodati u tofu sir, sve sjediniti u namaz
*
***
*Becki kupus*
Za kupus je potrebno da modifikujete već oprobani recept koji vam se dopada s tim sto ćete izbeci svaku masnocu.
(Inace pod pojmom "becki kupus" podrazumevam svaki dinstani kupus a tako sam naucila od svoje mame:*)
-iseckajte ljubicasti kupus
-dodajte rendanu greni smit jabuku
-sargarepu secenu na kolutice
-polovinu suve kruske sitno secenu
-zacine (bobice kleke, kim, lovorov list, so, secer, beli luk u prahu)
-sipajte malo vocnog sirceta i casu rasola iz krastavaca (domaća salata od malosoljenih krastavaca)
-dinstajte oko 35-40 minuta otklopoljeno (zbog ocuvanja boje kupusa) povremeno dolivajuci vrucu vodu
Na fotografiji uz kupus je Ruzin hleb s tikvicama koji sam tada pravila.
Isprobajte preporucujem od srca ;)
*
***
*USOLJENA PASTRMKA*
Jednu ociscenu svezu pastrmku do 1 kg tezine dobro oprati, osusiti i natrljati mesavinom: 1 kasika soli i 1 kasika secera.
Ribu natrljati smesom unutra i spolja.
Lanenu krpu pokvasiti vodom pa je dobro iscediti. Ribu staviti na krpu pa je dobro umotati krpom.
Ribu sada još umotati u deblji papir i staviti u zamrzivac da odstoji dve nedelje.
Ovako spremljena riba može da se drzi i u frizideru 5-6 dana ali u zamrzivac se stavlja da bi „sazrela” sto znači da joj se smek sveze ribe ublazi.. da ne kažem ubije..!
Ribu mozete upotrebiti po zelji a najbolje je samo tanke reznjeve filea jesti s hlebom za dorucak ili veceru.
*
Svasta lepo naspremala!Sve preukusno!
ОдговориИзбришиOh.. nisi procitala VerO to je BILO ;)
ОдговориИзбришиIzvinjavam se ali ovo je retrospektiva posnih recepata, napomenula sam ali verovatno nisi videla.
Zelela sam da ih ovde smestim a kad nekome zatreba zna gde moze da ih nadje ;)
Trebalo bi svuda naglasiti jer ko bi sve pa citao..
Dakle ovo je serija posnih recepata od proslogodisnjeg filipovskog posta kada sam postila i sve to tada "naspremala". Recepti su tada samo bili objavljeni u drugom redosledu tj. bas onako kako je dnevno pripremano.
Takodje neke recepte pripremam za dnevne posti sredom i petkom ali ne skljocam aparatom uvek :)