Пратиоци
уторак, 18. август 2009.
Blin.. SMOTANI :)
Ma ne onoj ribi Smotanoj vec kao palacinka mislim smotana palacinka bez ribe.. a moze i sa :))
Dakle:
KUVANI ROLAT OD PALACINKI
sastojci za testo:
1 jaje, 2 dl mleka, 125 gr. brasna, 30 gr rastopljenog putera, soli u prste
priprema:
Od navedenih sastojaka napraviti testo za palacinke, ispeci 8 palacinki, ostaviti ih na stranu.
Sastojci za fil:
250 gr curece sunke, 20 gr putera, 1 glavica seckanog crnog luka, suvog ili svezeg seckanog persunovog lista i mirodjije, 4 beby cukini tikvice, 6 beby sargarepica, 1 jaje, malo kefira ili kisele pavlake, biber, so
jos:
sneg od 1 belanca za lepljenje palacinki
kuhinjska krpa, pamucni konac, voda i so za kuvanje rolata
~~~~~
-na puteru proprziti luk, mlevene (na masini za meso) cukine i sargarepu, skloniti s vatre
-smesi od povrca dodati mlevenu curecu sunku, jaje, kefir, seckani persun i mirodjiju. Sve dobro izmesati, zaciniti solju i biberom po ukusu
-na cistu kuhinjsku krpu sloziti pripremljene palacinke u kvadrat, ivice svake palacinke premazati umucenim blancetom (radi lakseg umotavanja u rolat)
-na slozene palacinke rasporediti fil, ivice sa strane malo preklopiti, zatim rolat uviti
-krpu obaviti oko rolata pa je koncem, na nekoliko mesta, pricvrstiti
-u posudu odgovarajuce velicine staviti vodu da provri, posoliti
-smestiti rolat da se kuva 15-20 minuta
-gotov rolat izvaditi iz vode i ostaviti da se malo prohladi, odmah skinuti krpu (da se ne bi zalepila za rolat, a kako simpaticno kaze moj drug Bata “krpa se ne jede vec se pere”:)
-rolat ostaviti da se dobro ohladi
~~~~~
Servirati na sto neobicniji nacin da se dopada ;)
Uzivati uz casu belog vina!
p.s. Na levom panelu kliknut na "slide" radi ilustracije.
:))
"majloVa (genije od rodjenja) - 9. decembar 2007. u 06.47 (registrovani član)
Civijas a Rusi veruju da ta prva palacinka ne uspe jer je namenjena „mrtvim dusama”. Naime iako vam prva palacinka uspe, premda se to retko kome desava, nju ne bi trebalo pojesti već je nameniti pokojnicima i baciti.
Verovanja su odraz tradicije pa bi ih trebalo i postovati :)
Tiganj koji se ovde koristi za pravljenje palacinki - blinov je onaj teski metalni (tuceni) plitki tiganj dijametra 22 cm. To je tiganj koji nema rucku - drsku tj. rucka je od lepo oslikanog drveta koja se posebno montira, ima zljeb na vrhu koji se stavlja na obod tiganja i tako koristi. Dok se palacinka pece rucka se skida, ustvari najcesce se koristi da bi se tiganj pomerao a ne kao sto smo mi navikli dizao prilikom okretanja palacinki. Palacinke se okrecu pomoću drvene viljuske - lopatice.
Rusi prave najbolje bline (palacinke) na svetu. Praznik, koji je kod nas poznat kao „poklade”, koji se proslavlja na 7 dana do početka Vaskrsnog posta tj. na 56 dan do Vaskrsa, ovde se naziva
„М а с л е н и ц а”.
To je nedelja koja u sebi obuhvata 7 razlicitih dana s posebnim nazivima kada se svakog dana peku palacinke u odredjenu svrhu.
Prvi dan je ponedeljak koji se naziva „В с т р е ч а” kada se docekuje maslenica
„З а и г р ы ш и” - utorak kada se mladi „gledaju” odmeravajuci sebi potencijalne supruznike
„Л а к о м к а” - sreda kada taste pozivaju zetove u goste na palacinke :)
„Ш и р о к и ч е т в е р т о к” - četvrtak početak masovnog provoda po ulicama
„Т е щ и н ы в е ч о р к и” - petak kada zetovi pozivaju svoje taste u goste služeci ih palacinkama koji sami prave
„З о л о в к и н ы п о с и д е л к и” - subota kada sve buduce neveste pozivaju rodbinu u goste ugoscavajuci ih blinami
„М а с л е н и ц а” - nedelja dan maslenice ili dan oprosta. Vreme kada jedni drugima sve greške i losa dela prastaju (ovo je toliko nezno da covek može da se rasplace).
Poslednji dan pred početak najsvetijeg pravoslavnog vaskrsnjeg posta.
E malo sam vas udavila ali kako kaže Lane Gutovic ;)
Poz.
p.s. Eto šta sve ispadne kad se pogresnom coveku uputi jedno najobičnije prosto pitanje o tiganju :)
QQ ne zamerite ali „ponela me pjesma”! :))"
Пријавите се на:
Објављивање коментара (Atom)
Нема коментара:
Постави коментар