Пратиоци

четвртак, 20. август 2009.

Sutlijas "Sudjan"

A bude i takav period kad hoces da odes "..negde drugdje" na neko bolje mesto
a ustvari & dapace i nemas gde.. drugdje :))




Srecom, u to vreme, me nije to tako cesto hvatalo ali bivalo je.. kao puki izlivi gluposti ali da sam bila pametna stvarno je trebalo da se maknem :))

Ovo je naravno bio laHki uvod za sladjani sutlijas od ne manje sladjane Milojke:

"milojka - Oct 14, 1999 21:33 (205.188.*)
kuj, ne pere ruke, bre! ja oprala i kad sam posla da ranim pilici, a i posle!

nego ako mora, eve recept za sutlijas:

125 gr pirinac
100 gr secer (moze i vise ako voles slatko)
1 l mleko
125 gr puter
malo vanila (ekstrakt, vanil secer, ko sta ima) - moze a ne mora

sve to pomesas, metnes u plek, pa turis u rernu. peces jedan sat (a mozda i malo vise - zavisi kaka ti rerna). ak' se setis promesaj malo povremeno, ako ne opet dobro. posle dodas, ako oces, suvo grzdje, orasi, itd., sta god ti se svidja.

majloVice, nemo' d' ides molim te! da ne bi tebe ne znam kako bi blinje jela! jos da mi je oni krupni crveni...kavijar...al' ce ga nadjem sad! vazno da smo dobili recpis zahvaljujuci tebi!"

~~~~~~


Jaoj sto je ta riba umela da me nasmeje.. necuveno :))
A nikad kasnije nisam provalila pod kojim se drugim nikom "krije" jer je odjednom nestala.. premda sumnjam da je i vazno ali eto nje je uvek lepo setiti se pogotovu joj zahvaliti na divnom receptu!


Ovaj sutlijas na gornjoj fotki je po njenom receptu uz malu korekciju u kolicini putera.


Naime sto se tice masnoca kad god je to moguce uvek ih redukujem u receptima makar i na pola, ako ne vise, pa je tako bilo i s ovim sutlijasem koji je vanredno dobar u svim varijantama :))





Uz Milojkin sutlijas jos jedan divan recept.. premda s nesto svezijim datumom:

"*Sjudlu*
majloV - 10. mart 2006. u 12.12 (*..)
Ako ste raspoloženi da udarimo po pirincu.. zagolicao me onaj pilav:) pa da nabrojimo neke slatkise koji se mogu praviti od pirinca!

Pošto sam juče pravila PECENI PIRINCANI PUDING pocecu od njega a vi ako ste za i ako znate neki lep kolacic s pirincem prilozite receptic biću vam zahvalna:)

Dakle ovako biće potrebno da:

-50 gr dobro opranog i od vode ocedjenog pirinca stavimo u posudu za pecenje

-posebno pomesamo 6 dl mleka, koricu limuna i pomorandze, parce sipke vanile ili 1 kesicu vanilin secera, 2 kasike prah secera, muskatni orascic i 30 gr rastopljenog putera

-smesu prelijemo preko pirinca, dobro promesamo i stavimo u rernu da se pece na temperaturi od 150 C oko 2 1/2 sata

-za vreme pecenja puding promesamo dva puta i to: kroz 1 sat i kroz 2 sata od početka pecenja

-kada puding promesamo 2 put (skinemo koru koja se prilikom pecenja napravi) tada još dodamo i smesu od 2 jaja izmucena-pomesana s 3 kasike slatke pavlake. Radi poboljsanja ukusa u puding u koji smo dodali smesu od jaja dodamo mesavinu seckanog suvog voca i badema (suve kajsije, papaja, ananas, mango..)

-puding vratimo nazad u rernu da se pece ne uznemiravajuci ga još narednih 30 minuta

Gotov puding poslužimo topao ili hladan (po zelji) a može i zapecen u posudi od pomorandze ili limuna dekorisan parcicima mandarina posutih smedjim secerom i cimetom zapecen ispod grila (dok se secer ne rastopi).

Služimo uz sos od pomorandze koji se jednostavno pravi: sok pomorandze pomesamo s 2-3 kasicice prah secera i 1 kesicom vanilin secera, kad provri sklonimo s vatre, dodamo malo gustina otopljenog u soku od pomorandze a kad se sos zgusne još malo ga kuvamo na tihoj vatri. Sos prelijemo preko zapecenih mandarina i korpice s pirincanim pudingom.

Poslužimo uz osmeh i naravno IZVOLI:)

Prijatno!

E 'ajde sad vi;)

Poz."




Uzivajte!

Нема коментара:

Постави коментар