Пратиоци

петак, 31. јул 2009.

Riba ribi!


Neke bi ribe trebalo izbegavati zbog sitnih.. ((:kosti_iju:))

Neke bi riblje kosti trebalo jesti, marinirane a zatim isprzene, jer su posebnog ukusa!

Neki su ukusi posebni a neki su posebno bili naglasavani, pogotovu kad su se javljali pecarosi, ali su se zbog ove sladjane ribe pomerale percepcije, mnoga diskutantska pravila menjala a njen stil i nacin komuniciranja kopirao :)

Od meni najdraze ribe PoisonIvy :*


"PoisonIvy - Sep 2, 1999 13:25 (..*)
smotana,to zvuci kao ono:vas niko ne sme da bije',pa vidi sta se desilo...

moram i ja da 'podrzim'alana forda,pritom ne misleci ni na abukarima,ni na bogavca,stevu&co.

i sama znas da je hrana i pripremanje hrane - umetnost,kako vizuelna tako i mirisna/'ukusna',tako da je tema sama po sebi dovoljna interesantna.
medjutim,ovoj diskusiji preti ponavljanje i neinventivnost,i besomucno postiranje umnozenih recepata...
o hrani se prica i pise sa emocijama i uzivanjem.

zasto ne bi postavljali samo proverene,jednostavne recepte koji mogu da se primene i u jugoslaviji i 'preko bare'...a za sladokusce i ezotericare,neobicne egzibicije cuvenih kuvara.

znalci za vino da nas naucee kako kada i gde i koje vino piti.
neki interesantan clanak u novinama o zdravoj ishrani.
neka pesma,prica posvecena hrani.
cak i ponasanje za stolom.
o etiket-ciji kada si pozvan na veceru,ili poslovni rucak,svadbu...sta se priprema,sta se donosi na poklon(koje vino,koje cokoladne bonbone,koje cvece...)
ne ocekujem ja sada ovde strucne savete,vec iskustva svih nas...

ja bih volela da neko iz jugoslavije spomene neke nase poznate kuvare.
ili da nam napise sta je 'in'trenutno u beogradskim,novosadskim...poslasticarama,restoranima...i vice versa.
ili,mi odavde da pisemo o cuvenim sefovima kuhinje...

da neko sa putovanja podeli sa nama neku intreresantnu epizodu sa hranom,konobarom...mislim da se ne libimo da pricamo o hrani i o dogdjajima koji prate kuvanje,jedenje...na putovanjima se uvek desavaju'zgode i nezgode',a pogotovu ako se putuje u za nas egzoticne zemlje pa se onda ovde prenose utisci.

da se pravi lista sta je 'n' a sta je 'out'u svetu i kod nas.
kao i sta je novo na trzistu:neki zacin,vino,koktel,jelo...

hrana je neiscrpan majdan zadovoljstva,a ovde,na ovoj diskusiji ima toliko puno poznavaoca i ljubitelja dobre hrane koji imaju sta da kazu. "



Odoh sad malo do mora da jedem neke plave prave ribe :))
Uzivajte!





***KULINARSKI RECNIK***

*Riblji lepak:

prozracno visokokvalitetno zelirajuce sredstvo bez ukusa i mirisa.

To je riblji mehur nekih vrsta jesetri, tj. tanka riblja folija, koji se odmah nakon ulova vadi iz ribe, pere pod mlazom vode, presuje i susi do upotrebe.
Ceni se i do 15 puta vise, po novcanoj vrednosti, od crne ikre.
Rastvoren u vodi riblji lepak se upotrebljava za zeliranje u sirokom kulinarskom i konditerskom spektru.
Zeliranje ribljim lepokom, u odnosu na druge zelatine, proizvodima daje visok kvalitet i nezniji ukus.
Nacin upotrebe:
-50 gr ribljeg lepka dodati u
-1 l vode
-nakon 3-4 sata rastvoreni u vodi lepak koristiti za zeliranje supa, sokova, marmelada i sl.


Нема коментара:

Постави коментар