Пратиоци

среда, 26. август 2009.

Mexico u nama!



Jedna od omiljenih tema je uvek bila vezana za tu predivnu kuhinju, to podneblje koje se racuna kao postojbina i preteca svih ostalih svetskih kuhinja.
Mene je privukla kupovinom jednog posebno vrednog kuvara ciji je tvorac, na svu srecu, i veliki znalac iz te oblasti pa sam imala od koga sta da naucim!
Uostalom uz dobrog ucitelja sve je lakse a sustina znanja lako i glatko sklizne "u jos jedno grlo" :)

Iz tog predivnog kuvara sam isprobala mnoga jela ali bih trenutno o jednom periodu kada smo pricali sta nikako i nikada ne bi izaslo iz nase kuhinje!


"Ono sto...
majloV - Mar 13, 2002 06:01 (*..)

necu praviti!

U zivotu postoje neke stvari za koje smatram da me nikada nece privuci a o resenosti da se uhvatim u kostac sa njima da i ne govorim:)

Imam par zanimljivih recepata (ovde cu za vas izdvojiti jedan) ali mislim da za neke stvari covek treba da se rodi... u ovom slucaju potrebno je biti "pravim meksickim indijancem":)

Upustajuci se u avanturu pravljenja ovog recepta mozda cete se tako osetiti ili je u vama duboko negde u zapecku duse "cucao indijanac" koji ce se mozda ovim receptom i probuditi... ko zna?:)))

I da skratim prelazim na recept:

SUPA OD KORNJACE

(meksicka kuhinja)

sastav:

-1 kornjaca tezine 5,5 kg (vrsta kornjace koja ujeda - ako me pitate koja je to vrsta reci cu vam nemam pojma majke mi:(

kljucala voda

-2/3 kg isecenih telecih nogica, 1 casa kokosije masti, 3 glavice iseckanog crnog luka, 4 korena celera - seckanog, 3 sargarepe sitno seckane, 1 praziluk - samo beli deo, 1 lovorov list, 4 karanfilica, 2 stabljike divljeg persuna, 2 stabljike svezeg timijana, 2 kasike soli, biber

-masnoca, 1 casa brasna, 4 l vode, 2 case konzervisanih paradajza, 1 glavica luka u koju se zabode nekoliko karanfilica, 2 stabljike celera, 1 cen istucanog belog luka, 2 l govedje bistre supe (bujon - buljon kako se vec kaze kod vas:), 1 casa konzervisane psenice, 1/4 case cherry-ja, u prste meksickog zacina "Tabasko", 4 tankih parcica limuna, suvi cherry

priprema:

Kornjacu, kojoj su odsekli glavu, okace za rep da visi 24 sata (da bi istekla krv:( i nakon tog vremena stave u ledenu vodu i dobro operu, oklop peru cetkom. Sve to ponavljaju nekoliko puta.

Dobro opranu kornjacu prelivaju kljucalom vodom i stavljaju u kljucalu vodu na 10-15 minuta da se kuva. Odlivaju vodu.

Odvajaju meso od pancira specijalnim nozem kao i unutrasnjost.

Isecene telece nogice premazuju kokosijom mascu i stavljaju u pleh dodajuci im seceni luk, sargarepu, celer, praziluk, lovorov list, karanfilic, stabljike persuna i timijana, so i biber. Peku u rerni na 200 C dok se telece nogice ne zarumene.

Na masnoci prze brasno oko 30 minuta.

U vecu posudu stavljaju pancir kornjace pa dodaju 4 l vode, paradajz, luk sa karanfilicem, stabljike celera i istucani beli luk. Kuvaju na tihoj vatri 4-5 sati a tecnost se ukuva na 1/2.

Za to vreme bi pancir trebalo da se razvali:(

Vi... sami... ako ste se odlucili da ovo pravite i ako ste jos zivi:( dodajte u to varivo seceno na krupne parcice meso kornjace, 2 l govedje supe i psenicu.

E sad oni sve to kuvaju jos 2 sata a tecnost se ukuva za 1/3 i kornjacino meso postaje nezno:(

Zatim procede, meso iseckaju na sitne delove i ostave na stranu.

Supi, koja je jako gusta, dodaju seceno meso kornjace, 1/4 case cherry-ja, zacin tabasko i kolutove limuna pa kuvaju sve zajedno jos 10 minuta.

Supu jedu dok je jako vruca a u svaki tanjir jos dodaju i po koju kasiku suvog cherry-ja.

Pojesti ovakvu supu u restoranu sigurna sam ne mozemo se osetiti kao pravi meksicki indijanac... jer u tom procesu izgleda treba ucestvovati:(((

Ja... neka hvala:) Vi?

Voli vas majloV

p.s. NAPOMENA: domace kornjacice iz akvarijuma nisu adekvatne za upotrebu i ovaj recept:)"


I da se vratim svojoj piti "fiseci od tortilja" zbog koje sam se i setila epizode o Mexicu.. bilo je na tom topicu jos mnogo cudnih, za izbegavanje, recepata koje cu mozda kasnije pridodavati uz odgovarajuce teme! 
Sladjane kornjacice neka ne zavrse u nekoj supi vec ostanu srecne uz dug zivot a vama ako je bilo zanimljivo tim pre :)

Varijanta fiseka od tortilja, na gornjoj fotki, je s ribom a ova u etapama s tikvom:

Нема коментара:

Постави коментар