Читаоци

понедељак, 24. август 2009.

A okolo SALATA :))



Kada dodju lepi dani i vreme paprika i paradajza to su salate koje svrstavam u omiljene a za koje sam
"uvek gladna" :)









Sva sreca pa se ovo divno povrce slaze uz mnoga jela tako da su i najcesce na mom ili kafanskom stolu :)

Iako se ovo povrce nalazi u trgovinama preko cele godine, premda neki paradajz svrstavaju u voce ali se s njima nikako ne bih slozila.. a od malena sam gledala kako ga baka sadi u basti, ipak, ovo koje sazreva "kako je Bog rekao" ima potpuno drugaciji i ukus i miris bez obzira sta ko mislio!
Naime ove druge sorte paradajza i paprika koje dospevaju u sred zime, gajene na parcetu vate u svim duginim bojama, s klasicno gajenim sortama se ne mogu uporedjivati!
Ako cemo pravo kako nesto sto mirise na dusu.. na trud i sunce, na lepotu.. uporedjivati s vestacki gajenim namirnicama a u svrhu pukog masovnog prezivljavanja, plasiranje kao kolicinski proizvod za zadovoljavanje potreba nagomilanih ljudskih populacija, a na ustrb kvaliteta zivljanja!

I sta bi se tj. sta se moze osetiti konzumirajuci takav proizvod osim PRAZNINA! Yupa brate YUPA.. nostalgija i tuga..
Zato kad god je leto trebalo bi se nasladjivati sveze ubranim paprikama i paradajzom iz baste.. na puna kola..



obavezno konzumirati u sto vecoj meri ne propustajuci priliku.. pa sve do sledeceg roda!

Mislim da nije bilo sezone kada neko od nas o tome nije pisao..A Civijas je ovako svojevremeno:


"Bezukusni Paradiz
Civijas - May 20, 2000 14:57 (*..)

Vecina nas muci istu muku. Ako se zivi tamo gde se paradiz moze naci u svakoj sezoni on je bezukusan (iako lepo izgleda).

Ja preporucujem da nadjete sto jeftiniji proizvod ("ROMA" duguljast a ne okrugao kao "nas" "jabucar"). Isecite na pola i u pleh pa u rernu i onda peci na laganoj "vatri" tako da se vodurina ispari i ostane vm koncentrisani ukus!!! Lako je odstraniti i "kozicu".

Sva jela ce vam imati mnogo bolji ukus.

Prijatno!

:-)))))"

Ovaj nadasve koristan Civijasev savet, ko je umeo da prepozna, je trebalo slediti jer su tek nakon duzeg vremena, takavi a i slicni proizvodi od paradajza, dospevali u najekskluzivnijem obliku u trgovinama!  

To bi bilo nesto ovako tj. na fotki je ta neka zimska sorta paradajza koji je potrebno dobro zaciniti a o cemu se govori!
     
Ovo je jednostavan nacin kako doci do lepog letnjeg rucka od paradajza:
-potrebno je paradajz samo uvaljati u smesu od griza
u koju je dodata lukova so
-kratko ga isprziti na malo ulja s obe strane i posluziti dakako uz
salatu od pecenih
paprika
:))

Нема коментара:

Постави коментар