Читаоци

четвртак, 30. јул 2009.

majloV VRH ;)



















Ko pre devojci njemu VRH :)

Dakle u ovoj varijanti "planinski vrh" a retrospektivno rolat od spanaca:


"majloV - Mar 18, 1999 10:54 (...)

Ja imam recept za rolat od spanaca to je nesto predivno za takve prilike:

sastojci za rolat:
6 zumanaca, 3 kasike brasna, 1 kesica praska za pecivo, 500 gr. spanaca (ociscenog i saseckanog), sneg od 6 belanaca, so, morski orascic

sastojci za fil:
1 pavlaka, tri kriske belog kvalitetnog sira, malo kajmaka, orascica

Oprani i ocisceni spanac obarimo u vodi, procedimo i sitno iseckamo.
U zumanca dodamo prosejano brasno i prasak za pecivo. Smesu dobro umutimo pa je dodamo spanacu.
Sve zajedno sjedinimo sa snegom od 6 belanaca, dodamo morskog orascica, posolimo po ukusu.
Masu pecemo u podmazanom i brasnom posutom plehu. Kada je peceno, izvadimo iz rerne i ostavimo da se ohladi.
Dok se spanac hladi, od pomenutih sastojaka napravimo fil, koji bi trebalo da bude srednje cvrstine.
Spanac stavimo na cistu kuhinjsku krpu, premazemo filom i umotamo pomocu krpe u rolat.
Rolat stavimo u frizider da se dobro ohladi.

p.s. ako nemas sir i kajmak mozes fil da napravis od sampinjona (znas ono luk,sampinjoni kad se ukrcka dodas milerama u koji si stavila dve kasike brasna).

Pozdrav"


Ovu danasnju varijantu biskvit testa od spanaca sam kombinovala s pilecim belim mesom (pripremljenim na istocnjacki nacin):

-belo meso iseceno na trakice pre pecenja u rerni sam drzala u marinadi s dodatkom crnog luka (krupno secenog na rebarca)

-za marinadu sam upotrebila: soja sos, pirincano sirce, sake, ulje, malo secera, malo jestivog skroba, tucani beli luk, djumbir i malo bibera

-marinirano meso s lukom, odstajalo oko pola sata u frizideru, sam naredjala u pleh oblozen papirom, preko pofajtala s jos malo ulja i pekla u zagrejanoj rerni na 200 C oko 15 minuta do lepe zlataste korice

-ispeceno testo od spanaca (po gornjem receptu) sam sekla na kolutove, premazivala smesom od sira, preko stavljala po kolut paradajza (ociscen od semenki) i dalje redjala peceno meso u vrh da bude zabavno ;)

-posluzila uz krastavac i ljutka




Vasu interesantu varijantu iskombinujte sami a ovu slobodno upotrebite ako vam se dopada ;)

***KULINARSKI RECNIK***

*BISKVIT (it.biscotto, fr. biscuit, od latinskog bis - dva puta, i coctus - kuvan, baren)

Konditersko-poslasticarsko testo "hleb" koje se priprema od brasna, secera i jaja s tim sto je kolicina jaja u znatnoj prednosti u odnosu na kolicinu brasna koje se upotrebi za pripremanje biskvita. Raznovrsnost u izradi biskvita je velika, od upotrebe celih jaja, samo belanca ili samo zumanca, razne vrste brasna (psenicno, ovseno, pirincano, kukuruzno) ponekad umesto brasna koristi se peceni krompir, mleveni razeni dvopek i mleveni kostunjavi plodovi -orasi, bademi, lesnici..

Od sastava zavisi i ukus biskvita ali osnova biskvita su uvek mala kolicina brasna (ili zamena za brasno) i velika kolicina jaja.

Odnos izmedju ova dva produkta mogu da budu cak enormno velika pa na 100 gr brasna moze da dodje i do 200 komada jaja.Vecina biskvita ima zitku-tecnu konzistenciju pa je za pecenje biskvita potrebno imati kalupe koji se prethodno podmazuju puterom i posipaju brasnom. Pecenje biskvita u rerni je dugotrajno na niskoj temperaturi i traje od 0,45 - 1 1/2 sata. Posle pecenja biskvit se razlicito obradjuje (dodavanjem kremova, sokova, likera, glazura...)

Konzumiranje biskvita je bilo izuzetno moderno u XVIII-XIX veku i smatralo se zdravim ali mnogi ljudi koji su svoju ishranu zasnivali na upotrebi vece kolicine biskvita su oboljevali od bolesti bubrega i srca (u slucajevima gde se hleb zamenjivao biskvitom dolazilo je cak i do smrti). Najpoznatiji slucaj je knjizevnik Bajron koji je, sa izuzetno dobrim zdravljem do svoje 25 godine, u potpunosti zamenio upotrebu hleba za "biskvit s vinom" sto je i dovelo do oboljenja, posle 3 godine konzumiranja biskvita, i preranu smrt. Pomodarsto tog vremena i lozing

"biskvit s vinom pridaje otmenost, ukrepljuje srce i zeludac"

mnogim umetnicima, filozofima i pesnicima tog vremena je doslo glave, a sve uz blagoslov lekara koji su biskvit s vinom proglasavali za "lak, zdrav i hranljiv" proizvod.

Najmanje skodljivi - "opasni" su biskviti pravljeni od sitno mlevenog (u prah izmrvljenog) dvopeka od razenog crnog brasna. Zato je upotrebu biskvita, pravljenih s velikom kolicinom jaja, potrebno svesti na minimum ili umesto brasna (kao jednog od 4 bela otrova) za pravljenje biskvita, koristiti mlevene orahe, bademe i dvopek!
U slanoj varijanti uz malu kolicinu brasna koristiti raznovrsno povrce!

2 коментара: