Читаоци

петак, 24. јул 2009.

Lumaconi korpice!

*S Glorijom na pijaci*

Ovu carobnu lumaconi pastu nalik *starinskim korpama za pijac* nam je Glorija predstavila a mi, svaka na svoj nacin, u zemlji u kojoj trenutno boravimo, prionule na posao.
U moskvoskom ducanu gde pazarim nasla sam ove predivne trobojne *korpice* s tri ukusa pa sam u kombinaciji s tri razlicita punjenja napravila poseban uzitak :)
Inspiracija za poetican naziv ovog jela je oblik lumaconi paste i produzetak zelje da se s Glorijom nadjem u divnoj jutarnjoj setnji na nekoj od svetskih pijaca.
Ako bi trebalo da izaberem neki, od mnostva prlepih gradova, onda bi to bila pijaca u Veneciji :)

Dakle pun naziv bi glasio:
"S Glorijom na venecijanskoj pijaci" :))




Luaconi korpice s paradajzom sam punila cukini tikvicom u kombinaciji s ribom.
Korpice sa spanacem su punjene holandskim sosom i kuvanim prepelicijim jajima, dok su klasicne lumaconi bile napunjene sosom od paradajza s skampima




Sos od paradajza:
-1 glavicu crnog luka sitno iseckati i isprziti na maslinovom ulju dok ne postane staklast
-dodati 1-2 cena belog luka i jos malo proprziti
-2-3 paradajza ocistiti od kore i iseckati, paradajz dodati u przen luk
-sve zajedno ukuvati do gustine sosa
-sos posoliti po ukusu, obiberiti i zaciniti seckanim svezim bosiljkom



Holandski sos:
-2 kasike hladne vode pomesati s 1/4 kasicice soli i malo mlevenog belog bibera (dok se so u vodi ne rastopi)
-2 zumanca staviti u manju posudu, izmesati drvenom kasikom, dodati vodu s zacinima, jos jednom sve izmesati da se mase sjedine
-sada smesu od vode i zumanaca staviti na paru da se kuva dok ne pocne da se zgusnjava
-100 gr putera iseci na parcice pa ih postepeno, komad po komad, dodavati u sos koji se na pari kuva uz neprestano mesanje
-kada se upotrebi sav puter sos jos malo kuvati na vodenoj banji
-gotov sos skloniti s vatre, i dalje neprestano mesajuci, jos dodati 1 kasicicu cistog limunovog soka
-po potrebi gustinu sosa regulisati dodavanjem prokuvale vode


Ukraseno parmezanom i seckanim svezim bosiljkom izaziva sva cula..

:))


**KULINARSKI RECNIK**

*APETIT (lat. appetitus - zelja):

Apetit je prirodni prohtev za jelom, kod zdravog a ne gladnog coveka, izazvan privlacnim spoljasnjim izgledom i mirisom jela.
Pobudjivanje apetita uticajem na emocionalnu sferu pomocu aperitiva, muzike, dekoracije, ugodne atmosfere ili igre su davno poznati metodi koji se i danas koriste.
Smanjen kao i povecan apetit je fizioloski poremecaj u organizmu.

Нема коментара:

Постави коментар