Пратиоци

уторак, 29. септембар 2009.

Gibanica!




U poslednje vreme nesto cesto pominjem Baneta pa bih sada o njegovoj varijanti gibanice kojom sam, svaki put kad je napravim, bila prezadovoljna!

http://www3.serbiancafe.com/kuvar/9/432/Gibanica-detaljno

Nekako u to vreme "pljustale" su prelepe ideje i predlozi kako nesto sto je klasika prilagoditi modernom vremenu, a uz to jos i da se dopadne onima kojima je ova vrsta recepata, iz ko zna kojih razloga, uvek bivala neprihvatljiva.

Ako izuzmemo primarnu notu ovog specijaliteta, mislim na masnocu i nacin slaganja, da li cemo odustati i od samog recepta? Jer hteli mi to ili ne neke recepte odredjuju specificnost sastava, sklop namirnica i nacin pripreme koji ga krasi!
Tako dolazimo do stavke sta bi bilo kada bi npr. tiramisu-u oduzeli mascarpone, lazanjama besamel sos ili raznim receptima, da ih ne nabrajam, tj. bas tu osnovu koja ih primarno krasi a zbog koje su i postali poznati i priznati kod sire populacije?

Dakako pitanja i nedoumica je mnogo ali ono sto sam htela da istaknem je, a sto se samo namece, da li mi koji uvek nesto kobojagi izmisljamo i menjamo ustvari nemamo sposobnost da ocenimo dati recept u svoj svojoj velicini?
Znam da smo uglavnom potaknuti svojim ukusom, koji igra veliku ulogu, navikama ili predubedjenjima ali zbog cega nesto sto se zna sta je menjamo po svom nahodjenju davajuci mu isto ime a pritom u startu isticemo koliko se u sustini s datim receptom uopste ne slazemo jer smo ga vec izmenili!

Zadovoljenje da se nesto menja i desava ne bi trebalo da ide na ustrb vec postojeceg naprotiv.. zato mi je i draze kada vidim da neko bez blama predstavi svoju verziju nekog recepta dajuci mu pritom i novo ime!

Da ne ispadne kako cepidlacim a nije mi namera, jer se neke stvari podrazumevaju, jednostavno je lepo ponekad naglas reci svoje misljenje.

Namera da ce se neko sa mnom sloziti takodje je prisutna ali nije obavezno :)











I sada, iako vec podvrgnuta promeni, gibanica je i kod mene nanovo dozivela neke izmene i doterivanja.. priznajem bas smo nezajazljivi :))

Da li?

Ali mora detaljno i svojski :))














:)

3 коментара:

  1. Toliko mi je primamljivo , da sam upravo "smotala" ovu gibanicu , a evo 21h je :)
    Ne sumnjam da ce ispasti upravo onako kako "mirise" sa slike !
    Pozdrav,
    Nika

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala na komplimentu :)

    Poz.

    p.s. Verovatno nisi videla ovo je vec bilo objavljivano na Frappr-u ali eto bas zgodno sto sam ponovila ;)

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман25. јун 2012. 12:50

    Baš dekorativno izgleda..čestitke..:)

    ОдговориИзбриши