Читаоци

субота, 26. септембар 2009.

Cetenija!

I tako jucerasnji susret s MiaIvom ce ujedno biti lep povod za danasnju temu.
Naslucuje se, po naslovu, o cemu je rec, da ova predivna alva koju sam dobila na poklon zasluzuje posebnu paznju!
Retko sam imala prilike da jedem kvalitetnu alvu, osim na putovanjima, ali ova sarajevska alva "Cetenija" s fotke slobodno se moze uvrstiti u red onih koju cu pamtiti.


Vazdusasta vanredno ukusna pena od tananih niti koja se u dodiru s jezikom topi u ustima ostavljajuci ukus kiselkaste vanile uz nezaboravan osecaj miline i uzivanja :)Strpljivost je jedna od predivnih osobina.. ko ceka.. doceka :)"H A L V A  ili kako mi kazemo ALVA

majloV - Dec 21, 1999 09:05 (..*)

HALVANedavni Smotanin topic me je naterao da nešto više saznam o ovoj istocnoj sladosti i evo to želim da podelim sa vama.

Ovaj specijalitet Srednje i Bliskoistocne Azije a tokodje i Balkana, smatra se izumom Iranaca i seze u duboku i drevnu proslost a to je V - vek do naše ere.

Do danasnjih dana se smatra da je je izrada halve posebna umetnost i zahteva od majstora osobenu spretnost i dugogodisnju pripremu.

Iako postoje na stotine vrsta halve majstorstvo pripreme ovog specijaliteta uglavnom lezi u predanju tajne s kolena na koleno. Neuki i nepismeni majstori pored izucavanja zanata su morali i da pamte recepte sto i nije bilo bas jednostavno.

Rucna izrada halve do danasnjih dana je ocuvana u Iranu, Avganistanu i Turskoj i smatra se najkvalitetnijom.

Industrijska proizvodnja halve uglavnom nema kvalitet rucne izrade. Brzo gubi osnovne karakteristike, susi se i gorci. Pakuje se uglavnom u plasticnu masu sto nije prikladno.

Osnovni komponenti halve su jednostavni to su secer ili med, koren sapunike (sapunka) i neke od sirovina, uglavnom jedna-dve, koje i određuju kvalitet, karakteristike i ime halve.

Obično su to sirovine kao sto su koštunjavi plodovi ili seme koje u svom sastavu ima ogromnu kolicinu ulja - masnoce, a to su: orasi, bademi, seme suncokreta, susama, konoplje.

Pored osnovnih produkata u halvu se dodaju često i svakojaki surogati kao sto su brasno (koje imitira zgusnjivac) i razne vestacke esencije (koje zamenjuju osnovnu sirovinu).

Proizvodnja i smisao pripremanja halve je u sledećem:

osnovni sastojci se mute do stanja PENE i onda se MESAJU i HLADE. Temeljno-brizljivo mesanje pena i posle toga neprestano rastezanje i dovodjenje iz vruceg u hladno stanje smatra se ne samo velikim majstorstvom, koje zahteva veliku paznju, intuiciju i umece da se na vreme reaguje ako dodje do izmenjenja ponasanja pene pri rastezanju, već i velikom TAJNOM koja utice na kvalitet halve.

Posle hladjenja, ako je dobro i strucno izradjena, halva predstavlja vazdusastu sladost:), kristali secera se sjedinjavaju sa orahom ili susamom u skladnu celinu i TOPE SE u ustima.

Loše izradjena halva u ustima stvara „karamel bombonu” jer secer i sirovina nisu u dobroj razmeri.

Znaci halva je, pre svega, smesa pena koje imaju odredjenu konzistenciju, kombinaciju i temperaturu. Takođe, umetnost mesanja dve ili vise pena i postepeno hladjenje, koje se sastoji u neprestanom mucenju i rastezanju.

Ono sto bi bila još jedna karakteristika ovog slatkisa ne lezi u njenom sastavu već u tehnologiji izrade, rasporedu dodavanja pena i pravilnog sjedinjavanja pena raznog roda.

Kao zgusnjivac za halvu koristi se vinogradski sok, koji se pre upotrebe čisti bentonitom.

Takođe obrada sirovina - koje se koriste za izradu halve, kako pre tako i u samom procesu pripreme - ima značajnu ulogu.


Srdacno vas pozdravlja i salje :-X) vasa majloV!


p.s. Nadam se da ćete svesrdno prionuti da pravite halvu:))) ja se Smotanoj iskreno divim na hrabrosti da se uhvati u kostac sa halvom a za uspeh neka ona nešto doda:)!!!

Pozdravcic"


..vreme da se isproba nesto sto je bas ono o cemu sam nekada govorila!

Draga MiaIva hvala jos jednom na divnom poklonu u kome cu svesrdno uzivati dok traje :)
Ziva bila!

Нема коментара:

Постави коментар