A da li je lenjost kada uopste ne odes u pekaru vec u svojoj kuhinji umesis hleb? Ne znam ;)
"Ciko da li je sav ovaj 'lebac tvoj"
I jos neke varijante kao npr. ovaj Seljacki hleb koji se ne mesi
*Pogaca
500 gr belog psenicnog brasna, kesica suvog kvasca (7 gr), 0,5 dl ulja, jedno zumance, so (10 gr), 2-3 dl mesavine mlaka voda-mleko
-u vrucu dublju posudu prosejati brasno, dodati kvasac i so, promesati rukom
-napraviti udubinu u brasnu, dodati ulje i zumance
-mlakom mesavinom voda-mleko zamesiti srednje cvrsto testo
-umeseno testo prekriti cistom kuhinjskom krpom, ostaviti oko 40-50 minuta na toplom mestu da naraste (rerna zagrejana na 50 C)
-naraslo testo premesiti uz dodavanje brasna (50-100 gr +-)
-izraditi testo koje se ne lepi za ruke, staviti ga u podmazan okrugao pleh, oblikovati pogacu, povrsinu zaseci ostrim nozem ili izbockati viljuskom, ostaviti prekriveno na toplom mestu da narasta jos 15 minuta
-za to vreme zagrejati rernu na 200 C
-pogacu percetom ovlaz premazati s malo vode, posuti susamom, peci oko 35-40 minuta do lepe zlatnosmedje boje
Sareni-hljepcici ne secam se da li sam bas striktno pratila recept, cesto nesto izmenim radi stecenih iskustava ne zbog nepoverenja, ali se secam da smo svi bili zadovoljni receptom.. to je jedan iz niza onih recepata po Banetovoj ideji o "Simultanom kuvanju"!
I koliko jos varijanti.. neka nas samo bog pozivi! A u pekaru bas i ne moramo svaki dan :))
Uzivajte!
Нема коментара:
Постави коментар