Пратиоци

недеља, 1. новембар 2009.

Hobotnica u rerni!


-zamrznutu hobotnicu odlediti
-prokuvati vecu kolicinu vode, dodati celu odledjenu hobotnicu, kuvati je dok ne omeksa (oko 30 minuta)
-u vodu sada dodati so, nastaviti kuvanje jos 5-10 minuta
-skuvanu hobotnicu ocediti od vode, ocistiti od opne da ostane bela (delovi oko pipaka se teze ciste), iseci na parcice

-na maslinovom ulju proprziti 1 glavicu crvenog i 1 glavicu crnog luka secenog na rebarca
-dodati paradajz - pelat secen na polovinu (kolicina po ukusu) da se malo proprzi
-skloniti s vatre, dodati nekoliko cena tucanog belog luka i zecine (origano, ruzmarin), posoliti po ukusu

-dobro opran krompir ocistiti od kore iseci na parcice, pomesati s uprzenim lukom

-u zemljanu posudu staviti mesavinu krompira s lukom, zatim secenu kuvanu hobotnicu

-sve preliti mesavinom od 2 dl crnog vina i 0,5-1 dl domaceg vinskog sirceta

-posudu poklopljenu papirom za pecenje staviti u zagrejanu rernu na 200 C

-hobotnicu peci oko 45-50 minuta

-pecenu hobotnicu posuti seckanim persunom

-odmah posluziti

















***KULINARSKI RECNIK

**Plodovi mora -*hobotnica (L. oktopus vulgaris)

Stanovnik svih slanih voda rasprostranjen po celom svetu - od Sredozemnog mora do Atlantskog okeana, Japanskog mora tj. predela tropskih i subtropskih mora i okeana.
Nastanjen uglavnom u stenovitim i pecinskim predelima u plitkoj ali i u dubokoj vodi, cak i do 150 metara dubine, cija koncentracija slanosti vode mora nije manja od 30 %.
Omiljena je hrana delfina, kitova, foka, ajkula, moruna ali i coveka.
Nasla je primenu u kulturama i podnebljima mnogih naroda. U kulinarstvu nekih naroda, kao sto je Japan, hobotnicu jedu cak i zivu (tanko-tanko narezanu na parcice).
Izvor je mnogih minerala - kalijum, fosfor i selen a izuzetno je bogata i vitaminima B3 i B12 sto je razlog upotrebe u ljudskoj ishrani.
Uz detaljnu i pazljivu obradu, radi ublazavanja neprijatnog mirisa, odstranjivanja ostatka crnila-mastila, opne i sluzi, postaje ukusan specijalitet rasprostranjen i omiljen u mnogim kulinarijama.
U uzrastu od 4 meseca dostize tezinu do 1 kg a do pune zrelosti tezina hobotnice varira od 4,5 - 7 kg.  Najveci primerci mogu biti i do 10 kg, premda prirodno samo mali broj dozivi punu zrelost tj. samo 1-2 mlade hobotnice od dvestotine hiljada jedinki.

Нема коментара:

Постави коментар