Читаоци

уторак, 17. новембар 2009.

CORBA.. I u svaku corbu mirodjija :)

Ako vam nekada kazu: "svakoj corbi si mirodjija" nemojte se obeshrabriti.. ponekad je dobro zamirisati :))



*KULINARSKI RECNIK

**Corba

Corbasto nacionalno jelo mnogih naroda (Turaka, Rumuna, Bugara, Moldavana, Srba) nastalo kao direktni ili indirektni uticaj koji seze u proslost kada je Turska imperija vladala vecim delom teritorija na kojoj su ziveli pomenuti narodi.

Ime "corba - Çorba" dobilo naziv kao proizvoljno interpretiranje originalnog turskog imena "shurpa" koje oznacava vrstu guste supe s tecnim delom zapremine do polovine gustine.

Od vrste sastojaka i nacina spremanja razlikuje se medju narodima ali glavni komponenti sacinjavaju i sam kulinarski pojam.

Dakle jedna ista vrsta jela kod mnogih naroda Srednjeg i Bliskog Istoka, Balkana i Moldavije pripremana na isti nacin ali s razlicitim nazivom tj. izmenjenim orfografskim ili fonetskim promenama  imena u odnosu na original:
-moldavska "ciorbă - corba" gusta mesna ili povrcna corba uglavnom spremana s kiselim tecnim dodatkom tipa rasol ili kvas
-tatarska "шулпа - shulpa" kao oznaka za sve gusto kuvane supe nezavisno od sastojaka tj. vrste mesa ili povrca
-kavkaska "шурва - shurva" od jagnjetine s krompirom. lukom i paradajzom
-uzbekska  "шурпа - shurpa" je corba osobenog ukusa kojoj se mesni dodatak prilaze tek posle pecenja tj. bez obzira na vrstu mesa za corbu potrebno ga je prethodno ispeci pa tek onda dodati u skoro gotovu -skuvanu corbu
-moldavska "шурба - shurba" gusta corba s mesom, ribom ili povrcem zacinjena bistrom supom
-turkmenska "щорба - shorba" uglavnom oznacava corbe spremljene od ribe



***


Narodni obicaji i izreke su tako lepi i pitki da ih je vrlo lako zloupotrebiti ali njihovu sustinu valja postovati!

      Za Majdu :*





*Corba od karfiola

-razdeljeni na cvetice karfiol oprati i ocediti od vode (1/2 kg)
-u posudu pomesati 1/2 l mleka, 6-7 dl vode i kasicicu soli, dodati jos 2-3 stabljike s liscem celera (americki ili obican), 1 list lovora i malo belog bibera u zrnu
-u serpu sada dodati ocedjene cvetice karfiola, staviti na vatru a kada sve zajedno provri kuvati na umerenoj vatri oko 10-15 minuta ne poklapajuci posudu
-posebno na mesavini malo putera i maslinovog ulja proprziti 1 kasiku kukuruznog belog brasna da se tek kratko uprzi (ako se upotrebi obicno psenicno brasno prziti ga da ostane belo)
-corbu skloniti s vatre, dodati uprzeno brasno, promesati, vratiti na vatru da jos kratko prokuvati (5 minuta), skloniti s vatre

na karaju corbu zaciniti:
-u 1 dl kisele pavlake dodati 2 zumanca i 1 cen tucanog belog luka, smesu sipati u corbu, ako je potrebno jos dosoliti po uksu
-poklopljeno ostaviti da odstoji 5-10 minuta
-posluziti uz prepeceni hleb (grenke)

(na fotografiji je posna varijanta ove corbe od karfiola s maslinovim uljem i sojinim mlekom bez putera, pavlake i jaja)

***

*Corba od bundeve ala Alexia:*


-u proprzeni praziluk i luk dodati ostalo iseckano povrce i travcice
-sve jos kratko proprziti, dodati bistru supu od povrca ili mesa
-kada je povrce skuvano propasirati ga ili izmiksati u blenderu
-corbu jos jednom prokuvati
-gotovu krem corbu zaciniti po ukusu, posluziti uz pavlaku


 
***
 
Jos jedan divan recept:
 
KREM CORBA OD JABUKA I PARADAJZA


(meni omiljena)

sastojci:
bistra supa od juneceg ili pileceg mesa (1 1/2 l), 200 gr paradajza, 200 gr nakiselih jabuka, 1 sargarepa, 1 glavica crvenog luka, 1 kasika brasna, 1 1/2 kasika maslinovog ulja

uz supu:
100 gr kuvanog pirinca ili prepeceni hleb sa kackavaljem (grenki)

-skuvati junecu, pilecu ili povrcnu supu na uobicajeni način, procediti i ostaviti na stranu
-sitno seckani crveni luk i na kockice seckanu sargarepu proprziti na maslinovom ulju, dodati kasiku brasna, još malo prziti, sve sipati u već pripremljenu supu (bujon-buljon)
-kada sve zajedno provri u supu sada dodati ociscene i isecene na parcice nakisele jabuke i oguljeni od kozice paradajz isecen na četvrtine, posoliti po ukusu
-supu kuvati 30 minuta, zatim sve ispasirati na sito ili izmiksati u blenderu
-ponovo staviti da provri, sluziti uz kuvani pirinac ili grenke

za grenke:
hleb secen na 1/2 cm debljine prepeci na grilu s jedne strane, hleb zatim izvaditi iz rerne i preokrenuti, premazati istucanim belim lukom i puterom, preko staviti rendani kackavalj

-vratiti u rernu da se kackavalj rastopi i zapece





na fotografiji varijanta grenki s pesto sosom
- hleb prepecen s obe strane, premazan domacim pesto sosom
za ljubitelje ljutog
-grenke jos posuti tucanom ljutom paprikom



Uzivajte!

Нема коментара:

Постави коментар