Читаоци

понедељак, 09. новембар 2009.

Keks ((: na ex :))

***Keksici






-umutiti 250 gr putera dodavajuci 1 casu secera, 2 zumanca, 1 celo jaje (bez ljuske;), 1 kasicicu vanilin ekstrakta da postane penasto
-u dobijenu smesu sada postepeno dodavati 4 case prosejanog brasna prethodno pomesanog s 1 praskom za pecivo i soli u prste
-zamesiti glatko elasticno testo
-testo podeliti na dva dela, u jedan deo dodati kokosovo brasno (proizvoljna kolicina ali voditi racuna da testo ne bude pretvrdo)
-od datih mera dobije se oko 120-130 keksica (od pola mere 64 komada)
-resetku sporeta prekriti papirom za pecenje
-od testa pomocu sprica praviti keksice razlicitih oblika
-keksice peci u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C 7-10 minuta tj. do lepe zlatnozute boje
-u pecene keksice oblika "cvetovi" u sredinu staviti dzem od kajsija s cokoladom i seckanu gorku cokoladu
-ohladjene keksice spakovati u limenu kutiju oblozenu papirom za pecenje


Uzivanje!

...............

***Coko-mint keks

 

COKO MINT keksice by majloV




sastojci:

190 gr brasna (koristila sam smesu razlicitih sorti brasna s dodatkom seckanog lesnika i kestenovog brasna.. odlicna kombinacija)

1 kasicica praska za pecivo

1/2 malene kasicice soli

150 gr putera (omeksanog)

150 gr braon secera

70 gr belog secera

1 jaje + 1 belance

1 kasicica vanile ili vanilin secera

100 gr mentol cokolade s karamelom (Svedske firme Marabou "Mintkrokant")



postupak:

-Potrebno je da rernu zagrejete na 190 C

-sjedinite brasno, pp i so

-u posudu penasto umutite puter i secer, dodajte jaje+belance i vanilu. U smesu dodajte brasno (iz 2-3 puta), na kraju dodajte cokoladu (secenu na krupnije komade)

-Oblikovati keksice (po volji), peci u zagrejanoj rerni 10 minuta. Pecene keksice ostaviti u plehu jos 5-10 minuta pa ih tek onda vaditi, staviti na resetku da se potpuno ohlade

Uzivanje!

...............

***Biskvit od jabuka


BISKVIT OD JABUKA




sastojci:

3 solje brasna, 6 kiselih jabuka, 2 solje smedjeg secera, 1 solja mlevenih oraha, kasicica sode bikarbone, malo soli, 2 kasicice mlevenog karanfilica, 1 solja suvog grozdja, 1 soljica maslinovog ulja, tecna vanila ili vanilin secer,



postupak:

Oprane i oljustene jabuke isecemo na tanke kolutove, stavimo u serpu, dodamo secer pa sve kuvamo na laganoj vatri dok se jabuke ne ukuvaju.

Tako pripremljene jabuke malo ohladimo, pomesamo s prosejanim brasnom, zacinima, solju, orasima i suvim grozdjem.

Smesu od jabuka promesamo, na kraju dodamo ulje i jos jednom sve dobro izmesamo varjacom.

Smesa za biskvite treba da bude gusta.



Pleh oblozimo papirom za pecenje, kasikom ili modlom pravimo biskvite, redjamo ih u pleh tako da se ne dodiruju (prilikom pecenja biskviti se sire i narastaju). U nedostatku papira za pecenje pleh podmazemo uljem i pospemo brasnom.

Biskvite pecemo u zagrejanoj rerni na srednjoj temperaturi ( 170-180 C ) oko 40-45 minuta.



Ispecenim biskvitima (modlom) doteramo oblik i posluzimo.



Prijatno!


Нема коментара:

Постави коментар