Пратиоци

субота, 19. септембар 2009.

Lastina gnezda!





Ne znam kako vama ali meni se sve cesce dogadja da prozivljavam "dozivljaj pre dozivljaja".. za divno cudo vec sutradan se, to sto je samo do juce bilo trag u mislima, pretoci u stvarnost.
Neobjasnjivo i tiho mi zagolica mastu pa pomislim da sam makar na trenutak pretekla vreme :)
Naime skoro u Crnoj Gori pisem u svesci mali clanak "Lastina gnezda", koji cu vam sada predstaviti, i kada sam to zavrsila nisam ni slutila da cu sutradan na izletu u Rijeci Crnojevica, koji nisamo ni planirali, videti mnostvo lastavica koje su svile svoja gnezda ispod streha krovova!
Bila sam potpuno iznenadjena slucajnoscu i vezom s mojim prethodnim danom i mislima o tim sladjanim pticicama.



















*Lastina gnezda

Egzoticni kineski produkt u vidu polovine soljice za caj dijametra 6 cm je proizvod tj. polufabrikat obavijen velom tajni.
Iako u vecini kulinarskih knjiga ovaj termin "lastina gnezda" oznacava vrstu jela to je ustvari komponent koji sluzi kao sastav za pripremu mnogih jela i supa.

Naime, na liticama golih stena, nekih ostrva Juzno-Kineskog Mora, zive laste Salangani.

"Lastino gnezdo" pripada vrsti morskih proizvoda jer laste za gradnju svojih gnezda, u nedostatku gline i peska, koriste mladice morskih riba koje su tanane kao struna, a koje jos nemaju kosti, u kombinaciji sa morskim algama na kojima se nalaze i niske riblje ikre.
Strune mladica ribe i niske morske trave s ikrom lepe svojom pljuvackom koja se na jakom morskom suncu i vetru susi u cvrst, kao kamen, gradivni materijal. Nastala gnezda tako postaju hranljivi, bez kostiju, ribno-biljni proizvod koji se, ovlaz ociscen spolja sa svih strana, moze bez kvarenja ocuvati dugi niz godina.

Parcici lastinog gnezda se upotrebljavaju po porebi u izradi morskih i mesnih jela i supa.
Pre upotrebe delovi gnezda se dezinfikuju rastvorom oksida bora -
Ba(OH)2 dajuci alkalnu reakciju a zatim natapaju u prokuvalu vodu na 5-24 sata.
Tako natopljeni i u vodi odstajali parcici povecavaju svoj volumen od 8-10 puta u zavisnosti od sastava polufabrikata tj. kolicine ribe, morskih trava i ikre koji gnezdo sadrzi.

Lastino gnezdo je skup proizvod a njegova bledo belo-zuta boja je znak visokog kvaliteta.
Siva, crveno-siva i crna boja lastinih gnezda je odraz nizeg kvaliteta i cene polufabrikata.

Lastinom gnezdu pripisuju i visoka afrodizijacka svojstva zbog idealno ukomponovane kombinacije prirodnih sastojaka plodova mora s pljuvackom ptice.




Crnogorske laste iz prelepog mesta Rijeka Crnojevica mozda bi, cuvenim kineskim Salangani-ma, mogle postati potencijalno kurentne graditeljke premda, sudeci po boji gnezda s gornje fotke, bio bi to samo nedostizan san!







Uzivajte!

1 коментар: