Читаоци

петак, 27. новембар 2009.

Post!

Post kao uzviseno stanje duha od nas ne iziskuje samo uzdrazanje od obilnih obroka, jer su obroci ionako samo sredstvo prezivljavanja, već visi stepen duhovnosti uklopljen u pokusaj da se, uz post misli i telesno, hranom, procistimo od nagomilanih a bespotrebnih otrova uz disciplinovano uzdržavanje od nekih vrsta namirnica.


U vreme posta strah bi trebalo zameniti molitvom koja prevashodno ima cilj da odagna misli od uobicajenih dejstava.

Ako se hranimo na određen način, jeduci sve vrste hrane, ovaj period nam uskracuje tu naviku ali pre svega bi trebalo da svoje misli „programiramo” da nam drugi način ishrane neće doneti problem već suprotno da ćemo postom doprineti ociscenju ne samo duha već i tela oslobodivsi se od uobicajenih strasti.

Uzviseni cilj posta je ustvari nas dobrovoljni pokusaj da se izdignemo iznad svakodnevnih strasti disciplinujucu i obuzdavajuci svoju naturu.

Pokusaj da svojevoljno uskratimo sebi zadovoljstvo ne sme da nas razdrazuje jer će efekat posta hranom kao deo „uzvisenijeg oblika zivljenja” biti uzaludan tj. dileme ne bi trebalo da bude..

Crkva ima svoje kanone i pravila.
Ovaj, Bozicni ili Filipovski post, je fleksibilniji tj. ubraja se u nestroge postove.

Bozicni post traje od 27. novembra, ili od praznika u secanje na apostola svetog Filipa, do 6. januara - Badnji dan-vece.

Period nestrogog posta nalaze tj. za vreme trajanja je razreseno jesti ribu i morske plodove tokom celog trajanja posta
osim
u dane posta kao sto su sreda i petak
i
poslednja nedelja bozicnog posta koja se smatra periodom strogog posta

U dane strogog posta, sredom i petkom, kao i poslednje nedelje posta hranu biljnog porekla bi trebalo pripremati samo na vodi, sto je nacelo strogog posta.

Post se zavrsava na dan rođenja Isusa Hrista 7. januara.

Dakle ogranicenja se svode na uzdržavanje od mesa, mlecnih proizvoda i jaja tokom celog posta.
U vreme posta ishranu treba prilagodjavati ovim pravilima i ne shvatati je kao kaznu već dobrovoljnu odluku koja se s lakocom ispunjava.

Post je period postavljen kao pokusaj da se putem odricanja, uzdrzanoscu od hrane, telesno, i duhovnom stilu zivota u tom periodu, molitvama, priblizimo Bogu.

U okviru posta postoje i posebno obelezeni dani kao secanje na važne dogadjaje.
Tako je post sredom, ustanovljeni jednodnevni post, kao secanje na period tj. dan kada je Juda izdao Isusa Hrista.
Taj dan se i u okviru visednevnog posta smatra posnim danom sa strogo odredjenim pravilima.
Tog dana se upotrebljava hrana biljnog porekla spremljena iskljucivo na vodi..

Jednodnevni post petkom oznacava dan kada je Gospod Isus Hristos stradao na Krestnom krstu docekavsi smrt Spasitelja sveta.

Vernici tog dana primenjuju strogi post a najizdrzljiviji provode dan u molitvi, uzdržavanju i odricanju uzimanja čak i vode i hrane.
Ovako stroge kanone postuju isposnici po manastirima i vernici koji ne rade teske fizicke poslove.
Post kao pratilac molitve i kao njen neraskidivi deo je jedan od bitnih oblika izrazavanja poboznosti.
Molitvama pre i posle jela izrazavamo cin postovanja prema Bogu a takođe i prema svojoj pravoslavnoj veri i tradiciji koje se vekovima podjednako brine i o duhovnom a i telesnom zdravlju svojih vernika.



***
CORBA OD KROMPIRA




-stavite u posudu 3 kasike sojinog mleka u prahu, malo soli i belog luka u prahu
-sve zalijte prokuvalom vodom i dobro izmesajte (oko 1,2 l vode)
u posudu dodajte još
-2 lovorova lista, kasicicu kima, 1 glavicu crnog luka secenu na rebarca i 1 razmrvljeni cen belog luka
-6 celih ocscenih krompira
-kuvajte kada provri još 20 minuta

Ovako kuvani krompir može se posluziti kao prilog ili izmiksan u blenderu kao potaz corba.


*
***
ROTKVA-ROTKVICE U KVASU




-izrendisite na krupno rende rotkvice ili rotkvu
-a na sitno rende jednu sargarepu
-posolite po ukusu
u ciniju dodajte još
 -marinirane sampinjone secene na listice
-1 veci kiseli krastavac secen na kockice
-1 manji svezi krastavac secen na prutice (kao sibica)
-sve pofajtajte suvim belim lukom i izmesajte
-salatu nalijte s malo pirincanog sirceta i maslinovog ulja
-na kraju sve zalijte kvasom da ogrezne ali ne previse (ako nemate kvas upotrebite samo kiselinu-sirce po ukusu)
-ostavite poklopljeno u frizider da se svi ukusi prozmu


*


„Jer svako karanje kad biva ne čini se da je radost, nego zalost
ali posle dodje miran rod pravde onima koji su nauceni njime.”

***
*Socivo od Jakova*






-oprano socivo (pod mlazom hladne vode pa ocedjeno) staviti u posudu, dodati sitno-sitno seckano povrce 1 glavicu crnog luka, 1 sargarepu i komad praziluka (beli deo)
-sve zaliti s 1,2 l bistre supe od povrca, kad provri smanjiti vatru i sve kuvati oko 30-40 minuta tj. dok se socivo potpuno ne raskuva, ako je socivo gusto dodati još malo vode
-u socivo dodati 1 kasicicu mlevenog kima, 1 kasiku vinskog sirceta i soli po ukusu
-posebno na maslinovom ulju proprziti (do zlatno-braon boje)

1 glavicu crnog luka secenu na rebarca i parcice isecenog hleba
-przeni luk i hleb posluziti za stolom uz socivo

*


„Put do Boga u srcu covecijem zajednicko je delo Boga i coveka.”


***

*Biblijski hleb*


-2 mere brasna, 3/4 mere hladne vode, 2 kasike maslinovog ulja, 1 kasicica soli, zacini po zelji (bosiljak, mirodjija, luk, beli luk, susam.. i sl.)
-sve pomesati, zamesiti testo i dobro ga mesiti još 5 minuta
-testo podeliti na 8 delova, svaki komad pritisnuti na sredinu da se napravi lepinjica
-lepinjice redjati u podmazan pleh (maslinovim uljem)
-peci u zagrejanoj rerni na 220 oko 15-18 minuta

*

***
*Jaganjci na livadi*




-pomesati 160 gr brasna, 4x u praste soli, kasicicu bikarbone sode i 4 kasike kakao-a

-umutiti mikserom 100 gr secera s 4 kasike bademovog ulja i 4 kasike maslinovog ulja
-kada se ulje i secer dobro umute dodati 1 kesicu vanilin secera i 1 kasiku vocnog sirceta (domace sirce od ribizla)
-nastaviti mucenje a zatim dodati 8-10 kasika hladne vode
-sada postepeno dodavati suvu smesu od brasna
-ako je potrebno u umucenu smesu dodati još vode da bi testo bilo srednje gustine
-testo sipati u namascene i brasnom posute kalupcice, peci u zagrejanoj rerni na 180 C 25-30 minuta
-ispeceno testo izvaditi iz kalupa, ohladjeno preliti cokoladnom glazurom

za glazuru:
-2-4 kasike kakaoa, 50-60 gr secera u prahu (tj. po ukusu), 1/2 kasicice bademovog ulja, 2-4 kasike tople vode
-sve sastojke dobro izmesati, zagrejati na vatri (skoro da provri)
-jaganjce preliti cokoladnom glazurom, dekorisati po zelji

*


„Ako ustima govoris jedno, a delima pokazujes drugo, znači da govoris nerazumno.”











„Nema takve vrline kao sto je neosudjivanje.”

*


четвртак, 26. новембар 2009.

Oblak :)




Malo, slatko i neobavezno :)





I kulinarski "oblaci"  :)



*Oblak corba




Snenokle *Oblak iznad Engleske



;)


Владимир Маяковский
ОБЛАКО В ШТАНАХ



Вашу мысль,
мечтающую на размягченном мозгу,
как выжиревший лакей на засаленной кушетке,
буду дразнить об окровавленный сердца лоскут:
досыта изъиздеваюсь, нахальный и едкий.

У меня в душе ни одного седого волоса,
и старческой нежности нет в ней!
Мир огромив мощью голоса,
иду — красивый,
двадцатидвухлетний.

Нежные!
Вы любовь на скрипки ложите.
Любовь на литавры ложит грубый.
А себя, как я, вывернуть не можете,
чтобы были одни сплошные губы!

Приходите учиться —
из гостиной батистовая,
чинная чиновница ангельской лиги.

И которая губы спокойно перелистывает,
как кухарка страницы поваренной книги.
Хотите —
буду от мяса бешеный
— и, как небо, меняя тона —
хотите —
буду безукоризненно нежный,
не мужчина, а — облако в штанах!

Не верю, что есть цветочная Ницца!
Мною опять славословятся
мужчины, залежанные, как больница,
и женщины, истрепанные, как пословица.

1
Вы думаете, это бредит малярия?

Это было,
было в Одессе.

«Приду в четыре»,— сказала Мария.
Восемь.
Девять.
Десять.

Вот и вечер
в ночную жуть
ушел от окон,
хмурый,
декабрый.

В дряхлую спину хохочут и ржут
канделябры.

Меня сейчас узнать не могли бы:
жилистая громадина
стонет,
корчится.
Что может хотеться этакой глыбе?
А глыбе многое хочется!

Ведь для себя не важно
и то, что бронзовый,
и то, что сердце — холодной железкою.
Ночью хочется звон свой
спрятать в мягкое,
в женское.

И вот,
громадный,
горблюсь в окне,
плавлю лбом стекло окошечное.
Будет любовь или нет?
Какая —
большая или крошечная?
Откуда большая у тела такого:
должно быть, маленький,
смирный любёночек.
Она шарахается автомобильных гудков.
Любит звоночки коночек.

Еще и еще,
уткнувшись дождю
лицом в его лицо рябое,
жду,
обрызганный громом городского прибоя.

Полночь, с ножом мечась,
догнала,
зарезала,—
вон его!

Упал двенадцатый час,
как с плахи голова казненного.

В стеклах дождинки серые
свылись,
гримасу громадили,
как будто воют химеры
Собора Парижской Богоматери.

Проклятая!
Что же, и этого не хватит?
Скоро криком издерется рот.
Слышу:
тихо,
как больной с кровати,
спрыгнул нерв.
И вот,—
сначала прошелся
едва-едва,
потом забегал,
взволнованный,
четкий.
Теперь и он и новые два
мечутся отчаянной чечеткой.

Рухнула штукатурка в нижнем этаже.

Нервы —
большие,
маленькие,
многие!—
скачут бешеные,
и уже
у нервов подкашиваются ноги!

А ночь по комнате тинится и тинится,—
из тины не вытянуться отяжелевшему глазу.

Двери вдруг заляскали,
будто у гостиницы
не попадает зуб на зуб.

Вошла ты,
резкая, как «нате!»,
муча перчатки замш,
сказала:
«Знаете —
я выхожу замуж».

Что ж, выходите.
Ничего.
Покреплюсь.
Видите — спокоен как!
Как пульс
покойника.
Помните?
Вы говорили:
«Джек Лондон,
деньги,
любовь,
страсть»,—
а я одно видел:
вы — Джоконда,
которую надо украсть!
И украли.

Опять влюбленный выйду в игры,
огнем озаряя бровей загиб.
Что же!
И в доме, который выгорел,
иногда живут бездомные бродяги!

Дразните?
«Меньше, чем у нищего копеек,
у вас изумрудов безумий».
Помните!
Погибла Помпея,
когда раздразнили Везувий!

Эй!
Господа!
Любители
святотатств,
преступлений,
боен,—
а самое страшное
видели —
лицо мое,
когда
я
абсолютно спокоен?

И чувствую —
«я»
для меня мало.
Кто-то из меня вырывается упрямо.

Allo!
Кто говорит?
Мама?
Мама!
Ваш сын прекрасно болен!
Мама!
У него пожар сердца.
Скажите сестрам, Люде и Оле,—
ему уже некуда деться.
Каждое слово,
даже шутка,
которые изрыгает обгорающим ртом он,
выбрасывается, как голая проститутка
из горящего публичного дома.
Люди нюхают —
запахло жареным!
Нагнали каких-то.
Блестящие!
В касках!
Нельзя сапожища!
Скажите пожарным:
на сердце горящее лезут в ласках.
Я сам.
Глаза наслезнённые бочками выкачу.
Дайте о ребра опереться.
Выскочу! Выскочу! Выскочу! Выскочу!
Рухнули.
Не выскочишь из сердца!

На лице обгорающем
из трещины губ
обугленный поцелуишко броситься вырос.

Мама!
Петь не могу.
У церковки сердца занимается клирос!

Обгорелые фигурки слов и чисел
из черепа,
как дети из горящего здания.
Так страх
схватиться за небо
высил
горящие руки «Лузитании».

Трясущимся людям
в квартирное тихо
стоглазое зарево рвется с пристани.
Крик последний,—
ты хоть
о том, что горю, в столетия выстони!

...

среда, 25. новембар 2009.

Marinirani sampinjoni!





Jednostavno a vanredno ukusno :)

Sastojci:


zatim priprema:


kretko kuvanje na tihoj vatri:


gotovo za upotrebu ;)



Uzivajte!

недеља, 22. новембар 2009.

Asparagus!





***Kulinarski recnik:


*ASPARAGUS, SPARZA, SPARGLA

je biljka koja sazreva najranije od svih vrsta povrca i moze se jesti vec od 18. aprlila – do 20. jula kada je najneznija i najukusnija

Zelenoj spargli, jednake velicine, odlomiti donji drvenasti deo do pocetka bledozelenog dela stabljike, dobro oprati pod mlazom hladne vode, nozem za ciscenje povrca ocistiti od kore do polovine stabljike, kao i ostre listice ispod pupoljka (2 cm) na vrhu, uvezati pamucnim koncem u snop.

U duboku posudu s korpicom-mrezom naliti vodu slojem 10 cm, prokljucalu vodu posoliti, dodati jos 1-2 cena tucanog belog luka, kasicicu secera, malo belog vinskog sirceta i maslinovo ulje.

Korpicu sa sparglom-asparagusom zaroniti u vodu, poklopljeno kuvati 5-7 minuta na tihoj vatri. Donji deo spargle koji je zaronjen u vodu kuva se dok ne postane nezno mekan dok se gornji deo pupoljak istovremeno kuva na pari sto mu daje poseban ukus.

Izvucenu korpicu sa sparglom ocediti od vode, odmah posluziti uz rastopljeni puter i sos holandez.

Vertikalan nacin kuvanja spargle je moderniji dok se ranije spargla kuvala u vodi duboko zaronjena pomocu tega na dno u poklopljenoj posudi.

Podjednako su validna oba nacina pripreme a u nedostatku specijalne posude za kuvanje spargle tradicionalan nacin je potpuno primenljiv.


Bela spargla je raznovidnost sorte Evropa koja, za razliku od zelene, raste pod zemljom.
Debljeg je stabla s bledozutom bojom na krajevima.
Belu sparglu je potrebno dobro oprati, ocistiti od kozice i kuvati dva puta duze od zelene spargle.





















Sortu tanke mlade "beby" spargle je potrebno samo dobro oprati, odrezati joj tanak rez s donjeg dela i kuvati kao zelenu sparglu.




Asparagus-spargla je omiljeno povrce Zapadne Evrope koje prodire na nova podrucja zahvaljujuci niskoj kaloricnosti i jednostavnosti pripreme postajuci popularna u sirim razmerama.

Francuska spargla se ubraja u najkvalitetnije jer se ne gaji u staklenicima vec na otvorenim prostranim suncanim poljima.

Boja spargle u mnogome ocrtava njen kvalitet tako da se pomocu nijansi, od svetlo zelene do bledo ljubicaste boje mlade spargle, moze opredeliti posebnost sorti a i starost ove ukusne povrtarske biljke.

Sparglu po kupovini na pijaci ili u trgovini ne bi trebalo cuvati u frizideru vec odmah upotrebiti.


***

*majloV asparagus na mesu









 
Woody asparagus:


"ovo je samo zaledjena varijanta od "crème d'argenteuil"

grad gde sam trenutno je ranije bio poznat po sparglama i naravno po corbi od spargli
koja je vrlo jednostavna za spremanje

dakle ;)

od prilike za 8 osoba

1.5 kg bele spargle (koja se oljusti nozicem za krompire)

zatim se iskuva do daske u pilecoj supi

[i](cisto da preciziram ovde u francuskoj se koriste te bistre supice od piletine teletine ili bilo koje druge zivotinjke kao baza za supe corbe i sosove, tako da ne mora da se udesava, ne znam sta, nego sve onako djuture povrce koske sve u isti lonac malo soli bibera zacina i na kuvanje, cilj je samo da se dobija cista baza kao supa ili malo mutnija za prave sosove)[/i]

na otprilike polovina kuvanja doda se slatka pavlaka, moze i kisela ako zelite da bude gusce, a moze i moja varijanta kada ste u zurbi, spargle direktno stavljam sa slatkom pavlakom.

kada je sve fino skuvano i narocito kada je od prilike 1/3 tekucina isparila

sve se izmiksa i jede tako vruce

ili

za sorbet ohladi se i pravac masina za sladoled

ako se nema masina za sladoled onda sve se strpa u vanglu i pravac zamrzivac jedno sat vremena

cim smesa pocne da se ledi onda svakih deset minuta mora dobro da se promesa tj. malo da se muti (ne vise od pola minuta jer se inace odledi)

i sve tako dok ne postane kao pravi sladoled

kada su vrucine mnogo lepo ide sa celerom (zelenim) i sa vrhovima od zelene spargle


pozdrav iz francuske"



Potaz (krem) corba od mlade tanke "beby" spargle



Asparagus za dorucak ;)

уторак, 17. новембар 2009.

CORBA.. I u svaku corbu mirodjija :)

Ako vam nekada kazu: "svakoj corbi si mirodjija" nemojte se obeshrabriti.. ponekad je dobro zamirisati :))



*KULINARSKI RECNIK

**Corba

Corbasto nacionalno jelo mnogih naroda (Turaka, Rumuna, Bugara, Moldavana, Srba) nastalo kao direktni ili indirektni uticaj koji seze u proslost kada je Turska imperija vladala vecim delom teritorija na kojoj su ziveli pomenuti narodi.

Ime "corba - Çorba" dobilo naziv kao proizvoljno interpretiranje originalnog turskog imena "shurpa" koje oznacava vrstu guste supe s tecnim delom zapremine do polovine gustine.

Od vrste sastojaka i nacina spremanja razlikuje se medju narodima ali glavni komponenti sacinjavaju i sam kulinarski pojam.

Dakle jedna ista vrsta jela kod mnogih naroda Srednjeg i Bliskog Istoka, Balkana i Moldavije pripremana na isti nacin ali s razlicitim nazivom tj. izmenjenim orfografskim ili fonetskim promenama  imena u odnosu na original:
-moldavska "ciorbă - corba" gusta mesna ili povrcna corba uglavnom spremana s kiselim tecnim dodatkom tipa rasol ili kvas
-tatarska "шулпа - shulpa" kao oznaka za sve gusto kuvane supe nezavisno od sastojaka tj. vrste mesa ili povrca
-kavkaska "шурва - shurva" od jagnjetine s krompirom. lukom i paradajzom
-uzbekska  "шурпа - shurpa" je corba osobenog ukusa kojoj se mesni dodatak prilaze tek posle pecenja tj. bez obzira na vrstu mesa za corbu potrebno ga je prethodno ispeci pa tek onda dodati u skoro gotovu -skuvanu corbu
-moldavska "шурба - shurba" gusta corba s mesom, ribom ili povrcem zacinjena bistrom supom
-turkmenska "щорба - shorba" uglavnom oznacava corbe spremljene od ribe



***


Narodni obicaji i izreke su tako lepi i pitki da ih je vrlo lako zloupotrebiti ali njihovu sustinu valja postovati!

      Za Majdu :*





*Corba od karfiola

-razdeljeni na cvetice karfiol oprati i ocediti od vode (1/2 kg)
-u posudu pomesati 1/2 l mleka, 6-7 dl vode i kasicicu soli, dodati jos 2-3 stabljike s liscem celera (americki ili obican), 1 list lovora i malo belog bibera u zrnu
-u serpu sada dodati ocedjene cvetice karfiola, staviti na vatru a kada sve zajedno provri kuvati na umerenoj vatri oko 10-15 minuta ne poklapajuci posudu
-posebno na mesavini malo putera i maslinovog ulja proprziti 1 kasiku kukuruznog belog brasna da se tek kratko uprzi (ako se upotrebi obicno psenicno brasno prziti ga da ostane belo)
-corbu skloniti s vatre, dodati uprzeno brasno, promesati, vratiti na vatru da jos kratko prokuvati (5 minuta), skloniti s vatre

na karaju corbu zaciniti:
-u 1 dl kisele pavlake dodati 2 zumanca i 1 cen tucanog belog luka, smesu sipati u corbu, ako je potrebno jos dosoliti po uksu
-poklopljeno ostaviti da odstoji 5-10 minuta
-posluziti uz prepeceni hleb (grenke)

(na fotografiji je posna varijanta ove corbe od karfiola s maslinovim uljem i sojinim mlekom bez putera, pavlake i jaja)

***

*Corba od bundeve ala Alexia:*


-u proprzeni praziluk i luk dodati ostalo iseckano povrce i travcice
-sve jos kratko proprziti, dodati bistru supu od povrca ili mesa
-kada je povrce skuvano propasirati ga ili izmiksati u blenderu
-corbu jos jednom prokuvati
-gotovu krem corbu zaciniti po ukusu, posluziti uz pavlaku


 
***
 
Jos jedan divan recept:
 
KREM CORBA OD JABUKA I PARADAJZA


(meni omiljena)

sastojci:
bistra supa od juneceg ili pileceg mesa (1 1/2 l), 200 gr paradajza, 200 gr nakiselih jabuka, 1 sargarepa, 1 glavica crvenog luka, 1 kasika brasna, 1 1/2 kasika maslinovog ulja

uz supu:
100 gr kuvanog pirinca ili prepeceni hleb sa kackavaljem (grenki)

-skuvati junecu, pilecu ili povrcnu supu na uobicajeni način, procediti i ostaviti na stranu
-sitno seckani crveni luk i na kockice seckanu sargarepu proprziti na maslinovom ulju, dodati kasiku brasna, još malo prziti, sve sipati u već pripremljenu supu (bujon-buljon)
-kada sve zajedno provri u supu sada dodati ociscene i isecene na parcice nakisele jabuke i oguljeni od kozice paradajz isecen na četvrtine, posoliti po ukusu
-supu kuvati 30 minuta, zatim sve ispasirati na sito ili izmiksati u blenderu
-ponovo staviti da provri, sluziti uz kuvani pirinac ili grenke

za grenke:
hleb secen na 1/2 cm debljine prepeci na grilu s jedne strane, hleb zatim izvaditi iz rerne i preokrenuti, premazati istucanim belim lukom i puterom, preko staviti rendani kackavalj

-vratiti u rernu da se kackavalj rastopi i zapece





na fotografiji varijanta grenki s pesto sosom
- hleb prepecen s obe strane, premazan domacim pesto sosom
za ljubitelje ljutog
-grenke jos posuti tucanom ljutom paprikom



Uzivajte!

понедељак, 09. новембар 2009.

Keks ((: na ex :))

***Keksici






-umutiti 250 gr putera dodavajuci 1 casu secera, 2 zumanca, 1 celo jaje (bez ljuske;), 1 kasicicu vanilin ekstrakta da postane penasto
-u dobijenu smesu sada postepeno dodavati 4 case prosejanog brasna prethodno pomesanog s 1 praskom za pecivo i soli u prste
-zamesiti glatko elasticno testo
-testo podeliti na dva dela, u jedan deo dodati kokosovo brasno (proizvoljna kolicina ali voditi racuna da testo ne bude pretvrdo)
-od datih mera dobije se oko 120-130 keksica (od pola mere 64 komada)
-resetku sporeta prekriti papirom za pecenje
-od testa pomocu sprica praviti keksice razlicitih oblika
-keksice peci u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C 7-10 minuta tj. do lepe zlatnozute boje
-u pecene keksice oblika "cvetovi" u sredinu staviti dzem od kajsija s cokoladom i seckanu gorku cokoladu
-ohladjene keksice spakovati u limenu kutiju oblozenu papirom za pecenje


Uzivanje!

...............

***Coko-mint keks

 

COKO MINT keksice by majloV




sastojci:

190 gr brasna (koristila sam smesu razlicitih sorti brasna s dodatkom seckanog lesnika i kestenovog brasna.. odlicna kombinacija)

1 kasicica praska za pecivo

1/2 malene kasicice soli

150 gr putera (omeksanog)

150 gr braon secera

70 gr belog secera

1 jaje + 1 belance

1 kasicica vanile ili vanilin secera

100 gr mentol cokolade s karamelom (Svedske firme Marabou "Mintkrokant")



postupak:

-Potrebno je da rernu zagrejete na 190 C

-sjedinite brasno, pp i so

-u posudu penasto umutite puter i secer, dodajte jaje+belance i vanilu. U smesu dodajte brasno (iz 2-3 puta), na kraju dodajte cokoladu (secenu na krupnije komade)

-Oblikovati keksice (po volji), peci u zagrejanoj rerni 10 minuta. Pecene keksice ostaviti u plehu jos 5-10 minuta pa ih tek onda vaditi, staviti na resetku da se potpuno ohlade

Uzivanje!

...............

***Biskvit od jabuka


BISKVIT OD JABUKA




sastojci:

3 solje brasna, 6 kiselih jabuka, 2 solje smedjeg secera, 1 solja mlevenih oraha, kasicica sode bikarbone, malo soli, 2 kasicice mlevenog karanfilica, 1 solja suvog grozdja, 1 soljica maslinovog ulja, tecna vanila ili vanilin secer,



postupak:

Oprane i oljustene jabuke isecemo na tanke kolutove, stavimo u serpu, dodamo secer pa sve kuvamo na laganoj vatri dok se jabuke ne ukuvaju.

Tako pripremljene jabuke malo ohladimo, pomesamo s prosejanim brasnom, zacinima, solju, orasima i suvim grozdjem.

Smesu od jabuka promesamo, na kraju dodamo ulje i jos jednom sve dobro izmesamo varjacom.

Smesa za biskvite treba da bude gusta.



Pleh oblozimo papirom za pecenje, kasikom ili modlom pravimo biskvite, redjamo ih u pleh tako da se ne dodiruju (prilikom pecenja biskviti se sire i narastaju). U nedostatku papira za pecenje pleh podmazemo uljem i pospemo brasnom.

Biskvite pecemo u zagrejanoj rerni na srednjoj temperaturi ( 170-180 C ) oko 40-45 minuta.



Ispecenim biskvitima (modlom) doteramo oblik i posluzimo.



Prijatno!


субота, 07. новембар 2009.

Da Keops..


















"p o z a v i d i" :))


"majloV - 21. februar 2006. u 12.17 (*..)


Epa drage moje posto je i Glorija zainteresovana za ovu „gradjevinu” drage volje ću je podeliti s vama a ne samo parce pa nek nam i Keops pozavidi;)



Idemo „da se popnemo”;)

Ovako:



sastojci za zeleno testo (3 kore od spanaca):

350 gr spanaca (poparenog vrelom vodom, odstajalo 5 minuta zatim procedjeno od vode i sitno-sitno iseckano) 3 jaja, 3 kasike prosejanog brasna, prasak za pecivo ili soda bikarbona (malena kasicica ravna), so, muskatni orascic



sastojci za crveno testo (2 kore od paprike):

1 veca sveza crvena paprika babura (rendana), 2 jaja, 2 kasike brasna, pp ili sb, so, biber



Postupak:

Pripremljenom spanacu dodamo muskatni orascic i so.

Odvojimo belanca od zumanaca.

Zumanca umutimo, dodamo spanac, sjedinimo masu pa postepeno dodajemo prosejano brasno s praskom za pecivo.

U jednoličnu masu bez grudvica dodamo cvrstu penu od belanaca, blago izmutimo varjacom da se masa s belancima sjedini.

Od testa ispecemo tri kore razlicitih dimenzija (23, 19 i 8 cm).





Ponovimo postupak i sa crvenim testom (ja sam prvo pocela da meljem papriku ali je ona ispustala mnogo vode onda sam ostatak izrendisala ali nisu bili dugi rezanci).
Ispecemo dve kore od 25 i 17 cm.



Sastojci za fil:


25o gr sir rikota, 40 gr razmeksanog putera, 2-3 kasicice kiselog mleka, so, beli biber

2 „cveta” od sira 18 i 12 cm (70-80 gr rastopljenog kackavalja razvuci oklagijom, skrojiti 2 cveta i traku za ukras)

100 gr belog sira, seckani celerov list, biber

kiselo mleko



Napravljenim filom od sira konditerskim fisekom praviti saru na kori, preklapati sledećom korom i tako dok se ne upotrebe sve kore i cvetovi od sira. 
Svaku koru od spanaca premazati s 1-2 kasicice kiselog mleka.




Ukrasiti trakom od paprike i sira.
Na vrh piramide zabosti zastavu od listova spanaca uvezanih trakom od sira.




Tanjir s Piramidom „RELJA I” ukrasiti po zelji:)






Pošto se vidi kako idu slojevi i kore da vam i to ne pišem a mozete i po vasem cefu slagati piramidu.. ja sam juče ovako;)



Vama sve naj i puno poljubaca od robinje graditelja piramide majloV:)))



QQ;) "

уторак, 03. новембар 2009.

Kazu..

da je vrhunac lenjosti kad te mrzi da sidjes u pekaru po hleb pa zato skuvas spagete :))




A da li je lenjost kada uopste ne odes u pekaru vec u svojoj kuhinji umesis hleb? Ne znam ;)

"Ciko da li je sav ovaj 'lebac tvoj"




















I jos neke varijante kao npr. ovaj Seljacki hleb koji se ne mesi

























*Pogaca

500 gr belog psenicnog brasna, kesica suvog kvasca (7 gr), 0,5 dl ulja, jedno zumance, so (10 gr), 2-3 dl mesavine mlaka voda-mleko

-u vrucu dublju posudu prosejati brasno, dodati kvasac i so, promesati rukom
-napraviti udubinu u brasnu, dodati ulje i zumance
-mlakom mesavinom voda-mleko zamesiti srednje cvrsto testo
-umeseno testo prekriti cistom kuhinjskom krpom, ostaviti oko 40-50 minuta na toplom mestu da naraste (rerna zagrejana na 50 C)

-naraslo testo premesiti uz dodavanje brasna (50-100 gr +-)
-izraditi testo koje se ne lepi za ruke, staviti ga u podmazan okrugao pleh, oblikovati pogacu, povrsinu zaseci ostrim nozem ili izbockati viljuskom, ostaviti prekriveno na toplom mestu da narasta jos 15 minuta

-za to vreme zagrejati rernu na 200 C
-pogacu percetom ovlaz premazati s malo vode, posuti susamom, peci oko 35-40 minuta do lepe zlatnosmedje boje 







Sareni-hljepcici ne secam se da li sam bas striktno pratila recept, cesto nesto izmenim radi stecenih iskustava ne zbog nepoverenja, ali se secam da smo svi bili zadovoljni receptom.. to je jedan iz niza onih recepata po Banetovoj ideji o "Simultanom kuvanju"!





I koliko jos varijanti.. neka nas samo bog pozivi! A u pekaru bas i ne moramo svaki dan :))

Uzivajte!