Пратиоци

среда, 27. јул 2011.

Snjeza ovo nikada nece praviti..




jer ne voli zelatin!

Ali zelatin biljnog porekla 
je potpuno OK jer ni sama ne volim zelatin zivotinjskog porekla,
a ni vestacki zelatin,
pogotovu sto je sadrzina kesice totalno nepoznata!
(osim sto pise "jestivi zelatin" 
drugih podataka o sastojcima u kesici uopste nisu navedeni)

Skoro sam naisla na sveze lisnato testo u jednom komadu, pa sam pravila pitu-rolat s bosiljkom..



Posle par dana opet naletim na ovo sveze testo ali nepaznjom uzmem ono za kroasane, pa posto kroasane nisam zelela da pravim uz malo maste izrodila se ova kombinacija:

"Testo u brbljivom aspiku" 
(posto postoji "Aspik brbljive domacice" neka malo i aspik probrbljavi.. QQ ;)


Testo je bilo predvidjeno za 4 velika kroasana (ya sam za donju podlogu iskoristila 3 dela testa a za ukrasne figurice 1 deo). Ispeceno testo sam ostavila u plehu da se potpuno ohladi.
Ispekla sam i figurice i ostavila da se hlade.

1.Dok se to peklo i hladilo pripremila sam nadev od sira, jaja i povrca (sve iseckano na kockice).
Upotrebila sam:
svajcarski sir grijer, ruski meki kackavalj, italijansku mozarelu i parmezan (od svakog sira po komad-grumen), 2 kuvana jaja, 2 veca mesnata duguljasta paradajza (tvrdi deo) i komad praziluka (5-6 cm).

2.Od bistre supe (od kostiju) i zelatina napravila sam aspik:
-u 100 ml hladne vode natapala sam kanten 20 minuta
-4 dl prokvale bistre supe (pa ohladjene na 60 C) sam zatim pomesala s nabubrelim zelatinom

U vruc aspik sam stavila pripremljeni nadev od sira, jaja i povrca da odstoji 10-15 minuta, procedila, aspik ostavila u frizideru da se hladi dok ne pocne da se zgusnjava, a nadev sam odlozila sa strane do upotrebe.




3. Napravila sam i "granite" od sira na sledeci nacin:
-umutila sam 2 dl slatke pavlake u cvrstu penu
-u malo rikote dodala 50 ml vruce prokuvale vode i dva lista obradjenog zelatina da se rastopi
-zatim sam u umucenu pavlaku dodala 150 g zrnastog belog sira, sve jos malo zajedno izmiksala, dodala pripremljen zelatin, prekrila providnom pak folijom i ostavila u zamrzivac na 1-2 sata.
Izvadjeni granite iz zamrzivaca sam energicno izmesala viljuskom (da se razbiju kristali leda) i ostavila u frizideru do upotrebe.

4. Sada sam na hladnu pecenu koru poredjala nadev (ne vadeci koru iz pleha), preko sipala pripremljeni aspik koji je poceo da se zgusnjava.
Poklopljeno ostavila da se aspik do kraja stegne.

Zavrsetak:
- s pleha sam skinula obruc
- na nadev od sira, jaja i povrca stavila granite od sira
- a preko poredjala pecene ukrasne figurice od testa
- poklopljeno sam ostavila da se dobro rashladi u frizideru do upotrebe


Odlicno je islo uz kvas od cvekle :)



Mozda se Snjeza i predomisli ;) sala naravno..

Sve ove 4 radnje se brzo i jednostavno odrade,
ovako opisujuci ispadne predugacko a nije..

Uzivajte!

*

p.s. Od domaceg ili kupovnog lisnatog testa svasta se moze napraviti..:












:*

6 коментара:

  1. :):)
    Baš si me slatko nasmijala. A trebalo mi je takvo nešto danas:)
    Moja mama je pravila fantastičnu hladetinu ili pihtije svake zime i svi su ukućani i njeni prijatelji uživali u njoj osim mene, ja nisam nikada ni probala!
    Izvrsne us ti ove ideje s lisnatim tjestom.

    ОдговориИзбриши
  2. Eh! Vera, sto volim kako izgleda, ma umes ti u kuhinju, nema sta da se komentira...Pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  3. Snjezo i moja mama je pravila super pihtije.. njene sam jela a kod drugih samo probala.. pravila je i fantasticne pihtije od boba :)
    Skoro je moja srednja sestra napravila pihtije ali nisu kao mamine.. a ya ih jos nikada nisam spremala :)
    Za dobre pihtije treba biti pravi majstor.. svi sastojci stvarno moraju da budu u pravoj razmeri :)
    Aspik (pihtije) je jako zdravo jesti steta Snjezo sto ne mozes cak ni da probas!

    Ovo gore naravno veze nema ni s aspikom ni s pihtijama ali da je zelirano jeste ;)
    Tamo negde na jesen cu se oprobati u spravljanju dobrog aspika pa cu priloziti rezultate (ako budu za puvanderisanje :))

    Miodraze veliko hvala na komplimentu :)

    Sve najbolje postovani ljudi!

    ОдговориИзбриши
  4. A Sanela ne bi jela patišone i tikvice:) ali ovo bi - da je rađeno samo sa kupovnom želatinom (bez domaće juhe od kostiju). Nisam baš neki ljubitelj aspika, no, toleriram ih, ali želatinu obožavam trpam ju u sve što treba stvrdnuti/zgusnuti; potrošim više od kilu želatine godišnje. Probala sam agar agar, ali ta stvar mi se nikako nije svidjela:(
    Sviđaju mi se ove slane stvarčice s lisnatim tijestom:)

    ОдговориИзбриши
  5. Slobodno iskoristi prema svom ukusu, pogotovu ako toliko volis zelatin :)

    Inace kupovni zelatin se pravi od kostiju.. a ya volim svoju supu od kostiju i biljni zelatin jer bar znam sta sam upotrebila :)

    Ovako spremljeno lisnato testo dobija novu notu.. mislim nije onako "slamnasto" kao sto ume da bude pa preporucujem od srca!

    ОдговориИзбриши
  6. Znam da se želatina radi od kostiju, u mojem kraju se sve varijacije na temu aspika, tj. kod nas tradicionalne "hladnetine" - rade samo od juhe u kojoj su se kuhale kosti, bez dodavanja kupovnog želatina. Ja ne volim te tradicionalne hladnetine i ne jedem ih, ja jedem samo, svojevrsni, moderno nazvani aspik u kojem ima povrća (bez mesa!) i koji je napravljen od kupovne želatine. Znam da zvuči blesavo što ne upotrebljavam "domaće želatinozne stvari" tj. juhu koja se dobije kad se u njoj kuhaju kosti, a upotrebljavam kupovnu želatinu koja se dobije od istih takvih kuhanih kostiju (samo na industrijski način). Stvar je u tome što volim kolače, a pogotovo volim kreme sa želatinom: probala sam agar agar - ali meni se to baš nikako ne sviđa, zato upotrebljavam želatinu (životinjskog podrijetla) u slatkim kolačima, pa ju isto tako koristim i za slane aspike s povrćem (bez mesa!). Jasno mi je da je blesavo ne jesti meso, a upotrebljavati želatinu; ali preveliki sam hedonist da bih se odrekla nekih stvari. Pa tako ne jedem meso, ribu ni morske plodove, ali na veliko upotrebljavam želatinu, obožavam i mliječne proizvode kojih se nikad ne bih odrekla (tofu je tofu, ali sir od mlijeka životinjskog podrijetla meni je nezamjenjiv), a ne bih mogla ni bez jaja.

    ОдговориИзбриши