Читаоци

субота, 30. јул 2011.

*Rodjendanske oblande*

Dragi moji


posluzite se :)


A da ih napravite bice vam potrebno:
*za krem
-1 pakovanje kondenzovanog mleka sa secerom (srednje gustine)
-1pakovanje karamel kondenzovanog mleka sa secerom (najgusce)
-sitno mleveni badem i mix oraha (kolicina po potrebi)
-1 dl sojinog mleka
-3 zumanca
-1 sipka vanile
-50 gr putera

*za puslice
-3 belanca
-sok 1/2 limuna 
-3-4 kasike prah secera 
(umucene puslice bi trebalo da budu vise kiselkaste nego slatke pa cete kolicinu limunovog soka i prah secera odrediti po svom ukusu)

*jos ce vam biti potrebno
-suvo grozdje (preko noci natopljeno u konjaku pa ocedjeno)
-listovi oblandi
-mleveni badem i mix oraha

1. U mleko dodati puter, zumanca i obradjenu vanilu, dobro izmesati zicom i prokuvati. Mesajuci kuvati oko 4-5 minuta. Ostaviti da se prohladi.
2. U prohladjenu smesu sada dodavati oba kondenzovana mleka i mlevenei badem i orahe tako da se oformi lep gusci krem.
3. Posebno mikserom umutiti belanca s limunovim sokom i prah secerom u gustu saum penu.
4. Dobijene puslice podeliti na dva dela i ravnomerno naneti na dva lista oblandi. Puslice na oblandi susiti u zagrejanoj rerni na 120 C oko 1 1/2 sat. Iskljuciti temperaturu i sve ostaviti u rerni dok se potpuno ne ohladi (prilikom susenja i hladjenja puslice oblanda se malo krivi pa se okretanjem, dok je jos poluhladna i pod blagim teretom, moze ispraviti)

*Zavrsetak - redjati slojeve:
-prazan list oblande
-krem
-suvo grozdje
-mleveni mix oraha
-oblanda s puslicom
(sve ponoviti dok se ne upotrebi sav materijal)
-na vrhu oblanda s puslicom
Oformljene *rodjendanske oblande prekriti folijom, opteretiti "tegom", ostaviti da se slojevi slegnu i spoje. 
Seci i dekorisati po volji!

p.s. Jako sam ponosna na ovu svoju kompoziciju.. ideja se rodila momentalno, u hodu tojest :)
Ovo ce se previti..
Posebno mi je drago sto sam ih sebi spremila.. mogle bi da se zovu i:
"Obladi ~ Obla(n)da za majloV"
;)


&



Шима — Ветрами
Убиваем словами и не чувствуем боли,
Сердце мягкое ноет под твёрдой иглою,
Забываем о тонкости, лёгкости, верности,
Ублажая себя сладких губ поцелуями.

Я коснусь тебя ливнями
И промокшими крыльями,
Обниму тебя ветрами,
Для тебя незаметными,
Я коснусь тебя грёзами
И под мокрыми звёздами,
Обниму тебя ветрами
Это мало, но я тебя люблю.

Растянулись минуты, потерялись во времени,
Ублажая себя сладких губ поцелуями,
Души наши по свету одиноко скитаются,
Всё, что нам остается – отчаянно каяться.

Это мало, но я тебя люблю.

Я коснусь тебя ливнями
И промокшими крыльями,
Обмину тебя ветрами,
Для тебя незаметными,
Я коснусь тебя грёзами
И под мокрыми звёздами,
Обниму тебя ветрами
Это мало, но я тебя люблю 

Это мало, но я тебя люблю.

Uzivajte!

LovYa :*

p.s. Sidji do reke veceras ya sam dole :))
Pogled na restoran i Hram


Vinske boce sada s vocnim sircetom od borovnica i malina :)



23 коментара:

  1. Sretan rođendan!
    Podsjetila si me na moje nekadašnjo znanje ruskog jezika. Lijepo sam slušala pjesmu i čitala. Naravno, puno sam zaboravila ali, bilo mi se drago podsjetiti!

    ОдговориИзбриши
  2. I od mene sve cestitke.Rado bih pojela koju oblandu.Odlicna ideja d aih ovako seces.A i pesmica je lepa za cuti:)

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala.. hvala :)
    Rodjendan ne slavim, samo ga skromno obelezavam, naviknuta.. kao svako letnje dete ;)

    Oblande su stvarno fantasticne, naknadno cu pridodati recept.

    A pesma, ocaravajuca, puna filozofske simbolike!

    Lepo se uklopila uz samocu letnjih slavljenika ;)

    Bice bolje!

    ОдговориИзбриши
  4. Sretan rođendan i sve najbolje vam želim! :)

    ОдговориИзбриши
  5. uf...pretužna pjesma za rođendan..prekrasne riječi..ali, pretužna...
    evo jedne koja se meni sviđa :)

    http://www.youtube.com/watch?v=vr4npNKDIis&feature=related

    ОдговориИзбриши
  6. Hvala veliko Wine :)

    Da pesma je prekrasna a i ova Losina nije mnogo veselija :)

    Dok bi mozda vecina veselih tralala pesama bile rodjendanski prikladnije ovu sam ipak izabrala jer oslikava neka stanja koja se osecaju!

    Danas se ljudi guraju u gomile ali su, pojedinacno, grozno usamljeni.. ova devojcica u spotu zivi sama sto je nepojmljivo ali kao metafora oslikava mnogo!


    Uostalom pogledajte.. nije sve kako izgleda pa i to moze biti povod za rodjendansku veselost :))

    Uzivajte postovani vinopijo ;)

    ОдговориИзбриши
  7. Sretan rođendan:)

    Meni su ljudi, tj. njihovi glupi komentari na rođendanskim proslavama uvijek išli na živce, pa sam odustala od slavljenja toga, zašto da budem okružena ljudima koji me nerviraju? Nije meni starenje problem, to ide svojim tokom, slavila ja rođendan ili ne, ali glupi ljudi me nerviraju.
    Zato ja rođendane više ni ne obilježavam, to je dan ko´ i svaki drugi i jedva čekam da završi, idu mi na živce ljudi koji me zivkaju i šalju poruke čestitajući mi rođendan.

    Što znači da rođendan samo skromno obilježiš, "naviknuta.. kao svako ljetno dijete"?
    I ja sam ljetno dijete, pa je kod nas uvijek bio običaj da se od proslave radi cirkus, što mi je uvijek išlo na živce.

    Čekam da prođe idućih par dana i da konačno prođe i moj ovogodišnji rođendan, i nadam se da će me što manje ljudi gnjaviti pozivima i porukama.

    ОдговориИзбриши
  8. Sanela :)

    Rodjendane skromno obelezimo, cerka i ya, jer je vreme godisnjih odmora i malo se ljudi nadje u gradu za slavlje.
    Cerka kada je isla u skolu na rodjendane se pozivao ceo razred, divno su se ta deca druzila i volela, ali kada dodje raspust svi negde odu.. naravno ko je tu, i ako smo i mi uopste tu, bude pozvan ali desetak ljudi ispadne skromno obezelavanje :)
    Kod mene su se uvek pravile fantasticne zurke ali rodjendanske retko!

    Dakle i Ti si nam lavica ;)

    Veliko hvala Sanela!
    (a za par dana da te gnjavimo rodjendanskim porukama :))

    Uzivaj!

    ОдговориИзбриши
  9. imam jednu molbu.. :)
    kako sam u priprema za posjet moskvi zanimaju me neki restorani..
    1 bi trebao baš vrhunski (recimo 200-300$ po osobi) - pa me zanima dali znate kakav je Turandot palace i Varvary chefa Anatoly-ja Komm-a, ili imate neki sličan za prijedlog.
    zatim bi htio 1 tradicionalni, koji ne mora biti top-top nego da se za recimo 50-70$ po osobi može dobro najesti tradicionalne kuhinje. čuo sam da je dobar restoran NOYEV KOVCHEG i KAVKAZSKAYA PLENNITSA. dali znate za njih, jesu ok, ili imate neke druge za preporuku? i, kad se govori o tradicionalnoj kuhinji, koju je najbolje probati, aremijsku, gruzijsku, kavkasšku ili neku drugu?
    i dali znate neku veću vinoteku gdje mi mogli pogledati kolike su cijene francuskih vina? i još jedno pitanje.. :)
    znate li ima li u Moskvi za kupiti gruzijskih vina iz amfore?
    unaprijed zahvaljujem...

    ОдговориИзбриши
  10. Oh.. ne verujem da cu biti od neke koristi jer restorane iz "turistickog gida" ne posecujem..
    mi imamo neki drugi fazon zabave, odlazimo naravno i u restorane ali ya uglavnom jedem kod kuce (zbog mnogo faktora).. :)

    Nacionalni restoran koji bih mogla da preporucim je "Царская охота" ili restoran "Усадьба в Царицыно" (bas smo skoro bili :) ali za neke trendi-fensi bas i ne znam..
    Za moj rodjendan smo bili u jednom (dole na ostrvu kod Oktyabarskog) ali da me ubijete ne znam kako se zove.. super je klopa a i lep narod se skuplja, odmah je tu i diskoteka na otvorenom lepo se igra i uziva :))

    Dakle slaba pomoc od mene ali ako bi da se lepo zabavite nepogresivo mesto je na ostrvu.. nakrcano je restoranima, barovima i diskotekama pogled na reku s obe strane, na Hram i Petra I a temperatura zbog reka cak za 5 stepeni niza negu u "gradu" vetric stalno duva pa je letnja zega mnogo podnosljivija :)

    Inace meni nije zao da u prodavnici u kojoj pazarim, a to je jedna od najbolje snabdevenih u Moskvi, dam novac za jedno domace pile, svezu ribu ili rakove, kao i za mnoge druge specijalitete koji stizu s drugog kraja sveta ali u restoranima retko jedem.. postala sam jako izbirljiva :)
    O precenjenosti restoranskih usluga ne smem ni da zapocnem.. tu stavku oprastam jedino dobrom japanskom restoranu ali onaj u koji sam volela da idem vise ne radi, i to je jedan od problema..

    Vinoteka ima bezbroj, kao i restorana, ali ne bih preporucila kupovinu francuskih vina jer je cena trostruko veca nego u Francuskoj (bolje se vinuti na kraci put do Pariza pa tamo pazariti dobro vino nego to uraditi u Moskvi)!

    Sto se tice grusijskih vina znam o cemu pricate i sama sam ih ranije kupovala i rado ih se secam (evo cuvam i neke glinene boce u kojima sada stoje neke druge tecnosti) ali politicka situacija u odnosima dveju drzava je mnogo sta izmenila..
    Cinandali (Tsinandali) elitno belo vino sam pila, Kindzmarauli i Saperavi crna vina iz glinenih boca koja bih preporucila a to su vina koja se spravljaju po njihovom tradicionalnom obicaju zakapanja glinenih amfora u zemlju a posle se to vino takodje pakovanje u lekovite glinene flase :)
    Nezaboravan ukus.. pisala sam ya o tome ranije ;)

    Sve u svemu zao mi je sto bas nisam bila od pomoci ali doci u neki grad i videti ono sto vas zanima je ipak prioritet, pogotovu sto su ukusi razliciti :)
    Ne znam kada cete ovamo ali ya putujem u subotu u Beograd a posle na more pa mi je zao sto ce ono moje obecanje morati da saceka novu priliku (inace bi dobru nacionalnu rusku kuhinju mogli u mom domu da probate) :)

    Srdacan poz.

    p.s. Ako se jos necega setim do subote javicu se :)

    ОдговориИзбриши
  11. E da, mislila sam da sam napisala, jedan od predivnih mesta je "Веранда у Дачи" ali je preskupo.. mesto i ambijent su ocaravajuci ali cene brrr..
    Gore sam pomenula Carsku ohotu a Veranda je takodje na tu stranu ka Zukovki - obavezno posetite i TC u Barvihi to nemojte propustiti :)

    ОдговориИзбриши
  12. Pridodala sam fotke restorana i flase u kome je nekada bilo ono lepo gruzijsko vino :)

    Poz.

    ОдговориИзбриши
  13. puno vam hvala! :) sad ću malo proguglati ove restorane koje ste naveli, i zapisat ću si sve ostala mjesta koja ste naveli...
    da to je to vino...ja obožavam njihova vina, lia tako ga rijetko uspijevam naći..
    za kupnju francuskih, ha, tako sam si i mislio...
    hvala na svemu! :)

    ОдговориИзбриши
  14. Srećan rođendan, sve najbolje:)
    Ove oblande mi izgledaju baš dobro. Čekam receptić

    ОдговориИзбриши
  15. Wine nema na cemu pa nije ovo predstavljalo nikakav problem :)
    Bojala sam se da bas i nisam od koristi!
    Ako bude potrebna jos neka informacija tu sam na raspolaganju :)

    Nalence macence hvala veliko :)
    Moj rodjendan je prosao ali je danas najsrecniji dan u mom zivotu jer sam na svet donela jedno prekrasno stvorenje koje nam od tada samo radost i srecu donosi :)

    Pridodacu receptic obecala sam.. ako nesto ne zabrljam :))

    ОдговориИзбриши
  16. "Царская охота" je izvan Moskve? jel to puno vožnje od centra? a restoran "Усадьба в Царицыно" vidim da je u gradu, ali, koliko je to recimo taxijem od centra? odlučili smo smo da sigurno idemo u restoran Дориан Грей jer je vlasnik čovjek iz zagreba kojeg poznajemo, a navodno je restoran jako dobar, sigurno idemo u restoran Turandot i možda u Varvary. Веранда у дачи mi isto tako igleda jako zanimljivo, pa me znima jeli obavezna rezervacija stola i koliko je to daleko od centra. hotel smo uzeli Hilton Moscow Leningradskaya,Kalanchevskaya Street 21/40.
    i zanima me, dali zante imena nekih ruskih dizajnera za odjeću i gdje se može kupiti takva roba? bunde, satovi recimo..znate li ime neke takve shoping ulice? a pogotovo da su ruski dizajneri, ne europski (gucci, armani, dior i slično).

    ОдговориИзбриши
  17. ima još pitanja.. :)
    dali se roba i restorani mogu plačati u dolarima, ili da ih promjenimo u rublje? s obzirom da se rublji ne mogu kupiti u hrvatskoj, dali da novce mijenjamo na aerodromu, u banci ili mjenjačnicama u moskvi?

    ОдговориИзбриши
  18. Simpatican oblik oblandi, i deluju bas mekane, pune fila, sto mi se jako svidja! :)

    ОдговориИзбриши
  19. Wine samo da posaljem jedan kratak poz. uz veliko izvinjenje jer su neka pitanja ostala bez odgovora, nisam ih videla a na internetu nisam bila sve do pre neki dan, pa ako nije kasno evo.. :)
    Ovako u Moskvi nista nije blizu.. ni ovi restorani koje sam preporucila pa se za svaki izlazak ili odlazak negde potrosi i do 1-2 sata voznje.. to je ovde normalno jer je ovo ogroman grad.
    Dorijan Grej je super restoran, bili smo tamo vise puta pogotovu sto volimo italijansku klopu a oni prave odlicnu domacu pastu, sto je u centru a tuda na Bolotnoy cesto setamo :)
    Ruskih dizajnera ima ali posebnih centara gde bi se kupovala takva roba nema tj. ne znam da tako nesto postoji.
    Velikih magazina za kozu i krzno ima na stotine pa to nije problem.. satove mozes naci na Starom Arbatu, to je pesacka zona s puno suvenirnica u kojima mozete dosta toga pronaci..
    Novac se menja kao svuda u svetu u bankama i menjacnicama kojih ima na svakom koraku pa sto se toga tice ne bi trebalo brinuti.. Moskva je i u vreme pre trideset godina bila megapolis :)
    Ako ste nekada bili u Moskvi e sada je necete prepoznati :)
    Fotoaparat na gotovs jer ima sta da se uslika.. a za osvetljenost ne brinete jer se na ulicama sija kao u sred bela dana.. ma kazem toliko je lepo do neprepoznatljivosti :)

    Catherine hvala i dobro mi dosla :)
    Obecala sam recept pa cu ga uskoro i pridodati!

    Poz.

    ОдговориИзбриши
  20. Que tentación lucen exquisitas y crujientes me encantan,maravillosas fotos,abrazos cordiales.

    ОдговориИзбриши
  21. Pridodala sam i recept najzad.. :)

    Napomenula bih da su mere totalno neprecizne, a koliko vidim vi blogeri cak i zumanca vagate, pa bih vam preporucila da se ne upustate u ovakve kreativne avanture :P

    QQ.. & hihihi salim se naravno ali.. kulinarstvo je umetnost trenutka i ko bi svaki "gram" izmerio kad se tu u kuJni stvara i mucka kao u ciribu.. ciriba.. laboratoriji :))

    ОдговориИзбриши