Пратиоци

субота, 16. јануар 2010.

Crème Chiboust - Krem shibust

  „Crème Chiboust” - recept iz knjige cuvene kulinarske skole Le Cordon Bleu (Plava Traka)




Cuveni krem kao neodvojivi deo jos pozntije torte  Saint-Honoré (Sent-Onore) (za koju je potrebna 1 doza krema) pravi se na sledeci nacin:

-250 ml mleka
-4 jaja - odvojeno belanca od zumanaca
-240 gr prah secera
-20 gr skroba
-3 lista zelatina
-6 kasika vode
-1 kasicica esencije vanile

od navedenih sastojaka potrebno je odvojiti za poslasticarski krem:
-250 ml mleka
-1 kasicica esencije vanile - sipka vanile ili vanilin secer
-4 zumanca
-40 gr prah secera
-20 gr skroba


za italijanske puslice:
-200 gr prah secera
-4 kasike vode
-4 belanca

Od mleka, zumanaca, prah secera i skroba napraviti poslasticarski krem, krem pokriti providnom pak folijom, ostaviti da se ohladi do toplog.
Zelatin natopiti u 2 kasike hladne vode.
Od prah secera, vode i belanaca napraviti italijanske „puslice”.
U poslasticarski krem sada umesati vanilu i zelatin a zatim i meringa-e (krem bi, pre dodavanja puslica, trebalo da se stegne)

*Ako se krem upotrebljava za tortu Sent-Onore dalje po datom receptu!






*Poslasticarski krem

-mleko i vanilu kuvati na tihoj vatri dok ne provri
-zumanca umutiti s prah secerom, dodati skrobno brasno
-u dobro umucenu smesu sada dodati mleko, sve mesajuci prokuvati 1 minut





*Italijanske puslice „meringa”:

-od prah secera i hladne vode ukuvati sirup do gustine takozvani stepen „meki balon”
-belanca umutiti u crvstu penu
-lako ohladjeni sirup u tankom mlazu dodavati u već umucenu cvrstu penu od belanaca, sve vreme muteci mikserom, dok se sav sirup ne upotrebi tj. dok pripremljena masa od belanaca ne postane svetla i da se cakli






Tako spojeno sacinjava preukusni krem cuvenog poslasticara
Chiboust-a po kome je i dobio naziv :)

Uzivajte!

1 коментар: