Пратиоци

уторак, 12. јануар 2010.

Kuvano testo!

Pola doze kuvanog testa za Tortu Saint-Honoré   (u nastavku malo u sitna crevca detaljisanja o kuvanom testu od ranije :))


-75 gr brasna
-1/2 malene kasicice soli
-7,5 gr secera
-50 gr putera
-125 ml mesavine mleko-voda
-2 umucena jaja

Pomesati prosejano brasno, so i secer.
Na slaboj vatri zagrevati mesavinu mleko-voda i puter dok se puter ne otopi. Zatim brzo prokuvati na jakoj vatri. U prokuvalu smesu sada dodati smesu od brasna, odmah skloniti s vatre i energicno promesati da se oformi testo koje se odvaja od zidova posude. Testo ostaviti 15 minuta da se ohladi.
U ohladjeno testo sada etapno - nekoliko puta dodavati umucena jaja. Posle svakog dodavanja jaja dobro sjediniti testo do glanc mase.
(dalje po receptu i instrukciji za pravljenje torte Saint-Honoré (Sent-Onore)).











"Da uspe;)


majloV - 20. oktobar 2005. u 10.21 (*.-.)
A kad je sve „cakun pakun” onda i uspe!

Danas idemo na KUVANO TESTO a u glavnoj ulozi (je)su:
Princes Krofna, Ekler i Profiterola
U ništa manje vaznijoj roli će biti i Bulocka s Sirom i Krofnica s Cajnim Kremom
Primadona Krokembus je u poslednjem momentu otkazala gostovanje ali se u skoroj buducnosti nadamo njenoj pojavi:)))

U uvodu će neka baba malo da gnjavi al' nismo mogli da je izbegnemo tj. nadamo se da će biti brza:)

Ulaz je slobodan.. izlaz naplacujemo:)))

Muzika danas mix dAnnual - „Gota get tru dis” „Tripin” „La La lend”..


pssst.. evo ide baba!?

Tajna spremanja kuvanog testa je u sporosti, lagano na tihoj vatri pa sve dok mehuri ne pocnu da mu izlaze i da pufce od dosade:)
Dva puta se izlaze toploti - kuvanjem i pecenjem sto proizvodima od ovog testa daje posebnu vazdusastost i hrskavost.
Bili punjeni kremom santi, muslin, cajnim ili vanilin kremom, ukraseni prah secerom, rastopljenom cokoladom ili pak umaceni u karamel sve jedno je jer u bilo kojoj varijanti „lepe se za srce”:)
Slana varijanta s sirom takođe zasluzuje svaku pohvalu!

osnova:
-stavite u posudu 2,5 dl vode, dodajte 100 gr secenog putera a kad provri sklonite s vatre
-dodajte 150 gr prosejanog finog psenicnog brasna, po 1 kasicicu soli i secera
-sve sjedinite mesajuci da dobijete testo bez grudvica
-vratite posudu na tihu vatru, mesajte sve dok testo ne pocne da stvara mehurice, pufce i ne pocne da se odvaja od stranica posude. Pri tom testo oblikuje loptu tj. kompaktno je na jednom mestu
-skinite posudu s vatre, ostavite testo da miruje 4-5 minuta
-sad u testo dodajte 1 po jedno 4 komada jaja s tim da posle dodavanja jajeta testo opet dovedete do sjedinjenog kompaktnog stanja. Kad je testo s jednim jajetom sjedinjeno i glatko tek nanovo dodajte sledeće jaje i tako 4 x (puta:)
-testo dobro izradite mesajuci sve dok ne postane cvrsto i glatko (to je kad uzmete malo testa drvenom kasikom koje tak jakim zamahom spada s nje)

Od ovako pripremljenog testa (gore date kolicine) pravite 40 krofni uz pomoć fiseka i modle sirine 1 cm ili 30 eklera duzine 8 cm.
-na puterom podmazan i ohladjen u frizideru pleh (obavezno ohladite pleh jer se onda testo ne seta po povrsini već cvrsto stoji na mestu) spricom pravite krofne, krofnice ili eklere tj. zeljeni oblik, tako razmestene da se ne dodiruju jer prilikom pecenja narastaju
-zumance pomesajte s 1 kasikom hladne vode i soli u prste, dobro izmesajte pa uz pomoć cetke ili perca tanko premazujte testo
-jednim potezom, viljuske okrenute ka testu, blago napravite saru
-testo pecite u zagrejanoj rerni na 200 C oko 20-25 minuta tj. do zlataste korice NE OTVARAJUCI TOKOM PECENJA VRATA RERNE
-peceno testo hladite na resetki, secite na polovinu ili ostrim nozem napravite otvor gde će se kasnije spricem ubrizgavati krem
-ukrasavajte prah secerom uz pomoć cedaljke, rastopljenom cokoladom u dve boje, karamelom u koji utisnete po ljuspicu badema
-pakujte u papirnate korpice i cuvajte u poklopljenoj posudi u frizideru do služenja

Testo pripremljeno na ovaj način mozete prziti u dubokom ulju uz pomoć modle sirine 1,5 i 3 cm duzine na 190 C oko 3-4 minuta, vruce posipajte prah secerom i cimetom. Odmah poslužite.
Ovako przeno testo se priprema u mnogim zemljama sveta ali u odnosu na peceno poprima drugaciji ukus.

KREM MUSLIN (kuvani krem)

6 zumanca, 150 gr prah secera, po 50 gr finog psenicnog i kukuruznog brasna, 7,5 dl mleka pomesano s vanilom ili vanilin secerom
U skuvani krem dodati još 100 gr omeksanog putera i 40 ml likera po svom ukusu

Pomesajte (u veću posudu) zumanca, secer i brasno, dodajte mleko s vanilom, izmesajte da nema grudvica i kuvajte dok se krem ne zgusne neprestano mesajuci (najbolje na pari).
U prohladjen krem dodajte puter i liker a kad se potpuno ohladi filujte - uspricajte fil u ispeceno testo.
Ukrasite rastopljenom cokoladom ili karamelom i bademom


KREM SANTI (Crème Chantilly)

250 ml slatke pavlake s najvecim % masnoce dobro umutite s 2 kasike prah secera i nekoliko kapi vanilin esencije

Prepolovljene krofne filujte kremom, preko krema stavite tanko seceno voce po zelji, poklopite kapicom, pospite prah secerom i poslužite

..kad li će da zavrsi!?

Ode baba.. KO DA ME JE CULA nego cutite da se opet ne pojavi;))) "



Uzivajte!

Нема коментара:

Постави коментар