Пратиоци

уторак, 7. јун 2011.

Koordinate: 23° 8′ 26.78″ N, 82° 21′ 7.98″ W

 Cuveni restoran-bar u Havani, Kuba,
poznat po tome sto se u njemu sluzi najukusniji koktel
MOHITO
(Esp.mojito)


Ovaj koktel je davne 1910. godine u baru "Concha" - "Skoljka" sazdao-kreirao barmen,
kreolskog porekla,
Rogelio!
Od tada se po barovima sirom Kube pravi veliki broj ovog koktela, koje ohladjene i poredjane
drze postavljene na barskim pultovima, dostupne u svakom momentu.
(u svakodneviсi kubanskih barova to ovako izgleda)

Odmah se mozete posluziti i osveziti :)

Iako se ovaj koktel moze naci na celoj Kubi pecat popularizacije Bodeguita bar-a lezi u tome da je bio,
a i danas je, 
steciste kulturnog i politickog establismenta Havane, kao i svetski poznatih licnosti,
koji su posecivali prestonicu.


Za mohito-mojito je potrebno:

nekoliko stabljika mente
sveze iscedjeni sok trske (beli secer ili smedji secer, secerni sirup) - 2 pune kasicice
sok lajma za "dva prsta" tj. toliko soka da potpuno prekrije secer (+ malo korice lajma ;)
casica kubanskog belog ruma carta blanca 3 godine starosti - 30-50 ml
4-5 krupnih kocki leda (eventualno blago lomljeni led - na Kubi se u mohito stavlja iskljucivo led u krupnim kockama sto ce istaci svaki tamosnji barmen :)
club soda - hladna mineralna voda Perrier s ukusom lajma - 90 ml
slamcica


A ovako izgleda cedjenje slatkog soka iz secerne trske, najlepseg svezeg slatkog ukusa na svetu :)
Iako je vec 5 godina proslo taj carobni ukus i dalje secanjem osecam
(premda je to potpuno nemoguce ;))
Na Kubi vam uz kafu ili neke napitke donose "kasicicu" od secerne trske, to je komad srzi trske 
(pravougaoni stapic 4-5 cm duzine)
kojim mesate napitak a posle taj carobni stapic u slast pojedete.. nezaboravno :) 
Inace kubanska secerna trska je najukusnija zbog izvanredne karipske klime i tla prepunog minerala, posebno bogatog gvozdjem.. 


-U visoku casu usuti secer
(na fotki je mohito u koji sam stavila secerni sirup i malo smedjeg secera zbog toga ima tamniju boju a koktel bi izvorno trebalo da izgleda prozirno s blagim tonom zelenog ;)
-dodati sok lajma i
-stabljike sa listicima mente
(dodavanje stabljike mente je jako vazno jer ustvari ona mohitu daje tu posebnu svezinu i aromu. Dakle preporuka je da se u koktel casu obavezno stave stabljike s listicima zajedno)
-Sipati mineralnu vodu do 2/3 visine case (tj. oko 90 ml ne vise)
-Sada drvenim tuckom 8-9 puta energicno izbuckati-izgnjaviti mentu da malo omeksa i pusti svezi sok koji mohitu daje karakteristicnu aromu i posebnu svezinu
-Odmah zatim u casu sipati rum i dodati kocke leda
(kolicina ruma varira od 30-50 ml jer je mohito slabo alkoholno pice pa ukus ruma ne bi trebalo da preovladava. Pored alkoholnog koktela jako je popularan i bezalkoholni tzv. "devicanski mohito").


Mohito posluziti uz slamcicu!

A ko voli i uz COHIBU ;)


Pominjati mohito a ne pomenuti, njegovog najstrstvenijeg konzumenta, Ernesta Hemingveja
bilo bi skrnavljenje!


Ni jedan ozbiljan razgovor o koktelima u Havani ne pristaje bez pominjanja njegovog imena :)
Ovaj ocaravajuci boem je svojim nacinom zivota i karizmom privlacio mnoge poznate licnosti,
pa gde god da se pojavljivao sledili bi za njim.. 
Velika ljubav prema ovom picu je i doprinela sirokoj popularizaciji ovog koktela,
medju poznatim licnostima a i mnogo sire!
Uz cuvenu recenicu, ispisanu na uramljenoj plocici koja i danas stoji okacena u baru:

"My mojito in La Bodeguita, My daiquiri in El Floridita"

su u mnogome doprineli i do velike popularnosti ova dva havanska bara,
koje posecuje ogroman broj ljudi ne bi li osetili delic duha i inspiracije ovog

(Ovaj kozni prsluk, sesir, kofer i cizme s putovanja po Africi stoje izlozeni
u njegovoj hotelskoj sobi u Havani)
:)
A ovo na staklu su noge moje cerke u Ernestovim cizmama
(i toga smo se dosetili pod uticajem raznih koktela;)



*


Jos jedan jednako omiljen koktel gospodina Hemingwey-a, kao "Mojito", bio je "Daiquiri"!
Zahvaljujuci ovom koktelu bar El Floridita u Havani postaje legendarno mesto.
Kazu ocevici da je bio slucaj kada je Ernest za jedno vece u ovom baru ispio sesnaest duplih daiquiri-a i da je na svojim nogama krenuo kuci!
Gospodin Ernest je voleo kiseo daiquiri pa je barmen gospodin Konstantino Ribalaigua, guru barmenske umetnosti a i vlasnik bara, uzeo originalni recept daiquiri-a i ukomponovao ga u novo ruho specijalno za njega.
Umesto s secerom i lajmom daiquiri je spravljao s maraskinom i grejpfrutom a uz sve to dodavao bi odgovarajucu kolicinu lomljenog-sneg leda. Tako je pice muckano u sejkeru dobijalo posebnu konzistenciju, zatim bi pice procedio iz sejkera, da voda iz leda ne bi razblazila pice a da ipak ono ostane posebno hladno - frozen tj. "zamrznuto" i tako ga posluzivao.
Do tako savrsenih ukusa dolazio je eksperimentisuci uz primenu raznih sastojaka i nacina spremanja koktela.
U tom baru se i danas radjaju nove ideje i umetnicka dela mladih narastaja talentovanih barmena kao sto je bio i njihov najistaknutiji ucitelj koga je Hemingvej iz miloste zvao "El Grande Konstante" :)

Hemingvej specijal

potrebno je:
rucni sejker
1 hladna koktel casa (iz frizidera)

7,5 ml maraschino-a
7,5 ml sok limuna
7,5 ml sok grejpfruta
60 ml Havana Club (beli rum 3 godine starosti)
120 g drobljenog leda

U sejker staviti sve sastojke i energicno muckati 15 sekundi. Preliti u hladnu martini koktel casu.

Ovaj specijalno pripremljeni koktel kreirao je Konstante da bi poznatog pisca podsetio na snegove Kilimandzara, daleke Afrike kojom je bio opcinjen!

*

Inace koktel Daiquiri ima bezbroj varijanti ali u nekom svom prvobitnom sastavu ide ovako:
Daiquiri natural

by Ramon Pedreira Rodriguez
(iz knjige)
IL MIO RICETTARIO DI COCKTAIL CUBANI

5 kapi maraschino-a
0,25 unce prah secera
0,25 unce (7,5 ml) sok limuna
1,5 unce (45 ml) rum carta blanca 3 godine starosti
6 unci leda

Sve sastojke izmesati u blenderu, miksati 15 sekundi. Sipati u hladnu martini casu.

*
Daiquiri Mulata

1 kasicica secera
15 ml soka lajma
30 ml likera od kafe
45 ml tamnog ruma 7 godina starosti

Sve sastojke staviti u blender, dodati casu drobljenog leda i sve zajedno miskati 30 sekundi.
Koktel sipati u hladnu martini casu i odmah posluziti.

*
Daiquri je ozbiljno pice, iako se na prvi pogled ne cini tako, pa ga je potrebno s velikim oprezom konzumirati..
((: da nam se ne desi.. da vidimo lila zebre :))

Ako je po iskazima ocevidaca gospodin Hemingvej one veceri, posle popijenih 16 duplih koktela, izasao iz bara na svojim nogama onda sta reci osim.. potpuno vas razumem dragi gospodine sve je to trebalo izdrzati..

"MOJ DAIQURI"
je


neozbiljan.. bas kao i ya sto sam :))
A za tu ujdurmu je bilo potrebno:
-pomesati 2 dl vode, 1 vrhom punu kasicicu prah secera i malo soka lajma
-sve dobro promesati da se secer otopi i sipati u posudice za led
-iscediti sok pola lajma na plitak tanjir, ispasirati preko 1 bananu
-dobijeni krem od banane sipati u posudice za led
-ostaviti u zamrzivac da se zaledi  

-u blenderu prvo izmrviti "cvetice" leda, lomljeni led preruciti u drugu posudu
-zatim izmrviti kocke zamrznute banane, vratiti u blender onaj lomljeni led,
dodati casicu belog ruma,
1 kasiku prah secera i sok druge polovine lajma
-sve jos jednom dobro izmiksati
Daiquiri banana
sipati u hladnu casu
dekorisati koktel visnjom i s 1-2 koluta banane 

Dok se posprema krs koji se napravi spremanjem ovakvog daiquiri-a, 
polako uz kasicicu-slamcicu ruckati-srkutati
ovo
"divno jelo" :))

na kraju pojesti i ono voce unutra jer 
"gre'ota da se baci" :))

"PIN'A COLADA"
(pinja kolada)
Jos jedno pice koje se pije na celoj planeti,
verovatno ga je na Kubi s posebnim uzitkom pio i gospodin Hemingvej,
a i mi smo,
jer je i taj koktel ubrojen kao turisticka atrakcija Ostrva Slobode ;)


Za koktel je potrebno:
2 dela ruma
1 deo kokosovog mleka
3 dela sveze iscedjenog soka ananasa
(ili svez ananas iseckan na kockice)
lomljeni led 
slamcica
za ukras: 
komad ananasa, koktel visnja i strugani kokos

Sve sastojke staviti u blender, izmuckati, sipati u visoku koktel casu, dekorisati i odmah posluziti!

(ova moja blaza varijanta koktela je s pola casice ruma)


Ukus ovog koktela ispijenog na terasi restorana - vidikovac Bacunayagua - koji sam tada ispila posle vise nigde nisam osetila.. to stvarno treba doziveti.


Tu vam na licu mesta prave Coladu.. dabome od svezeg voca ;)


Ako u setnji Havanom ozednite ovako se Pin'a Colada na ulici sluzi.. atrakcija je kada prodavac macetom otfikari vrh kokosa :))


Dodje mi da se spakujem pa ponovo da se zaputim na daleki put.. a tamo moze svasta da se vidi!


"Starac je bio tanak i suv, s dubokim brazdama na potiljku.
Na jagodicama je imao zagasite mrlje koznog tumora koji izaziva odsjaj sunca sa povrsine tropskog mora.   
...           
Na njemu je sve, osim ociju, izgledalo staro, a oci su mu bile boje mora i sijale vedro i nepobedivo."

:)



Uzivajte!

p.s. "Corba Pin'a Colada" i "Gambori za Ernesta"
u sledecoj epizodi ove spanske gigantske serije :))

*

7 коментара:

  1. Kuba je čarobno mjesto i voljela bih je posjetiti prije nego i tu posljednju oazu ne zahvati globalizacija. Sigurna sam da još imaš puno da nam kažeš o svom kubanskom iskustvu.
    Ovi tropski kokteli mi se dopadaju, a Daiquiri sam probala. Dopada mi se ova tvoja pjenasta varijanta sa bananama, čini mi se fenomenalnom.
    Pina Colada mi je poznata iz Mućki, sjećaš se da je Delboj uvijek pijuckao pinacoladu?

    ОдговориИзбриши
  2. Obožavam koktele, posebno onaj plavo obojeni " Blue diamond", jedno vrijeme je i mene držala "koktelomanija" od tad imam "saker" i podosta vrsta likera u kući, popustila me ta faza..Odličan post i recepti..

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман7. јун 2011. 15:02

    Dzoli ovde(ne krijem se nego ne rade mi komentari:(

    Dakle uzivas ti i tako sve pijuckajuci koktele pravis nam zazubice;)
    Volela bih otici na Kubu.ma mozda i ja uradim za koju godinu kao mamina drugarica...rasprodam sve i krenem, na put oko sveta:)
    Steta sto je hemingvej zavrsio kako je zavrsio
    bio je koktel medju piscima

    ОдговориИзбриши
  4. Odlican post i zanimljivi kokteli, kad bih mogla da biram probala bih malo od Mohita, nisam ga nikada pila a toliko ga spominju, pa me sada bas kopka kakvog je ukusa.;)))
    I "razgledanice" sa Kube su tako zivopisne, a dok cekamo nastavak pijuckacemo ove fantasticne koktele...puno pozdrava!;))
    p.s. cini mi se da je upravo prosla i jedna lila zebra...;D

    ОдговориИзбриши
  5. Divan post, probudiilo je jaku želju da spakujem kofere i krenem na daleki put u Kubu... Koktele obožavam, ja bih sad jednu Pina Coladu... a može i Mojito... pa i Daiquiri ;)

    ОдговориИзбриши
  6. S zadovoljstvom bih te posluzila nekim od koktela :)

    Uzivaj!

    p.s. Ako mi se posreci, pa se muz odluci da vidi Kubu, uputila bih se i ya jos jednom na dalek put :)

    ОдговориИзбриши