Читаоци

петак, 23. јул 2010.

Brivat (Бриуаты) ~a la majloV


Brivat - (fr.briouates, eng. briwats- nem. briuats, rus. briuati, kod nas slatki kao baklava :) je cuveno marokansko jelo - poslastica (slatka varijanta se tradicionalno sprema u vreme ramadana)  koje se zbog svog predivnog ukusa rasprostranilo celim svetom.



Fino upakovani trouglici od tankog testa s nadevom u svim mogucim varijantama po volji i raspolozenju!

Testo za brivat-e se pravi od brasna i ledeno hladne vode s malo maslinovog ulja i soli. Dobro izradjeno-izmiksano bez grudvica testo (kao za palacinke) se premazuje cetkom na blago podmazanom tiganju.


Tanke kore se peku na tihoj vatri s jedne strane da ostanu bele, zatim preklapaju-savijaju u pravougaonik (tanke i krte brzo pucaju pa ih je potrebno drzati prekrivene cistom kuhinjskom krpom do upotrebe).
Trake se zatim premazuju zumancetom i rastopljenim puterom, nadenu filom i saviju u trouglice.


Ako se za brivat-e koriste gotove filo tanke kore onda se trouglici prze u dubokom ulju.
Brivat od pecenih kora se ne prze u ulju ali mogu da se peku u rerni zbog svezih zumanaca kojim se trake od testa premazuju..
Posto su se prekjuce nasli na nasem stolu pozelela sam da se (bas:) danas nadju i ovekovece ovde.. na radost :)

Cuveni slatki Marakesh brivat-i su punjeni  bademom u sosu od meda i cimeta, posuti susamom, tradicionalno se posluzuju uz predivan marokanski caj od mente!

Marokansko-majlovacki caj inace jako volim ali uz ove brivat-e smo pili hladno StPeter's :))



Ziveli!



:*


.

9 коментара:

  1. eto svaki dan čovek nauči nešto novo...

    ОдговориИзбриши
  2. Oh, mogu zamisliti koji su to lijepi okusi i mirisi:)))

    ОдговориИзбриши
  3. Drago mi je Jelena :)
    Dobrodosla!

    Snjeza bilo je carobno a posto volis lepe ukuse evo preporucujem ovaj "desni ugao" na prvoj fotki ;)
    Krompir pire pofajtan cili uljem i posut kakaoom.
    Sve zajedno je ocaravajuca kombinacija koja pireu da posebno dopadljivu notu pa ga iz dosadnog priloga pretvara u finesu :))

    Kakao naravno mora da bude posebno dobrog ukusa i visokog kvaliteta!
    Preporucujem NoMU ili Alce nero kakao:)

    Drage dame sve najbolje!
    Poz.

    ОдговориИзбриши
  4. Danas sam od tebe naučila nešto novo. Viđala sam ove trugliće pripremljene sa gotovim jufkama i pržene. Dopada mi se ova varijanta sa pečenim korama, a ja bi ih svakako ponovo malo stavila u rernu.
    Kombinaciju koju si predložila Snježi bi tako rado probala, veoma me zanima.
    Inače volim kuhinju Istoka, marokansku, tunišku, libanonsku, tursku. Sve je tako puno okusa i mirisa. Volim i hladan čaj od mente koji nebjerovatno osvježava u sparnim danima i ja ga ponekad pijem umjesto vode.

    ОдговориИзбриши
  5. Bas me raduje kada procitam nesto novo! Iako imam 'bibliju' istocnjacke kuhinje od Claudie Roden, za ovo jelo nisam cula. Ideja za pecenje je odlicna, uvijek sam za to da se izbjegne przenje ako je moguce.

    ОдговориИзбриши
  6. Jesam Cosmo i ya sam ih pekla u rerni zbog zumanaca..

    Nisam pisala detaljan recept.. to vam je ono kao kad dodjete kod neke slavljenice i nesto vam se svidi a ona ne da recept :))
    Salim se naravno ali zelela sam samo da obelezim ovaj danasnji "okrugli" datum ;)

    Melrose hvala i dobrodosla :)
    Przenje izbegavam maksimalno, pogotovu u ove uzasno tople dane (ove temperature Moskva odavno nije videla..)!

    Svaki recept moze da se koriguje ali sam takodje za postovanje izvornosti, pogotovu ako se nesto prvi put pravi zbog originalnosti ukusa.. svojevremeno sam i peksimete pekla u rerni ali izvorni recept sam takodje isprobala :)

    Saljem vam "vruci" pozdrav iz prevruce Moskve ;)

    ОдговориИзбриши
  7. Vrlo lep recept. Dopada mi se i uvek sam za nešto novo.

    ОдговориИзбриши
  8. :) opet ja! Samo da kazem da sam malo pazljivije prelistala Rohdenicinu knjigu (Arabesque) i da sam zenu nepravedno 'optuzila', tamo ima gomila recepata za Briwat, ali bez slika i naziv je na engleskom (Cigarett Rolls..XY) tako da nisam skuzila da je to to:) Lijep pozdrav sa (hvala bogu zahladnjelog Baltika!

    ОдговориИзбриши
  9. Hvala Nale i dobrodosla :)

    Melrose ma njima je sve roll :roll:

    :))

    Tebi se zahvaljujem na divnom receptu evo sad cu postaviti prilog i naravno Tvoj isprobani recept u mojoj varijanti ;)

    Poz. drage dame!

    ОдговориИзбриши