Пратиоци

понедељак, 24. мај 2010.

"Knjiga o ukusnoj i zdravoj hrani"


Ovaj naslov bi mozda trebalo izmeniti ali u nekoj "pripremi" sam pravo zelela da pisem o tome ko bi i s kojim razlogom mogao, ili strozije receno imao pravo, da pise kulinarske knjige, pogotovu s ovako ozbiljnim prefiksom "ukusno" a pogotovu "zdravo"..
Ali jucerasnja setnja i igra slucaja, posebno ovaj slatkis o kome ce sada biti reci, a sve uz stih vezan za ljubav koji smo nekada koristili prilikom upisivanja u spomenare:

U ♥ sam te zakljucala ne mozes izaci,
kljuc sam izgubila
ne mogu ga
naci 




su me raznezile pa sam (: odustala od strogosti :)

Ovaj obicaj da se ljubav "zakljucava"
je u Rusiji jako popularan.
Mesto je vise nego simbolicno..
a to je most.
Most je i deo rituala kada se dvoje uzmu, naime,
mladozenja na rukama prenosi mladu preko mosta 
u znak
cvrstoce, stabilnosti i dugotrajnosti
veze nastupajuceg braka!




Dakle ovo je slatkis koji ce vecno, makar asocijativno, podsecati na ljubav jer je sazdan od same neznosti.

Recept je iz knjige "Classic Home Desserts by Richard Sax"
pod poeticnim nazivom:


~Cokoladni oblak
*Chocolate cloud cake*


Predradnje:
-potrebno je zagrejati rernu na 180 C
-dno kalupa za pecenje torte precnika 22-24 cm obloziti pergament papirom za pecenje

dejstvo ;)
-250 gr tamne cokolade s 70% kakaoa iseci na manje jednake komade, staviti u posudu, rastopiti na pari
-u rastopljenu cokoladu dodati 125 gr razmeksanog putera, mesati sve dok se puter u cokoladi ne rastopi, sjedinjavajuci se u kompaktnu masu, ostaviti sa strane

posebno:
-mikserom dobro umutiti 2 cela jaja i 4 zumanca s 75 gr smedjeg secera
-u smesu od jaja sada pazljivo umesati cokoladu s puterom, dodati jos 2 kasike likera od pomorandze (Kvantro-Cointreau) i koru 1 pomorandze
-u drugu ciniju umutiti ona 4 belanca postepeno dodavajuci (u nekoliko porcija) 100 gr secera
-sada postepeno u cokoladnu masu dodavati umuceni sneg od belanaca, prvo jedan mali deo pene od belanaca sjediniti s cokoladom a zatim ostatak
-lepo sjedinjenu smesu sipati u pripremljen kalup
-peci oko 35-40 minuta tj. dok kolac ne naraste, napukne a sredina prestane da podrhtava

Dakle kolac pecenjem po povrsini puca a kada se potpuno ohladi sredina blago potone a to je i cilj da kolac dobije oblik "kratera".

Peceni kolac izvaditi iz rerne, staviti ga na resetku i tek kada se potpuno ohladi pazljivo izvaditi iz kalupa u kome se pekao.
Kolac staviti na lep tanjir na kome ce se posluzivati.

U dobijenu udubinu - krater na sredini kolaca sada dodati krem napravljen na ovaj nacin:

-5 dl slatke pavlake ulupati u cvrst slag, postepeno dodavajuci 1 kasicicu ekstrakta vanile i 1 kasiku likera od pomorandze

-kremom ispuniti udubljenje u kolacu i piramidalno po visini do oboda ali ne mazuci bocnu stranu kolaca
-ceo kolac poprasiti 1 kasicicom kakao praha prosejanim kroz cediljku

Posluziti rashladjen kolac uz ledeno hladan kvas od pomorandze ;)




Uzivati ili sto bi rekao
Ricard Sax:  "Snaga pa olaksanje, u svakom zalogaju"

Na kraju se posluzuje desert pa cu i ya napomenuti da je najzasluznija za popularizaciju ovog predivnog slatkisa - slatkis Najdzela Loson  *Nigella Lowson  :)


Prijatno!


p.s. Ova moja varijanta je pretrpela neke neznatne izmene ali to je potpuno ocaravajuci kolac.
Izmene su bile samo u TRI dela tj.
1) puter = majonez po preporuci Miroslava Uskokovica koji sam zelela da isprobam jer me je zaintrigirao
2) izbor pleha za pecenje = koristila sam kalup za kuglof, povrsina je lepo popucala kao sto je i trebalo ali smo "krater", moj kalup i ya vec izdubili pa je kolac ostao da ne tone = plivajuci :))
i
3) posto nisam imala liker od pomorandze "napravila" sam ga uz parolu "snadji se" na ovaj nacin:

-dobro opranu koricu 1 vece pomorandze (koja inace ide u sastav recepta) sam potopila u 3 kasike vocne rakije - Viljamovka i 2 kasicice soka iz slatka od tresanja, dobro izmesala i poklopljeno ostavila da odstoji da bi rakija  poprimila smek korice od pomorandze i slatkocu iz slatka.. sve je vocno pa je i nastali "liker" imao dobar ukus!
Kad je dosao momenat za upotrebu korice i 2 kasike likera ya sam samo odvadila 1 kasiku za krem a ovo sve sljuljala u cokoladnu smesu ;)


Ma.. mrak :))

9 коментара:

  1. Desert je čisti užitak u čokoladi, volim ovakve kolače, mada ih ne pravim često. Sanlažljivost se ispaltila i vjerujem da si dobro zamijenila originalni liker od naranče.
    Dopada mi se blog i ideje Miroslava Uskokovića, ali me je post rastužio.
    Običaj zaključavanja ljubavi mi je divan, a i simbolika da se ljubav zaključa na mostu. Pomalo zavidim gradovima na velikim rijekama sa lijepim mostovima. U Sarajevu postoji jedan most, most Drvenija (ili Gimnazijski). U neka davna vremena kojih se danas samo rijetki sjećaju povezivao je mušku ginaziju na desnoj i žensku gimnaziju na lijevoj obali i vjerovatno je bio jedini romatični most u gradu, nešto kao sarajevski most uzdisaja.
    A ne reče ti ništa o "ukusnom" i još "zdravom" receptu. mene ljuti kada se sve trpa u zdravo, a da ljudi nemaju pojma. U nekim sarajevskim prodavnicama smeđi šećer se prodaje na policama zajedno sa proizvodima za dijabetičare, što je za svaku osudu. Pokušam ponekad prigovoriti, ali ispadam obični namćor.

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман24. мај 2010. 07:57

    Hvala ti za sve odlicne recepte koje postavljas i nesebicnu pomoc.

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман24. мај 2010. 09:53

    Predivno, kao i ceo tvoj blog

    Pozdrav,
    Kriška

    ОдговориИзбриши
  4. Cosmo ma raznezila sam se pa me "strogoca" izdala :))
    Inace moram da kazem da su neke od beogradskih bio radnji sve samo ne bio ili prodavnice zdrave hrane..
    Samo cu kratko, imala sam prilike da ukazem na neke od artikala u jednoj od takvih prodavnica, ali moram da napomenem da sam, zbog izuzetne ljubaznosti mladog momka koji tamo radi, bila vise nego blaga :)

    Hvala veliko i vama sto ste se javile a pogotovu sto vam se ovde dopada :)
    Bice mi drago da i ubuduce makar delicem ulepsam neki od trenutaka provedenih na ovom mestu!

    Sve najbolje vam zelim :)

    ОдговориИзбриши
  5. p.s. Tek sam sada videla da sam propustila da pridodam i fotku kvasa od pomorandze pa sam to sada uradila ;)

    ОдговориИзбриши
  6. Sviđaju mi se ovakvi kolači... već duže se i ja spremam napraviti jedan kolač s majonezom... to mi je jako zanimljivo s tim što svojima ne bih smila ni reći da bih stavila majonez u kolač:)))

    ОдговориИзбриши
  7. Snjeza nisam ni ya rekla muzu :)
    Nije ni bilo potrebno "otkrivati" kulinarske marifetluke ili sto bi rekli (:nek djavo spava:)

    Nasa hrabrost se izgleda granici s ludilom jer smo na sve spremni zarad nekih inovatorstva u kuhinji.. sama se sebi ponekad slatko ismejem :))
    Ali ako pogledamo raznorazne kulinarske trendove tipa "El Bulli" gde prave oblake od mesa provucene kraz sifon bocu ili hranu provlace kroz zamrznuti vazduh.. ovaj majonez u kolacima je "mala beba" ;)

    ОдговориИзбриши
  8. Jako mi je drago da si napravila tortu sa majonezom. Bas me interesuje dal' se struktura i ukus torte umnogo promenla naspram iste napravljene s' puterom?

    Na slici izgleda veoma ukusno!

    I u pravu si sto se tice kulinarskih trendova koji se neprestano menjaju. 'El bulli' je stvarno zapoceo revoluciju u hrani. Jeste to sve vise spektakl nego obrok, al' svaka cast Chef Adrii za inovativni pristup i toliki impakt na svet gastronomije.

    Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  9. Miroslave lepoto dobro mi dosao :)

    Mogu ti reci da je i meni drago sto sam isprobala jer je potpuno dobro, pogotovu me raduje sto cu ovaj nacin moci da koristim u vreme posta, s posnim majonezom, umesto margarina koji inace maksimalno izbegavam :)

    Mozes zamisliti da se ni u ovakvom receptu, koji u sebi nema ni trunke brasna, nije osetila razlika!

    Hvala veliko sto si nesebicno podelio svoje profesionalno iskustvo s nama!

    Poz.

    ОдговориИзбриши