Nekadasnji pisani recepti mogu da izazovu pravi kosmar i totalni krajnji neuspeh ali postoje takvi izuzetni ljudi koji su i u davna vremena mislili na mnoge vazne i neophodne detalje.
Jedna od nasih izvanrednih kulinarki, cijim se receptima s posebnim uzivanjem uvek vracam, je gospodja Spasenija - Pata Markovic.
Ta njena posebnost izrazavanja, poeticnost recepata, iako daleka, spaja nas i sjedinjuje cineci neraskidivi spoj zenskih srodnih dusa :)
Divan primer je i ovaj recept, koji preporucujem od sveg srca, pod nazivom:
*Kupa od piskota i banana
Uzeti 1/4 kg piskota i 5 komada banana. Napraviti krem od vanile na ovaj nacin: u sud staviti 5 zumanaca, 5 velikih kasika secera, 1/2 litra mleka i 1 sipku vanile. Sve dobro izmesati, staviti na paru i zicom lupati dok se krem ne zgusne, a zatim ga skinuti sa vatre i krem prohladiti. Uzeti zdelu koja ce se izneti na sto, pa redjati: cele piskote, koje treba jos ranije poprskati mlekom i rumom, preko poredjanih piskota, staviti oljustene i na kocke isecene banane. Svaki red zalivati kremom. Redjati istim redom piskote i banane i to u vidu kupe. Ostatkom krema preliti piramidu i ukrasiti je umucenom slatkom pavlakom.
*
Smatram da ce lakoca ovog divnog deserta radovati mnoge jos dugo godina.
Dragoj gospodji Pati s neizmernim postovanjem izrazavam svoju veliku zahvalnost jer je svaki njen recept koji sam isprobala postao i deo mene :)
*
**Recept
Recept od latinske reci - receptum i znacenje, koje nas direktno upucuje na nesto sto cemo, ako ga se pridrzavamo u potpunosti, prihvatiti ili primiti-usvojiti.
Kulinarski recept je pisana formula u vidu propisa, skupljena u jednu sazetu formu, a oznacava veci broj radnji koje je potrebno obaviti.
Nekadasnji recepti su imali kratko uputstvo i formu pa se podrazumevalo da citalac ima vece predznanje o datoj materiji, u nastojanju da se primenjeno znanje u vidu pripremljenog jela visoko oceni.
Pored kratke forme pisanih recepata podrazumevala se i siroko rasprostranjena navika usmenog predanja iskustava ali vremenom opsirniji pisani kulinarski recepti sve vise dobijaju na popularnosti.
Razumljivost nekadasnjih recepata je dirktno vezana za razumevanje i poznavanje istorije, obicaja i navika ljudi u datom periodu njihovog nastajanja.
Samim citanjem takvih recepata nama danas tesko da ce nesto biti jasno jer zvuce sturo i nedoreceno:
Npr. recept za usoljene jabuke:
-Posoliti vodu slano a zatim u kacu dodavati plodove i dobro zatvoriti
Moderniji kulinarski recepti imaju mnogo vise podataka, cak se ide toliko daleko da su detalji obradjeni do u tancina..
Manir "kuvarskog majstorstva uz podrazumevanje" je potisnut jer se kulinarstvo popularizuje da bi bilo prihvatljivo sirem auditorijumu.
Ono sto se nekada "moralo" znati, kao sto su termini i znacenje kulinarskih dejstava, danas se uz sam recept priloze uz objasnjenje.
Opsta dostupnost putem kvalitetnih kulinarskih knjiga, televizijskih emisija ili internet sajtova, s posebnim prikazom recepata pomocu fotografija ili u vidu kratkog klipa, daje detaljan uvid u mehanicku i toplotnu obradu sirovina potrebnih za pripremu.
Razliciti vidovi prikaza recepata zahtevaju i razlicit pristup pa se npr. forma knjige u odnosu na ostale forme prezentacija znatno razlikuju.
Kvalitetan recept, osim klasicnih podataka i naziva, pogotovu "zvucnih" naziva koji je za mnoge znacajniji i od same sadrzine, mora da sadrzi i:
-spisak i kolicinu namirnica potrebnih za pripremu odredjenog jela
-nacin pripreme, redosled i metode za mehanicku obradu namirnica
-podatak za koliki broj osoba je jelo predvidjeno
-vreme potrebno za izradu jela, duzina termicke obrade kao i kalorijska vrednost gotovog jela
-nacin ukrasavanja, serviranja i posluzivanja jela
-spisak neophodnog posudja i pribora za realizovanje recepta
-razne preporuke i naznake (npr. uz koje priloge i napitke bi trebalo jelo posluzivati.. isl.)
Kompleksnost, celovitost i nezamenljivost sastojaka u receptima, navodi da se moderna ishrana, zasnovana na naucnim osnovama, bazira na izbalansiranom odnosu proizvoda koji sadrze sve neophodno hranljive komponente potrebne organizmu u jednom prijemu.
Unete masti, kiseline, belancevine, proteini, vitamini i minerali zastupljeni u jednom obroku potrebno je da zadovolje dnevnu dozu radi ocuvanja fizickog i psihickog zdravlja coveka.
Jedinica mere, odredjenih elemenata, unosi se u organizam u kontrolisanom obimu za normalno funkcionisanje bez bojazni narusavanja kvaliteta zivljenja.
Prekomerne doze masnoca, energetskih i vitaminskih dnevnih unosa putem hrane dovode do raznih poremecaja i oboljevanja.
Pored svi ovih recepata, prezentacija i dostupnosti postoje i tajni receptni.
Prenoseni svojim naslednicima samo "s kolena na koleno", cuvani u strogoj tajnosti, predstavljaju zasticenu i trajnu porodicnu vrednost uz sigurnost generacijskog materijalnog dobra.
*
p.s. Poz. iz prolecno ozelenjene i cvetne Moskve :)
Svako dobro!
*
Hvala Majlov!
ОдговориИзбришиPozdrav od Kriške
Čula sam za legendarnu Spaseniju Patu Marković. Sa interneta sam "skinula" dio njenog kuvara i imam namjeru nešto isprobati.
ОдговориИзбришиKada smo kod recepata smatram da je popis sastojaka neophodno navesti, a u tim starim kuharicama ih nikad nema. Također, značajno mi je vrijeme samog kuhanja ili pečenja, dok mi je vrijeme pripreme irelevantno. Što se tiče ostalih detalja koji se odnose na hranjive vrijednosti jela ili pojedinačnih porcija to mi je totalno nebitno, to procjenjujem sama i otprilike.
Zanimljiva mi je kupica od piškota i banana, mada mi pada na pamet vrijeme u kojem je Pata živjela pa se pitam da li su tada banane bile dostupne kao danas (odnosno od sedamdesetih, jer koliko znam u 60-tim su bile prava rijetkost).
Kriskice :*
ОдговориИзбришиCosmo ako neko od rodjaka ili poznanika ima "Veliki Narodni Kuvar", izdala je "Narodna knjiga", to je u potpunosti i bez ikakvih promena nanovo stampan predratni "Politikin" Patin "Moj Kuvar"..
Recepti su predivni jer je gospodja Pata, svoje prevashodno znanje i kulinarsko umece, dopunila svetskom strucnom literaturom tog vremena.
"Moj kuvar" gospodje Spasenije-Pate Markovic je jedna posebna knjiga, po mom misljenju nenadmasna i jos uvek neprevazidjena na nasim prostorima!
Sta vise smatram da je knjiga puno puta kopirana i iskoriscavana a da se njeno ime nigde i ne pominje..
Skoro ovde, na ruskoj televiziji, cujem jednog poznatog glumca sada voditelja raznoraznih emisija, kako kaze:
"Covek moze da zna puno stvari a da mu uopste nije vazno odakle je to saznao"!
Ova izjava me je sokirala, blago receno.. danasnji ljudi kao da su poludeli u svoj svojoj sebicnosti!
E sada mogla bih ya po ovom povodu da "drzim vakelu dugo" ali cu ipak da skratim.. da se samo nadovezem na banane :)
Imam jos neke starije ruske kuvare u kojima se pominje raznorazno juzno voce tako da je period nastanka recepata iz Patine knjige sasvim OK.. mnoge stvari su mogle takodje da budu individualno uvezene :)
Ne znam od kada datira uvoz banana na nasim prostorima ali nema sumnje da je Pata desert napravila :))
Sto se tice recepata "nekad i sad" zelela sam da istaknem tu krajnost.. nekada suturi i nepotpuni danas pak preterano informativnih sadrzaja!
Potpuno si u pravu Gosmo jer ako ti neki podaci nisu vazni na njih i neces obratiti paznju, ali ako neko drzi dijetu podatak o ccl. iz recepta ce za takvu osobu biti od presudnog znacaja!
Uvek se toliko raspisem da me je posle sramota..
Pozdravljam vas drage dame :)
Hvala ti na detaljnom odgovoru.
ОдговориИзбришиVjerujem da je Patin "Moj kuvar" odlična knjiga i mislim da joj je pristup sličan kuharici koju ja imam Dike Marjanović Radice "Dalmatinska kuhinja". Primjetila sam da je gospođa Spasenija prihvatila evropske uticaje, jer sam vidjela da ima recept za govedinu ala Stroganov. Ovaj recept sa bananama me je stvarno iznenadio, ali žena je bila znalac i svjetska, pa me u tom svjetlu i ne čudi.
Što se tiče krađe njenih recepata, tu se slažem sa tobom. sigurno je da su je mnogi kopirali i bez osjećaja da navedu izvore za svoje objavljene knjige.
Mislim da sam viđala taj njen kuvar u izdanju Narodne knjige, a pošto ionako skupljam kuharice, moglla bi je potražiti u antikvarinici.
Hvala još jednom i hvala na mailu.