Читаоци

понедељак, 26. април 2010.

*TiLe PiLe* à la ya..


doduse ovo su petlici ali je izraz *pile* nekako sladji..
ako vam se ucini sladunjavim to je i opravdano.. 
pripremano je s medom :)) 

Zadevanju nikad kraja.. ali idemo:


-petlice (pilice) oprati pod mlazom tekuce vode,
ocediti, osusiti papirom,
posoliti, pobiberiti,
staviti u posudu odgovarajuce velicine u kojoj ce se zivina marinirati
-dobro opran limun iseci na kolutove,
butnuti po 1-2 koluta u svako pile ostatak u posudu
-zeljeno povrce ili ono koje se nadje a koje ce posluziti kao garnir, iseci na parcice
(celer, crni luk, sargarepa, paprika.. ),
staviti preko, sve zaliti s malo maslinovog ulja

posebno pomesati:
-1 kasiku meda, 1 kasiku secera, 3-4 kasike konjaka,
3 kasike soja sosa i malo tople vode,
mutiti sve dok se med i secer potpuno u tecnosti ne rastope

-rastopljenu marinadu sipati preko zivine i povrca,
pokriti mrezom i opteretiti "tegom"
-u posudu sada dodati toliko prokuvale pa ohladjene vode da sve ogrezne,
ostaviti da se marinira 2-3 sata a najbolje u frizideru preko noci

-piletinu i povrce izvaditi iz marinade, ocediti
-na malo maslinovog ulja proprziti je sa svih strana do lepe smedje boje
-dinstati na tihoj vatri poklopljeno,
povremeno dolivajuci procedjenu marinadu sve dok se piletina ne zgotovi ;)

-u posebnom tiganju isprziti ocedjeno povrce
(gril tiganj samo malo podmazati maslinovim uljem)
-gotovu zivinu posluziti uz przeno povrce 


"lepeze" od kiselih krastavaca kao kresta petlica neka su naznaka 
pojedenih ((:njih :))  

..

Uz hladno pivo i svez 'lebac ludilo ;)

p.s. I nemojte ovo jesti priborom.. ozbiljno cu se zabrinuti!
Ma.. :))




p.p.s. Ma.. ma.. marinada ;) 

*KULINARSKI RECNIK*

***Marinada

Mariniranje je nacin pripreme jela uz upotrebu jakog rasola - marinade. To je drevni metod koji je zacet jos u starom Rimu a direktno je vezan za latinsku rec koja je odrednica prvog sastava marinade a to je obicna morska voda.
Morski - od latinske reci "marinus" jer prosto oznacava slanu morsku vodu u kojoj su se natapale razne vrste riba i morskih plodova, razne vrste mesa i divljaci radi omeksavanja ili pridavanja primarnom prirodnom ukusu sirovine novi - drugaciji ukus.
To da je morska voda prva marinada poznato je svim ziteljima morskih regiona, i ne samo u stara vremena vac i danas, jer se i dalje smatra vrlo aktuelnim.
U zemljama Skandinavije npr. morska voda se ne koristi samo u svojstvu marinade-natapanja vec i za kuvanje jela. od nekih vrsta ribe koje su do upotrebe i obitavale u toj slanoj sredini.

Namakanje sirovina u marinadi od (samo) morske vode  se nadalje sirilo i dobija razlicite konotacije i karakter u zavisnosti od regiona.
Sledeci dodatak marinadi je bilo ukiseljeno vino - sirce koje se rasprostranilo u predelima gde se gajila vinova loza pa je umesto soli ili morske vode upotrebljavano uskislo vino.

Komadi mesa ili povrca su se marinirali u prirodnom vinskom sircetu uz dodatak zacina i bilja pa je tako postepeno nastajalo i razvijalo se konzerviranje namirnica na duzi period. 

Ovaj nacin mariniranja se vrlo brzo i siroko prihvatio i razvijao jer su sezonske vrste povrca ili voca dobijale "produzeni rok trajanja" pa su mogle u toj kiseloj sredini dugo da se odrze. Posebna pogodnost je u tome sto su takve sirovine mogle da se upotrebljavaju u periodu kada ih u prirodi nema u svezem stanju a mariniranjem nisu nista izgubile na kvalitetu..

Sistem mariniranja i ocuvanja sirovina uz upotrebu vinskog sirceta je siroko prihvacen metod kojim se dice sve nacionalne kuhinje sveta.
Razlicitost marinada, nacin pripreme, na hiljade razlicitih i dopunjenih recepata za natapanje ili izradu zimnice krasi specificnost dodataka u vidu zacina i bilja. Uslovljeni rastinjem na odredjenim predelima tako nastaju i osnovne razlike u aromi i ukusu mariniranih - konzervisanih jela.
Npr. specificnost ruskih marinada je velika ljubav ka ukusu koji proizvodi mirodjija ili persun, pa su ove biljke skoro nezaobilazan sastav svih mariniranih sadrzaja.

Dakle morska voda kao prva marinada, podatak koji je malo kome poznat, koji danas u modernom kulinarstvu malo znaci jer je pretrpela vekovne izmene u vidu dodatka, usavrsavanje ili razradjivanje ukusa, ali nas cinjenicom podseca da je bas ta "slana voda - morska voda" osnova za svaku marinadu!
Osnovni sastav skoro svake marinade za dugotrajnije konzerviranje je sveza voda i so u proporcijama u zavisnosti od kolicine sirovina.
Vazan sastav marinada su dodaci u vidu kiselina - prirodnih i vestackih, zacina, belog i crnog luka i povrca koji su zastupljeni u mnogim receptima.  
Mariniranje-kiseljenje razlicitih vrsta povrca, voca, mesa, ribe ili jaja je vrlo popularno jer jelima, od takvih prethodno mariniranih proizvoda, daje posebno delikatesni ukus i aromu.  

*

:)

6 коментара:

  1. Ovo je znalački pripremljeno. Najčešće imamo premalo vremena da bi meso prethodno marinirali, a naravno marinada svakom mesu poboljša okus, naročito je potrebna kod starijeg kao što je pjetlić. Recept je odličan, a dopada mi se kako si servirala ovo sa lepezicom od kiselih krastavaca. Uz svež 'lebac mora da jeste ludilo.

    ОдговориИзбриши
  2. Oh.. izvinjavam se jer nisam dopisala da su ovo vrlo delikatesni mladi petlici.. cak "nedorasli situaciji" :))

    Salu na stranu ali ovo je zivina koja nema ni dva-tri meseca pa je u ovom slucaju mariniranje imalo drugu namenu tj. da tim petlicima malo "doda" na ukusu..

    Slazem se draga moja s tobom da marinada ima primarnu ulogu da meso osposobi za dalju upotrebu ali kako kazu ljudi "od loseg materijala nema dobre pite" :))

    Inace marinada zanimljivu kulinarsku istoriju pa cu je pridodati uz gornji tekst :)

    Poz.

    ОдговориИзбриши
  3. Specificnost ruskih marinada je velika ljubav ka ukusu koji proizvodi mirodjija ili persun, pa su ove biljke skoro nezaobilazan sastav svih mariniranih sadrzaja

    I ne samo mariniranih sadrzaja, uhhhh... Jedne davne godina isla sam turisticki u Rusiju, ne neko krstarenje koje je zapocelo u Moskvi, pa islo do Petrigrada i nazad do Moskve. U brodskom restoranu verovatno nista drugo od zacina sem mirodjije nije postojalo, a ja u ono vreme nisam mogla da je podnesem. Malo da, ali oni bre toga natrpaju kao ludi, nijedan drugi ukus sem mirodjije ne mozes da osetis. I - nema dezerta. Ja navikla da rucak zavrsim tako sto cu nesto slatko da pojedem, ali vidim da to na tom nasem brodu nije bila praksa, i niko se ne buni, pa cutim i ja. I jedan dan vidim kako se pripremaju palacinke! Gotovo da sam zapevala od srece, nadajuci se bilo kakvom cokoladnom ili vocnom punjenju, i mozes misliti mog uzasa kad sam dobila palacinke sa sirom i MIRODJIJOM. Jebote, jesu oni zadojeni na njoj?! :) Kasnije sam mirodjiju stvarno zavolela kao zacin, ali i dalje se te scene sa palacinkama secam kao horor filma :)

    ОдговориИзбриши
  4. Naravno da necu ima ih i kod mene.. :)

    Ne cudi me da na brodu niste imali slatkisa jer i sama imam jako upecatljiva iskustva iz ranijih perioda, pogotovu posle prve posete iz daleke '78g.!
    Nase iskustvo s broda je bilo potpuno drugacije jer se odigralo znatno kasnije.. cak smo dobijali tako delikatesno spremljene deserte da sam bila potpuno odusevljena. Samo jedan primer zamisli za stotinak putnika napraviti "labudice" od kuvanog testa s kremom i to sa svim predivnim detaljima.. kao u najboljoj poslasticarnici iz centra Moskve.
    Hrana je takodje bila izvanredna ali mirodjija nezaobilazno tu :)

    Sad cu ti ispricati moje iskustvo s mirodjijom!
    Naime period kad smo tek dosli ovde pamtim po praznim radnjama, cak sam prvih nekoliko meseci kuvala samo na puteru jer drugog ulja osim onog njihovog nerafinisanog, koje ima neverovatno (da se blago izrazim) "neprihvatljiv" ukus, nije bilo.
    Udjem u radnju "povrce i voce" kad na tezgi samo kupus, krompir i mirodjija i to "kamara" mirodjije.. naviknuta da se to u nasoj ishrani koristilo kao dodatak a ne glavno jelo uzmem otpirlike "za jednu saku moju" :))
    I sad sledi ono "da pogled ubija verovatno vec ne bih bila medju zivima".. da skratim prodavac je verovatno mislio da ga zayebavam..
    Inace u to vreme nemastina kojekakvih ruska uobicajena trpeza, po recima Rusa, se sastojala od komada zaledjene govedine (to tek da vidis uzivo to je nezaboravno.. ) koja se satima kuva a da bi joj se zamaskirao onaj "djon" ukus tu se doda hrpa mirodjije pa uz malo povrca koje se nadje, ako se nadje, to se tako "kusa" danima!

    Tek posle tih saznanja bilo mi je jasno zbog cega je onaj prodavac zeleo da me prostreli :)

    Sve to ima neku svoju pozadinu.. tesko je ovako pojasniti s malo primera a ne zaglaviti u politiku sto ne bih zelela.. ali da se mnogo sta promenilo nabolje je neoboriva cinjenica!
    Ovaj predivan narod zasluzuje mnogo vise.. dace Bog!

    ОдговориИзбриши