Пратиоци

уторак, 20. април 2010.

Krompir!

Ako ima nesto jednostavnije od krompira a da moze ispasti carobno onda je to jos veci izazov ali sada cu malo o njemu.. muuu.. :))



Kazu kada od jednostavne sirovine napravis caroliju onda je to kulinarstvo a mnogi veliki kuvari se oprobavaju bas na krompiru.
Nisam kuvar, pogotovu ne veliki, ali sam zato sjajna kuvarica :))

Nemojte se strecati.. volim salu!

E jos ovo ako npr. ne volite neku namirnicu ili ste ravnodusni, kao ya prema krompiru, pa onda napravite nesto ovako ludo i kazete sebi:

"Boooze zasto sam bila tako nepravedna s pram"!

Dakle danas je na redu  *картошка по деревенски* kao ispit a pored negdasnjeg topica o krompir pireu ovo ce biti jedan sladjani osvrt na ovaj "skrobasti grumen" koji mnogima mnogo znaci, kao na primer gorstacima kao sto je moj muz, i ne samo!

Na moskovskim pijacama se pojavio ovaj lepi mladi krompir pa je trebalo "opravdati kupovinu" :))

Selo "u nama" pa nek onda idemo na:

*Blatnjavi krompir*

-cetkom pod mlazom tekuce vode dobro oprati mladi krompir, staviti ga u posudu, preliti prokljucalom toplom vodom, posoliti i posuti s 1 kasikom bikarbone sode, ostaviti da u vodi odstoji 1-2 sata (moze i duze)
-krompir ponovo oprati pod mlazom tekuce vode, ocedjen od vode iseci na cetvrtine, staviti u zemljane posude s poklopcem


-posebno u avanu istucati jedan matza (matzos 18x18) blok kreker i par zrna bibera, dodati 2-3 kasicice aleve paprike i 1 kasicicu lukove soli, smesu dobro ismesati
-smesu od krekera s zacinima posuti po krompiru, porcione posude poklopiti i nasuvo promuckati (ili izmesati)


-e sada ko voli ljuto dodati "sitimi togarasi" zacin i ljuto cili ulje, sve obilato preliti kvalitetnim maslinovim uljem, poklopiti


-peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C - temperaturu smanjiti na 180 C, 50 minuta, ventilator, srednja resetka
-peceni krompir ostaviti u iskljucenoj rerni do sluzenja ali "tempirati" da se posluzi dok je dobro vruc

Nemojte zaboraviti da ohladite pivo jer odlicno ide uz ovaj ludilo "blatnjavi krompir" :))

Napomena: u krompir nikako ne dodavati vodu ili bilo koju tecnost!


"Selo moje lepse od Pariza.."
huh..
kad nakrivim kapu..
Uzivajte :))

3 коментара:

  1. Mogu vam reci da mi je jako zao sto niko nije primetio ovaj krompir.. a potpuno je fenomenalan!

    Evo probajte pa ako ne valja slobodno me izgrdite (; sto sam vas nagovorila ;)

    ОдговориИзбриши
  2. To je lepo jednostavan recept. Volim sve vrste krompira i bio sam zaintrigiran da roštilj u ove slatke male saksije. "Kaljav krompir" Je šarmantan. :)

    Hvala vam što ste me poseti i ostavljajući komentar. Imaju prekrasan dan.

    (Ja sam pomoću prevodioca Nadam se da ću. Smisla.;))

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala Susan i dobro dosli :)

    Bez brige potpuno smo se razumele.
    Takodje i Vama zelim prekrasan dan ;)

    ОдговориИзбриши