Kazu kada od jednostavne sirovine napravis caroliju onda je to kulinarstvo a mnogi veliki kuvari se oprobavaju bas na krompiru.
Nisam kuvar, pogotovu ne veliki, ali sam zato sjajna kuvarica :))
Nemojte se strecati.. volim salu!
E jos ovo ako npr. ne volite neku namirnicu ili ste ravnodusni, kao ya prema krompiru, pa onda napravite nesto ovako ludo i kazete sebi:
"Boooze zasto sam bila tako nepravedna s pram"!
Dakle danas je na redu *картошка по деревенски* kao ispit a pored negdasnjeg topica o krompir pireu ovo ce biti jedan sladjani osvrt na ovaj "skrobasti grumen" koji mnogima mnogo znaci, kao na primer gorstacima kao sto je moj muz, i ne samo!
Na moskovskim pijacama se pojavio ovaj lepi mladi krompir pa je trebalo "opravdati kupovinu" :))
Selo "u nama" pa nek onda idemo na:
*Blatnjavi krompir*
-cetkom pod mlazom tekuce vode dobro oprati mladi krompir, staviti ga u posudu, preliti prokljucalom toplom vodom, posoliti i posuti s 1 kasikom bikarbone sode, ostaviti da u vodi odstoji 1-2 sata (moze i duze)
-krompir ponovo oprati pod mlazom tekuce vode, ocedjen od vode iseci na cetvrtine, staviti u zemljane posude s poklopcem
-posebno u avanu istucati jedan matza (matzos 18x18) blok kreker i par zrna bibera, dodati 2-3 kasicice aleve paprike i 1 kasicicu lukove soli, smesu dobro ismesati
-smesu od krekera s zacinima posuti po krompiru, porcione posude poklopiti i nasuvo promuckati (ili izmesati)
-e sada ko voli ljuto dodati "sitimi togarasi" zacin i ljuto cili ulje, sve obilato preliti kvalitetnim maslinovim uljem, poklopiti
-peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C - temperaturu smanjiti na 180 C, 50 minuta, ventilator, srednja resetka
-peceni krompir ostaviti u iskljucenoj rerni do sluzenja ali "tempirati" da se posluzi dok je dobro vruc
Nemojte zaboraviti da ohladite pivo jer odlicno ide uz ovaj ludilo "blatnjavi krompir" :))
Napomena: u krompir nikako ne dodavati vodu ili bilo koju tecnost!
"Selo moje lepse od Pariza.."
huh..
kad nakrivim kapu..
Uzivajte :))
Mogu vam reci da mi je jako zao sto niko nije primetio ovaj krompir.. a potpuno je fenomenalan!
ОдговориИзбришиEvo probajte pa ako ne valja slobodno me izgrdite (; sto sam vas nagovorila ;)
To je lepo jednostavan recept. Volim sve vrste krompira i bio sam zaintrigiran da roštilj u ove slatke male saksije. "Kaljav krompir" Je šarmantan. :)
ОдговориИзбришиHvala vam što ste me poseti i ostavljajući komentar. Imaju prekrasan dan.
(Ja sam pomoću prevodioca Nadam se da ću. Smisla.;))
Hvala Susan i dobro dosli :)
ОдговориИзбришиBez brige potpuno smo se razumele.
Takodje i Vama zelim prekrasan dan ;)