Читаоци

петак, 05. фебруар 2010.

Mermerno.. Mramorno..

kako nam volja ali secam se davno su pevali ovako:

"Mramor, kamen i zeljezo
lako moze bit' slomljeno
Sve a sve bas prolazi
mi smo vjerni nasoj ljubavi

Poljubac cu ti pokloniti 
dam dam - dam dam.. "

Tako je isla pesma stara a i ya bih vam rado poklonila poljubac
:*: jer volim da se ljubim :*:

Da.. naslutili ste da cu sada o kulinarskoj ljubavi i ljubljenom japanskom mramornom mesu ;)

Moje prvo javljanje na temu "kulinarstvo" je vezano bas za ovu vrstu prevashodno kvalitetno gajene govedine.
To javljanje nemam u arhivi jer je ustavri moja arhiva zapocela posle te prve kompjuterske havarije kada mi je propalo puno korisnih recepata i javljanja.
Dakle odluka da cuvam svoje a i tudje kulinarske tekstove, da stvorim arhivu, se tako i rodila.

Secam se te daleke 1997. godine kada su CTEBA i Peace nesto pricali o mesu i naravno biljkama a ya uletela s mojim prilogom o izvanrednoj supi Syabu-Syabu (kako Rusi kazu)  i odusevljenjem kako se govedina tretira u Japanu (zapadnjaci izgovaraju Shabu-Shabu)!
Mramorno meso za supu shabu-shabu se sece tako tanko da list mesa postaje proziran.
Ukus mramornog mesa je izvanredan zbog nacina na koji se govece hrani i poji.
Hrana koja se sastoji od 9 razlicitih vrsta zitarica i pivo, kojim se zivotinja poji, se daju u odredjenim vremenskim periodima a nacin timarenja i masiranja zivotinje specijalnim cesagijama dovodi do tog carobnog izgleda mesa pa "sara" na mesu podseca na mramor-mermer - otuda i naziv!

Posto nemam specijalnu posudu za shabu-shabu mramorno meso obicno pravim "klasicno" tj.peceno kao stejk.
Inace zelja da posetim Japan me ne napusta vec dugi niz godina a posebno zelja da probam ovu izvanrednu supu i to "na izvoru" sa svim svojim pratecim ritualima i lepotom.. (bas kao sto je opisano u ovom slikovitom prilogu s linka).

Dakle meso sam spremila na japanski nacin (normalno) od govedine Kobe i bilo je carobnog ukusa. Moj muz ne voli "zivo-krvavo" meso pa sam za njega sekla deblje parcice i posle kompletne obrade jos naknadno przila na gril tiganju s malo ulja, s obe strane! Ono sto sam ya jela bilo je krvavo dakako.. sta da vam kazem ali posle ove epizode mozete jos da me prozovete i "krvava zenica" :))

Salu u stranu.. inace u to vreme '97 proslog veka na net-u o ovom mesu niste mogli nikakvu informaciju da nadjete ali na svu srecu sada je lakse.. sada svi pisu o kulinarstvu pa je sve dostupno :)

Recet, koji se u originalu zove "Krvavi parcici govedine" ide ovako:

ili uz malo pitomiji naziv

*Mramorno Meso u marinadi*
by majloV




-govedje mramorno meso (750 gr), so, maslinovo ulje
marinada:
-1 casa pirincanog sirceta, 4-5 kasika sakea, 2/3 case soja sosa, 1 kasika finog prah secera, 1 cen belog luka, 1 glavica luka salot, sante - menta ili beli biber
garnir:
sveze lisce siso-a - zamena bosiljak, krastavac, 1/2 limuna, 1 cen belog luka

1.-Iseckani na rebarca luk i beli luk pomesati sa svim sastojcima za marinadu. Sve zajedno prokuvati dok se secer potpuno u marinadi ne rastvori. Posudu skloniti s vatre i ostaviti da se potpuno ohladi.
2.--Mramorno meso dobro utrljati solju i belim mlevenim biberom, ostaviti da odstoji 2-3 minuta, zatim ga obilato utrljati uljem.
3.---U vecu posudu sipati ledenu vodu.
Meso ispeci na grilu (ili pod grilom u rerni) sa svih strana da se oformi korica debljine 5 mm. Peceno meso odmah nakon pecenja staviti u vodu na 3-5 sekundi da se prekine toplotni proces.
4.----Meso izvaditi iz vode, ocediti ga i dobro obrisati papirnatim ubrusom.
Pripremljeno meso sada staviti u hladnu marinadu, poklopiti posudu i ostaviti u frizider da odstoji 24 sata. Meso u posudi mora da bude potpuno prekriveno marinadom (ako je komad mesa veci cesce ga prevrtati da se sa svih strana podjednako marinira).
5.-----Sledeceg dana pripremiti garnir od krastavaca i zelenisa po izboru.
6.------Meso izvaditi iz marinade, marinadu procediti. Procedjenu marinadu sacuvati kao i
marinirani crni i beli luk.
7.-------Narezati meso sto tanje, poredjati na tanjir. Posebno uz garnir posluziti marinirani luk i procedjenu marinadu.
8.--------Ritual pri posluzivanju i upotrebi ovako pripremljenog mesa je sledeci:
-meso postaviti na tanjir, preko porciono isecenih komada staviti po malo garnira - seceni krastavac na prutice i marinirani luk, saviti komad mesa u "rolatic", umociti ga u marinadu i jesti ;)


(meni je meso od marinade bilo dovoljno kiselo pa nisam dodavala limun ali moj muz je ovo dobro peceno parce malo fajtao limunovim sokom pomesanim s tucanim belim lukom)
*

Uzivanje garantovano!  

;)

Нема коментара:

Постави коментар