Читаоци

субота, 13. фебруар 2010.

Bakalar - internacionale.. :))

Brale.. mogla bih jos i da zapevam "internacionalu" ali se bojim da me neko pogresno ne shvati ;)
To da bi mogli svi najzad da se ujedine stoji ali ne bih o politici jer me ne zanima ali dakako daleko od toga da nisam politicki neinformisana!

Dakle internacionalno.. ya srpkinja, riba iz dalekog Atlanskog Okeana, marinada iz Japana, luk salot iz Askelona, polenta-palenta iz Italije a sve to u Moskvi-Rusiji majcici miloj ;)





Ovaj "beli sos"
- besamel ili kako god ga zvali
sam pravila tako da sam izvadila ribu iz marinade, procedila je i sve cvrste sastojke i zacine stavila preko ribe i tada pod gril. 

Tecni deo marinade sam upotrebila za sos na ovaj nacin:

-mesavinu puter-maslinovo ulje-ulje kostica grozdja se blago zagreje, doda 1-2 kasike brasna, kratko proprzi da ostane belo i skloni s vatre
-u brasno se doda procedjena marinada i 2 dl slatke pavlake, sve dobro izmesa da nema grudvica
-sos se sada ukuva na tihoj vatri (ali da ne provri) energicno sve vreme mesajuci
(to energicno mesanje prilikom kuvanja sosa dovodi do ovako kristalno svetlo bele boje sosa :) )


od komada ribe (deo repa, ovog filea s kozom, bakalara koji je tezio 950 gr) sam napravila
laganu corbicu s povrcem i paradajzom:


Corbu, a i ribu, za stolom jos kao "poslednji biser u nizu" zaciniti sircetom estragona!
Taj poslednji dodatak u ovoj kombinaciji daje neprevazidjen ukus koji se pamti :)

SAVET:  Riba se kuva, pece ili przi sa svih strana po 10 minuta na svakih 2,5 cm svoje visine!

*


Bakalar je izuzetno nezna riba, posebno blagog ukusa, koju radi ocuvanja posebnog kvaliteta, hranljivosti i svezosti odmah posle ulova stavljaju u lomljeni led jer se lako kvari i tesko transportuje. To je i osnovni razloga zbog cega se bakalar odmah posle ulova duboko zamrzava ili sto je cesce odmah usoljava i susi.
Suseni bakalar je tako dostupan tokom cele godine i nesmetano moze da stoji dugo vremena bez bojazni da ce se pokvariti. Specijalnim tretmanom se dovodi u stanje za upotrebu u domacinstvu.

Priznak dobrog kavaliteta sveze ribe koja se retko nalazi je da je "meso" svezeg bakalara kompaktno, cvrsto i socno posle kuvanja ili pecenja i da je izrazito lepe bele boje.
Nekavlitetno meso bakalara, posle pripreme sveze ili zamrznute (pa odledjene) ribe, je suvo, mlitavo i lako se samo raspada na listove i to je najmerodavniji znak da riba nije sasvim bila sveza, da je stara ili da je bila lose obradjena-zamrznuta.
Suseni bakalar se specijalnom metodom lako vraca u prvobitan polozaj, meso mu je blago premda specificnog ukusa ali slicno svezoj ribi.


Bakalar - (Gadus morhua, Melanogrammus aeglefinus, Merlangius merlangus) je krupna riba, stanovnik Atlanskog Okeana, Severnih mora ali se nalazi i u morima Mediterana u svim svojim raznovidnostima.
Severni narodi koji upotrebljavaju bakalar odlikuju se odlicnim zdravljem i ne boluju od  tuberkuloze, linfnih i koznih bolesti (Scrophulosis-Skrofula - шкрофула - kozna bolest)!
Najpopularniji je u Portugaliji ali i u svim ostalim drzavama Mediterana i Sredozemlja, kao i u svim ostalim primorskim delovima.
Iz jetre svezeg bakalara topi se ulje korisno u lekovite svrhe a takodje u kulinarstvu jako popularna ikra, pogotovu u Japanu "tarako" ikra bakalara, vrlo bogata vitaminima i mineralima.
Specificni nacin pripreme bakalara krasi kulinarije Norveske i Islanda a smatra se njihovim nacionalnim dostojanstvom. U Japanu vrlo popularna susena riba bakalar - hidara kao zakuska uz razne napitke ili uz pirinac kao obrok :)


Uzivajte! 

3 коментара:

  1. I komentar internacionalni:
    iz Nemacke, domovine JohannA WolfgangA von GoetheA rodj. u Frankfurtu na Majni;) i domovine
    JohannA ChristophA FriedrichA von SchillerA
    :)
    i,
    mog mesta stanovanja..tj. mene Zerbkinjice;)
    koja voli majcicu RUsiju...
    i koja obozava ribu ali i sve MajloVkine specijalitete.

    ОдговориИзбриши
  2. P.S.
    Htedoh reci ovo:
    krasno ti je sve, i bakalar i polenta i supa.
    Sve! ♥

    ОдговориИзбриши
  3. :)

    Hvala Rita :*

    p.s. E vidi ne mogu da ti tepam.. zamisli da napisem "Ritice" :))

    ОдговориИзбриши