Читаоци

недеља, 21. фебруар 2010.

Kore za pitu!

U nasem kraju je ranije bila jedna mala "manufaktura" za izradu kora za pitu i gibanicu.
Secam se i danas tog mirisa.. premda strucnjaci kazu da je miris jedino cega se ne mozemo secati vec nam, samo neki slican miris vrati secanje tj. asocijativno nas potakne na miris, pomisao ukazuje da je to bas onaj miris iz nase memorije.. dakle taj miris kora, koji smo svakodnevno "udisali" prolazeci tuda u skolu, me zagolicao skoro nezno i nostalgicno..

Kad smo kod nostalgije da vam ispricam jedan fazon kaze:

Vratio se gastarbajter iz tudjine pa kad je proziveo malo vremena u svom kraju kaze setno:
-Nostalgija je ipak bila podnosljivija! ;)

Elem kao sto rekoh skoro sam se "setila" tog mirisa jer sam od moje moskovske kuhinje napravila "radionicu za izradu kora s coska Pop Stojanove".. jedino mi je falio onaj plinski gorionik ispod stolnjaka pa da ugodjaj bude kompletan ;)

Dakle napravila sam ovu carobnu *P U Z* pitu s mesom i jednu slatku *potkovicu*:



Kora za slanu pitu je bila dimenzije kao moj kuhinjski sto (130x70 cm) a oni okrajci, koji se obrezuju s kore, e od toga je ispala jos jedna kora, manja (50x30 cm) ali dovoljna, za ovako sladjanu piticu u obliku potkovice.. za SRECU slatku naravno ;)  

Ono sto bih posebno da naglasim je da je ovaj recept za koru iz knjige:
"Kulinarska remekdela - Novo o kulinarstvu"
cuvene francuske kulinarske skole - Le Cordon Bleu.

U knjizi je opisana izrada "strudla s jabukama" pa ako nekoga bude zanimalo mogu da vam prenesem taj ceo recept :)

Sto se tice ove *P U Z* varijante ya sam koristila date mere za testo-koru a ostatak je "klasika" :)
Tek sada vidim neke propuste, nisam napisala da sam luk i meso dinstala uz dodatak belog vina ali nije ni vazno jer ionako te klasicne mesne nadeve svi pravimo po svojim navikama! I meni su svi ovi delovi za nadev dolazili spontano jer to kulinarstvo "otvoris frizider i vidis sta imas pa kuvas" je ustvari najinspirativnije!

Sastav za pitu *Slatka Potkovica* je cista improvizacija a islo je nekako ovako:

-ono "klupko" od okrajaka testa, s velike kore, sam opet nanovo dobro umesila da se sjedini, prekrila mokrom krpom i ostavila da odstoji jos nekih 15 minuta
--za to vreme sam:
izdrobila 2 keksa, samlela saku oraha i sve to pomesala s 1 kasikom smedjeg secera, to sam podelila na dva dela
2 stangle cokolade sam iseckala (nepravilno)
a
1 kasiku dzema od ogrozda sam stavila u ostatak jajeta s kiselim mlekom, u sve sam dodala jos malo kiselog mleka
rastopila sam jos komad putera
izrendala sam jednu jabuku na krupno rende, rendanu jabuku sam pomesala s drugim delom keksa

E sada redom:
-koru sam razvukla sto sam vise mogla oklagijom a posle i rukama (50-30 cm)
-pofajtala sam je rastopljenim puterom
-smesom od dzema s jajima i kiselim mlekom (deo sam ostavila da premazem koru)
-pobacala preko 1 deo smese keks-orasi
-zatim parcice cokolade
-za kraj je isla jabuka s keksom
-urolanu koru sam stavila u puterom podmazan pleh, oformila *potkovicu* i premazala s malo mesavine dzema
-pekla se u vrucoj rerni (taman posle puz pite;) na 180 oko 20-25 minuta

"Ali to nije sve" :))

E jos ovo da ne bi smesa od dzema izgorela tek kad se pita ispekla premazala sam opet smesom i ostavila da se jos samo malo sve zajedno zapece.

Ali i to nije sve.. salim se naravno.. premda sam ya jos preko parcica posipala mesavinu cimet-prah secer ahaaaa..

I eto GOTOVO :))

7 коментара:

  1. Lepo rekoh da ni to nije sve :))

    Elem ko prepozna simboliku muzike s klipa dobice parce PUZ-a ;)

    Pogadjate.. naravno nisam ni sumnjala!

    Poz.

    ОдговориИзбриши
  2. Krasno!!!

    Pozdrav od Kriske!

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман11. март 2010. 06:37

    Kako je dobra ova pita!!!!!Svaka cast MajloVa!!!!Pozz.M.

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala.. hvala.. dodji na piticu draga M. ;)

    ОдговориИзбриши
  5. Da nesumnjivo super.. ipak je to francuski recept ;)

    Probajte bez bojazni odlicno je!

    Poz.


    *

    ОдговориИзбриши