Читаоци

понедељак, 28. јун 2010.

*To je neznost sama* :))

Torta ili kolac!?
((: ili opet visnje :))



Ako je torta po svim relevantim definicijama slatkis koju krasi atraktivna zavrsnica, (u vidu "prekrivaca" od socnih nadeva, fila od slaga, voca, raznih dekoracija od cokolade ili marcipana), kao poslednji a najglavniji paradni detalj kojim se istice vaznost dogadjaja, bez obzira na samu sadrzinu torte, onda je ovo sto sam ya smuckala ipak kolac :)

Premda ima oblik torte, tj. klasican oblik okrugle torte, ne bih smela da je nazovem "tortom" jer nisam ispunila ovaj najglavniji zavrsni cin koji svaku tortu stavlja na krunisani pijedestal kao poslednji adut u zavrsnici svake svecanosti.
Ako opet pomislim na optimizam, kojim bih se okruzivala i u najbeznacajnijem danu, onda bih ovaj kolac mogla da nazovem "torta za svaki dan" ali ne zelim da je uvredim :)
Njena ukusna neznost koja me je ocarala s pravom, iako bez spoljne vidljive pompezne dekoracije, moze da je svrsta u "pravu" tortu :))



Takodje sam mogla da joj pridodam "krunu" od slaga, da bih vizuelno docarala njenu vazdusastost, ali verujte i bez toga je dostojna (iako ovako kao "brineta" robustno deluje ;)!






Cuvena francuska poslovica "o ukusima se ne raspravlja" na italijanskom zvuci:
"o tortama se ne raspravlja"
pa cu se nadalje uzdrzati od komentara i, iako bi trebalo pojasniti izbor muzike u ciji cete razlog sigurno proniknuti ;), samo s uzivanjem predstaviti ovu milinu koju sam nazvala:

*To je neznost 'sama*


-od jednog celog jajeta, prstohvata soli i maslinovog ulja (koliko je potrebno) umutiti redji majonez
-200 gr gorke cokolade s 72% kakaoa iseckati na priblizno jednake komade i istopiti na pari, skloniti s vatre, ostaviti da se prohladi
-sjediniti ohladjenu cokoladu s majonezom (ili upotrebiti 200 gr razmeksanog putera koji sam ya zamenila ovim majonezom radi ponovnog eksperimenta ;)
-posebno umutiti 2 cela jaja i 1 cup (236 ml) belog kristal secera
-sada spojiti smesu od cokolade sa smesom od jaja
-na kraju dodati 2/3 cup prosejanog finog psenicnog brasna (2 x po 79 ml)
Sjedinjenu smesu ostaviti na stranu.

Sada:
-u posebnu posudu izmutiti 1 celo jaje s 1/4 cup belog kristal secera (59 ml)
-dodati 250 gr mascarpone-a, sve zajedno izmutiti u jednolicnu smesu

Visnje u rumu:
-400 gr zaledjenih visanja bez kostica posuti s 3 kasike smedjeg secera, 1 vanilin secerom i s toliko ruma da se visnje u njemu natope
-povremeno promesati da se secer u rumu otopi
-ostaviti poklopljeno da odstoji do upotrebe tj. dok se visnje ne odlede i poprime ukus ruma (2-3 sata -1 dana)

Rernu zagrejati na 180 C.

Pleh za tortu premazati puterom pa na ovaj nacin oformiti slojeve:
I-prvo u pleh na dno sipati 2/3 smese od cokolade, poravnati
II-kao drugi sloj poredjati dobro od soka ocedjene visnje
III-treci sloj je smesa od sira
IV-preostala 1/3 kolicine cokoladne smese (sipana i stapicem preko promesana u mramornom uzoru)

Zagrejanoj rerni sada smanjiti temperaturu na 160 C, tortu peci oko 55-60 minuta.
Pecenu tortu izvadjenu iz peci, ostaviti na resetki u plehu da se potpuno ohladi. Skinutu obruc s kalupa!




Komad torte dekorisati sosom od visanja, posuti prah secerom i posluziti uz domacu visnjevacu :)

Ugodjaj garantovan jer *to je neznost sama* ;)


Poz. :*

субота, 19. јун 2010.

Haifa Wehbe "Habibi Ya Einy" (English subtitles) Shik Shak Shok هيفاء حب...

Torta *majloV SRCE umetnika* :)




Kad se srcem mucka onda se i smucka :))

Ova tortica je bila poklon mom suprugu za rodjendan iskonstruisana od mene ME s posebnom paznjom i ljubavlju.. ali kada bih kao Dzoni, a mogla bih slobodno, takodje bih od sveg srca zapevala:

..
"Strijele mocne ljubavi pomracile mi um,
dah usne vrele visnje nagonile na blud"
..






Oh.. a kako je slatko kada se u pesmi zeni kaze:
"jos volim malu bestiju dragu srcu mom" :))
ali i sam Stulic da mi sada dodje.. ovakav umetnicki ispad "oprostila mu ne bih" :))

Da se ne rasplinem idemo na tortu koja bi se zbog
"boje zrele visnje"
mozda i Dzoniju dopala :)

I-Kora
Kora od cokolade:
I-3 zumanca, 100 gr smedjeg secera, 100 gr rendane gorke cokolade,
100 gr mlevenih badema (ociscenih od kozice), sneg od 3 belanca
-dobro umutiti zumanca s secerom (da budu penasta)
-dodati zatim cokoladu i bademe, promesati da se sjedini
-na kraju umesati cvrst sneg od belanaca
-pleh prekriti papirom za pecenje, blago premazati puterom, posuti brasnom, visak brasna istresti da ostane samo tanak sloj
-izlivenu smesu peci u prethodno zagrejanoj rerni na 160 C oko 35-40 minuta
-ispecenu koru izvaditi iz rerne, prohladjenu pazljivo iseci u obliku srca, staviti na tanjir, koru po celoj povrsini preliti sokom iz visanja
-ostatke cokoladne kore sacuvati za ukrasne kuglice


II-kora
Mozaik-biskvit kora:
II-2 jaja, 50 ml mleka, 120 gr secera u prahu, 120 gr brasna
jos:3 kasike secera, 3 kasike ruma i 1 dl vode
jos:malo mleka
-jaja, mleko i prah secer umutiti na pari dok se smesa ne zgusne tj. oko 4-5 minuta
-smesu skloniti s pare, nastaviti mucenje mikserom sve dok se smesa potpuno ne ohladi (oko 8-9 minuta)
-prosejano brasno sada postepeno dodavati u smesu od jaja i secera,
spatulom mesajuci pokretima u obliku "osmice"
(to su pokreti mucenja koji doprinose da bi testo dobro naraslo i bilo vazdusasto)
-pleh podmazati puterom, izlivenu masu peci u prethodno zagrejanoj rerni na 170 C oko 25 minuta tj. do lepe oker-smedje boje biskvita a da testo naraste
-ohladjeni biskvit izlomiti, staviti u posudu, preko posuti 3 kasike secera
-posebno pomesati rum i vodu, preliti preko izlomljene kore s secerom (toliko tecnosti da se kore ovlaz natope ali da ne budu mokre), sve malo zagrevati na vatri mesajuci da se kora "skuva"
-skuvanu izlomljenu koru sada poredjati preko I-kore od cokolade - kao "mozaik" sloj-kora u obliku srca, celu poprskati s malo mleka
-obe kore, na tanjiru, prekriti providnom pak folijom i cistom kuhinjskom krpom, ostaviti do sutradan da odstoji (na sobnoj temperaturi)


III-Krem za tortu
III-3 jaja (posebno zumanca odvojena od belanaca), 3 kasike secera, 1/2 solje mleka, 2,5 lista zelatina, 150 gr putera, 2 kasike prah secera, 1 malena kasicica gustina
-umutiti zumanca s secerom da smesa postane penasta, staviti na vatru da se zagreje, preliti mlekom i kuvati da se zgusne
-u vruc krem staviti zelatin da se rastopi (zelatin prethodno obraditi po uputstvu), promesati, prekriti pak providnom folijom, ostaviti da se potpuno ohladi
-u ohladjen krem sada dodati prethodno umucen cvrst sneg od belanaca (s 1 kasikom prah secera i kasicicom gustina)
-tako sjedinjen krem sada poklopljen ostaviti u frizideru da se dobro ohladi
-za to vreme dobro umutiti puter s 1 kasikom prah secera
(razmeksani na sobnoj temperaturi puter mutiti mikserom najmanje 15-20 minuta)
-u krem sada dodati umuceni puter, sve sjediniti pa krem opet ostaviti u frizideru
(do upotrebe)


IV-Vocni zele
IV-400 gr zamrznutih visanja (bez kostica) posuti s 5 kasika smedjeg secera i toliko ruma da visnje u rumu ogreznu (ostaviti da stoji 1 dan povremeno mesajuci da se secer rastopi a visnje dobro natope rumom),
od tako pripremljenih visanja odvojiti 16 jednakih visanja za ukrasne kuglice,
od visanja izmiksati pire,
jos:35-40 gr prah secera, 5 gr zelatina
-visnje ocediti, izmiksati u blenderu, dobijeni pire od visanja dopuniti sokom iz visanja do 2,5 dl,
dodati prah secer i zelatin, promesati
-1/4 vocnog pirea kuvati na pari dok se malo ne ukuva a zatim dodati sav preostali pire, jos sve zajedno malo kuvati dok ne pocne da se zgusnjava
-ostaviti na stranu do upotrebe povremeno mesajuci


V-Ukrasne kuglice za tortu
V-Ostaci cokoladne kore, 1 kasika secera, 1 vanilin secer, saka badema,
2 kasike mleka, 2 kasike soka iz visanja (+-), cele visnje
-cokoladnu koru, secer, vanilu i badem samleti u multipraktiku
-smesu povezati mlekom i sokom iz visanja
-podeliti je na 16 delova, u svaki staviti po jednu visnju, oformiti kuglice
-ostaviti ih da odstoji do upotrebe


VI-Ukras od cokolade
-Mreza od cokolade i cokoladno srce
VI-Gorka cokolada, fisek od papira, aluminujumska folija, malo putera
-rastopiti cokoladu na pari
-aluminijumsku foliju blago premazati puterom
-fisekom napraviti ukrase na foliji, ostaviti u zamrzivac da se stegne


Oformljenje  torte:
-skinuti krpu i pak foliju s tanjira pa sada prvo naneti jedan sloj krema preko cele mozaik kore
-tortu sada samo po bocnoj strani obloziti aluminijumskom folijom (traka od nekoliko slojeva) tako da se napravi obruc visi od kora s kremom
-preko krema sipati prohladjeni vocni zele
-tortu ostaviti u frizideru sve dok se vocni zele potpuno ne ohladi i stvrdne
Dovrsiti ukrasavanje:
-skinuti obruc od folije, na sredinu torte staviti ukras od cokolade
-kremom, pomocu poslasticarskog fiseka i deblje modle, oiviciti ukras od cokolade
-kremom, uz pomoc tanje modle, ukrasiti desnu stranu torte (u obliku linija)
i obod oko cele torte
-na levu stranu torte poredjati ukrasne kuglice
-na kraju premazati kremom desnu bocnu ivicu torte

Tortu ostaviti u frizideru do upotrebe :)    
&
"Izgubio sam glavu - potegao noz.

     
Trg'o ga za kragnu - isjek'o ga skroz"

ili
seci srce umetnicko tortasto svoz do skroz :))

QQ.. ubice me Dzoni :))

p.s. 100% kad ovoliko meljem nesto vrlo vazno izostavim.. ne zamerite!

петак, 11. јун 2010.

Pita od tikvica i belog mesa!



Ova pita je secanje na Glorijinu *Tursku pitu* ali s neznatnim izmenama!
Naime, pozelela sam da napravim tu pitu po secanju, jer izvorni recept nemam, ali secanje "slabi" pa se sve svelo na dozvoljenu improvizaciju ;)
Mogla bih dakako da se javim Gloriji i zamolim je za recept, ali tog dana je bilo kasno za aktivnosti.. ali vec sledeci put kada budem pozelela da je napravim to cu uraditi.

Ovu varijantu takodje s posebnim zadovoljstvom predlazem jer je odlicno uspela!

Potrebno je:
-2 dobro oprane tikvice s korom izrendisati, staviti u cediljku, posoliti i ostaviti da odstoje
-samleti na masini za mlevenje mesa 2 glavice crnog luka, proprziti ga na malo maslinovog ulja, kada luk blago porumeni dodati dobro ocedjene tikvice, sve zajedno jos prziti dok iz tikvica ne ispari sva preostala tecnost
-u smesu od luka i tikvica sada dodati skuvano (u supi) pa samleveno belo pilece meso (1.5-2 pilecih grudi), 1 celo jaje, 1 belance, samlevenu glavicu kuvanog crnog luka i komad kuvanog celera (iz supe)
-smesu promesati da se svi sastojci sjedine, podesiti ukus mlevenim biberom i solju



-slagati po dve kore, filovati ih nadevom, urolati rolne, poredjati ih gusto (jednu do druge) u vatrostalnu posudu prethodno blago podmazanu maslinovim uljem


-pitu peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 10-12 minuta tj. dok se lepo ne zarumeni


-Pitu izvaditi iz rerne, preliti je bistrom pilecom supom da ogrezne pa je opet vratiti u rernu da se pece sve dok pita ne upije svu supu (oko 12-15 minuta)
-Sada pitu opet izvaditi iz rerne, preliti je smesom od kisele pavlake s zumancetom i 1 kasikom sojinog mleka u prahu, opet vratiti u rernu da se jos malo gornji sloj od pavlake zapece (oko 5 minuta)


Pecene rolne posluziti uz salatu od mladog kupusa s krastavcima i hladno pivo :)


:*