Пратиоци

недеља, 15. јануар 2012.

VASINA TORTA



Uz *Vasinu tortu od sveg srca vam zelim srecnu Novu 2012 Godinu :)


Svi pesimisticki nagovestavaju da ce ova godina biti teska a ya bih vam pozelela da ova godina zapocne slatko i bajkovito, bas kao sto je ova carobna *Vasina torta!
A divna prica o nastanku ove torte neka uvek bude zalog nasih neznih ljubavi i postovanja medju ljudima :)


VASINA TORTA

Ugledan, stasit i uvek elegantan gospodin Vasa Cokrljan iz Paracina, dugo je odolevao uzdasima i neodoljivim pogledima brojnijh udavaca, sve od svoje 41 godine. Ali 1908, je najzad odlucio da prekine s veselim momackim zivotom. Ozenio se gospodjicom Jelenom i postao , kako je njegova supruga kasnije tvrdila, "najbolji i najnezniji muz na svetu." A njihova starija kci Ruzica godinama je prepricavala dogadaje u vezi s njenim rodjenjem, koji su bili neposredni povod da nasa nacionalna kuhinja bude obogacena jednom novom, veoma ukusnom tortom.
Gospodin Vasa je bio presrecan kada je saznao da ce uskoro postati otac. Ali, pred kraj trudnoce je porodicni lekar saopstio mladom paru da je beba isuvise krupna za neznu gradju gospodje Jelene, da uz to ima i nepravilan plozaj, pa je preporucio da se porodjaj obavi u nekoj poznatoj klinici u Beogradu. 
Veoma zabrinut i uplasen za svoju mladu suprugu, gospodin Vasa je odlucio da ne gleda na trosak, odveo je suprugu u Bec, kod jednog od najcuvenijih ginekologa toga doba. 
Pokazalo se da je dobro ucino, jer je samo veoma iskusan i vest lekar mogao da spase i majku i dete koji su bilu u zivotnoj opasnosti . 
Beba je rodjena uz mnogo muka i uz pomoc specijalnih klesta. Zahvaljujuci dobroj nezi , uskoro su i majka i beba bile spremne da podnesu dug put do kuce. 
Vasina tasta, beskrajno zahvalna zetu sto je svojim insistiranjem da se porodjaj obavi u Becu spasao zivot njenoj kceri i unucetu, zelela je da mu se na poseban nacin oduzi: 
osim bogatog rucka, mladu porodicu je po povratku ocekivala i jedna nova, posebno ukusna torta koja je dobila naziv "Vasina torta" a u mnogim nasim domacinstvima se i danas priprema.



Mi smo uzivali u ovom divnom ukusu pa preporucujem i vama da je nekada napravite!

1. Testo-kora
Penasto umutiti zumanca i secer, dodati mleveni badem, brasno i cvrstu penu od belanaca.
Koru peci u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 20 minuta.
Hladnu koru preliti sokom pomorandze i likerom od pomorandze.

sastojci za testo-koru:
5 jaja (odvojeno belanca od zumanaca), 5 kasika secera, 6 kasika mlevenih badema, 1 kasika finog psenicnog brasna, 3 kasike sveze iscedjenog soka pomorandze, 1 kasika likera Grand Marnier


2. Prvi fil
U kljucalo mleko umesati mleveni lesnik, skloniti s vatre, ostaviti na stranu.
Posebno na pari umutiti zumanca s secerom, dodati cokoladu. Sve zajedno sjediniti u glatku masu bez grudvica.
Sjediniti obe smese, ostaviti da se ohladi.
U ohladjen fil sada dodati liker od pomorandze i penasto umucen puter, dobro izraditi, prekriti providnom folijom i ostaviti u frizideru.

sastojci za prvi fil:
175 ml mleka, 200 g mlevenih lesnika, 4 zumanca, 4 kasike secera, 100 g gorke cokolade, 1 kasika likera Grand Marnier, 150 g putera


3.Drugi fil
Skuvati gust secerni sirup (gustina sirupa je takozvani "meki balon").
Posebno umutiti belanca u cvrst saum.
Posudu sa saumom staviti na paru, neprestano muteci dodavati secerni sirup u tankom mlazu. Sve zajedno, neprestano muteci, kuvati na pari dok se smesa potpuno ne zgusne i zacakli.
Posudu sa spremljenim filom skinuti s pare, nastaviti mucenje sve dok se smesa ne prohladi. Ostaviti na stranu.

sastojci za drugi fil:
250 g secera, 100 ml vode, 4 belanca


4. Oformljenje i ukrasavanje torte
-ohladjenu koru staviti na ukrasni tanjir (na kome ce se torta posluzivati)
-preko kore premazati dobro ohladjeni prvi fil
-celu tortu premazati drugim filom, preko prvog fila i po bocnim stranicama tehnikom "talasa" (sto se postize blagim uranjanjem spatule u saum od belanaca)
-plamenom zapeci saum da dobije braonkaste sare

Vasinu tortu sluziti u dobrom raspolozenju i dobrom drusstvu ;)
Uzivanje garantovano!

p.s. Onima koji slave uz izvinjenje bih pozelela i srecne minule praznike, s Bozicnom tortom "Vera, Ljubav i Nada", i uz kuglof-kolacice u obliku zivotinjica ;)




Svako dobro vam zeli majloV :*

9 коментара:

  1. Vasina torta je uistinu čarobna, nisam je jedanput napravila,
    Pa i pitala sam se što je s tobom? Uglavnom, dobro nam se vratila i svako dobro i tebi i tvojima najmilijima!

    ОдговориИзбриши
  2. I vama draga, sve najj u 2012!Vasinu tortu si "ukrasila" bas kao i što je i moja mama ukrasi!

    ОдговориИзбриши
  3. Da drage moje "Vasina torta je prava legenda.. neizmerno nezna ljubav i zahvalnost taste prema zetu je fantasticno docarana spoljasnjim izgledom torte.
    Elegantno vazdusasta belina prosto zaslepljuje.. milina :)

    Dobro vi meni dosle dusice drage a i ya vama ;)
    Ziveli!

    p.s. Dodacu i pricu o gospodinu Vasi, iako je vec mnogi znaju ali dobila sam je na poklon od Smotane kada sam se tek pojavila na SC kulinarstvu, tamo davne '99 proslog veka :))
    Na svu srecu sve sto sam tamo kuckala imam u svojoj licnoj arhivi :)

    ОдговориИзбриши
  4. Predivna torta.
    Draga majloV vama i vašim najmilijim sve naj, naj, naj u 2012.

    ОдговориИзбриши
  5. Veliko hvala Ljiljana i dobrodosli :)
    Uzivajte!

    ОдговориИзбриши
  6. Divna torta i još divnija priča o njenom nastanku! Hvala!

    ОдговориИзбриши
  7. Si vid'la miliine Ancice devojcice :)

    Neke stvari su potpuno neodvojive.. lepota cele price i lepota torte su savrsena celina!
    Fantazija :)

    Hvala Tebi i sve najbolje!

    ОдговориИзбриши
  8. Vasina je jedna od svima omiljenih torti. Reform i Vasina ili ona grozna čokoladna sa kremom cemntiranom margarinom, smjenjivali su se na svim rođendanima koje pamtim iz djetinjstva.
    Torta izgleda savršeno, jako mi se dopada taj valoviti pokrivač, a kora je prekrasno pečena i lijepo narasla.
    Inače, mene jako plaše sve te katastrofične prognoze o ekonomskoj krizi i njenim posljedicama, dok me se proročanstva ni najmanje ne dotiču. Bit će onako kako biti mora.
    Ja tebi i tvojim najmilijima želim sve najljepše u Novoj i živjela.

    ОдговориИзбриши
  9. E vidis Cosmo mene uzasava taj klise "simultani rodjendanski meni" s odsustvom svake kreativnosti, originalnosti i individualnosti.. tako se coveku ogadi i najukusnija klopa!
    I ova blogerska zajednica ima tu tendenciju a originalnosti sve manje nazalost!

    Prorocanstva ne pratim a i ovu krizu su samo smislili odredjeni krugovi.. bankari su najvece zlo modernog doba i protiv njih se treba boriti!
    Ljudi su naivni i lakoverni pa za sicu upadaju u postavljene zamke a oni su prefrigani kao sam djavo! brrr.. sta drugo i ocekivati kad je stepen masovne prosvecenosti na niskom nivou!
    Mogu da stvaraju sta im se prohte pa i krize.

    Hvala i zivabila :)

    ОдговориИзбриши