Пратиоци

четвртак, 19. јануар 2012.

Kimchi za Sneki :*



Draga moja obecala sam kimchi pa cu s posebnim zadovoljstvom to obecanje i ispuniti ;)
Kao sto si i sama rekla na internetu ima bezbroj varijanti i nacina a ya cu ti predstaviti ovaj koji sam vec isprobala a s kojim sam posebno zadovoljna.
Inace recept je iz predivne knjige "Prakticna Enciklopedija Azijske Kuhinje" koja je na medjunarodnom  konkursu "Gurman" proglasena najboljom knjigom u kategoriji kulinarskih knjiga o jelu i vinu za 2004. godinu.
(ova gornja fotografija knjige je s neta zamenicu je kasnije svojom)

Taj konkurs se odrzava od 1995. godine a svake godine na konkurs ucestvuje i po nekoliko hiljada naslova posvecenih kulinarstvu, tako da je referenca za recept bas bombasta ;)
Imam nekoliko enciklopedija iz te edicije i prezadovoljna sam jer su po edukativnosti na zavidnom nivou!

Kad covek uci iz dobre knjige kasnije ga niko ne razume :))

Salu na stranu ali na netu o nastanku kimchi-a ima puno napisanog.. 
Secas se ranije, kad nije bilo ni vikipedije ni ovoliko kulinarskih sajtova, da sam bila jedini izvor kulinarskih istorijskih prica! 
SC je to nazalost sve unistio i zatro, kao da nas nije ni bilo, ali na svu srecu moja arhiva je puna :)
Secam se i ovoga, tamo neke '98. godine mi je po prvi put riknuo kompjuter i sve sto je bilo u njemu otislo je bestraga. 
Ogorcena sto sam sve izgubila izjavila sam: "ono sto covek ima u glavi niko ne moze da mu otme" :))
Elem da tog slucaja nije bilo ni moja arhiva ne bi bila ovako bogata, ali u svakoj nesreci se krije i poneka srecica!

Dakle da ne prepricavam istorijat kimchi-a precicu na originalni recept (svoje izmene cu pridodati u zagradi pa ih prati;)




sastojci:
675 g svezeg kineskog kupusa seckanog na trake-rebarca sirine s prsta (glavica od 1550 g)
675 g jams-a ili tvrdih krusaka (koristila sam kruske i jos komad dajkon rotkve-dozvoljena varijanta) secene na polovine pa na tanke parcice
60 g krupne morske soli (kolicinu soli sam proporcionalno povecavala zbog kolicine sastojaka koje sam upotrebila)
200 ml hladne vode (0,5 l vode)
4 stabljike mladog crnog luka seckanog na kolutice (upotrebila sam glavicu crnog luka koju sam sitno, sitno iseckala)
2,5 cm svezeg korena djumbira izrendanog na sitno rende ( 6-7 cm djumbira)
4 cena belog luka istucanog u avanu (glavica belog luka)
10-15 g - 2-3 kasicice cili praska (6-7 kasicica)
 priprema:
1. Kineski kupus oprati pod mlazom hladne vode, iseci uzduzno na pola i odstraniti koren-zadebljanje na donjem delu. Kupus iseci na deblja rezanca sirine 2-3 cm.
Iseckani kupus, kruske i dajkon staviti u glinenu posudu, posoliti, dobro promesati i dobro pritisnuti teretom. Preliti vodom, poklopiti i ostaviti preko noci da odstoji.
2. Sledeceg dana odliti rasol, rasol sacuvati a usoljenom povrcu dodati smesu napravljenu od luka, belog luka, djumbira i cili-a.

3. Sve zajedno dobro izmesati, sloziti u tegle i zaliti odlivenim rasolom.
4. Tegle prekriti providnom pak folijom, staviti ih na policu (suncano mesto) i ostaviti da odstoje 2-3 dana.


 Posle tog vremena tegle ostaviti u frizideru da se kimchi dobro rashladi. Teglu s rashladjen kimchi-em  sada zatvoriti poklopcem.
Tako pripremljeni kimchi se u frizideru moze cuvati nekoliko nedelja.

Sneki od sveg srca ti preporucujem ovaj kimchi, takodje i svima koji svrate i vide ovaj dopis, jer je izvanrednog ukusa!
Ako volite ljuto ovu zakusku od kineskog kupusa cete obozavati :)


A od ovako spremljenog kimchi-a se u Koreji prave i raznovrsne supe, corbe i razna jela, bas kao sto i mi upotrebljavamo kiseli kupus za razlicite namene.
Posto kod nas nema odgovarajucih zacina i pasta treba se snaci upotrebljavajuci adekvatne zamene pa ce ovo nize prikazano jelo biti majloV varijanta te cuvene korejske corbe :)  


Pecenu piletinu i ispecene cevape iseci na parcice.
(Korejci za ovu kimchi corbu koriste sveze svinjsko meso, i nazivaju "kimchi tige" ali meni se to meso ne svidja kada je kuvano, jer ima jak smek, pa sam se snasla s ovakvom kombinacijom ;)
Inace za pripremanje corbi koriste se jos i rakovi, morski plodovi, riba, tofu i raznovrsno povrce, a u zavisnosti od glavnog sastojka corba po njemu i dobija naziv.)
Dalje, u meso dodati 3-4 kasike belog vina (pirincanog vina), ostaviti meso da u vinu odstoji oko 15-20 minuta.
Za to vreme.
Posebno na maslinovom ulju proprziti kimchi da postane staklast. Kimchi pre przenja ocediti od rasola a rasol sacuvati za korigovanje ukusa corbe.

Iseckati svezu zelenu papriku na tanke parcice, a marinirane pecurke u maslinovom ulju iseci na listice.

Napraviti pastu od sledecih sastojaka:
pomesati: pastu od umebosi sljiva, mugi miso pastu, tamari soja sos, mlevenu cili papriku, slatku alevu papriku (radi boje) i 2x u prste mlevenog crnog bibera.
Gustinu smese-paste regulisati soja sosom vodeci racuna o slanosti.
(Korejci za ovu corbu koriste kuchugaru - to je ljuta korejska paprika grubo samlevena (kao nasa ljuta tucana aleva paprika)  i  kochudzan - a to je korejska ljuta cili pasta od fermentiranog pirinca i soje.
Moja zamena je bila uspesna ali naravno razlike u ukusu postoje! U Moskvi na srecu svih tih zacina ima jer mnogi vole i jedu Korejsku hranu!)


Sada sve posebno pripremljene sastojke za corbu staviti u posudu s mesom i vinom, dodati vodu da sve ogrezne, staviti da provi, kuvati na tihoj vatri oko 10 minuta. Tokom kuvanja dolivati vodu da se odrzi uvek isti nivo tecnosti.


Gotovu corbu zaciniti po ukusu rasolom iz kimchi-a, pustiti jos jednom da provri, skloniti s vatre, na kraju u corbu dodati sveze iseckan mladi crni luk. 
Odmah posluziti uz kuvani pirinac.

 

Prijatno dragi moji!

:***

Uzivajte!

9 коментара:

  1. Joj što ja volim Kim Chi!!!!!! Ma to mi je trenutno najbolja moguća turšija! Ja ga uvek kupujem iz Koreanskih prodavnica, al' već duže vreme hoću da napravim i domaću varijantu. Baš sam prošle nedelje molio mog druga Koreanca da mi da recept i pomogne mi pri pripremi. Al' evo ti si podelila recept i dala mi odličnu inspiraciju!
    Divan post !
    Sve najlepše!

    MIroslav

    ОдговориИзбриши
  2. Da Miroslave kimchi je predobra zimnica.

    U Moskvi se na svakoj pijaci mogu naci tezge s raznovrsnom tursijom i zimnicom a posebno su popularne ove korejske!
    Rusija je velika i bogata zemlja a u sahalinskoj oblasti, koja je nadomak Koreje, preplicu se obicaji i navike obeju kultura.
    Sahalinski Korejci su svoju kulinarsku naviku, u svom izvornom obliku (sada vec u modernijoj varijanti) koja datira jos od sedmog veka pre nove ere, preneli po celoj Rusiji.

    Ljudi sobom nose svoje lepe navike i obicaje a sve sto je lepo brzo se prihvata :)

    Hvala Miroslave i ya tebi zelim sve najbolje :)

    ОдговориИзбриши
  3. Draga Vera, hvala Vam sto ste postali pratilac mog bloga. Jako ste me obradovali. Ja Vas cesto citam i jako cenim. Secam se clanka o tome sta rade paradajzu da bi izgledao savrseno za supermarkete... Svima sam to pricala! :)
    Veliki pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Miki nemoj da mi zahvaljujes molim te i nema potrebe da mi persiras.
      Znam da po godinama mogu mama da ti budem ali ya se divno osecam i izuzetno volim da se druzim s vama mladima!
      Od vas se mnogo uci a s vama nam ni vreme nista ne moze :)

      Dobrodosla i uzivaj!
      Srdacan poz.

      Избриши
  4. Ova egzotična turšija je vrlo zanimljiva, čorbica još bolja.
    Čak i u ovakvoj provinciji kao što je Sarajevo postoje prodavnice sa egzotičnim začinima i gotovim dodacima. Za sve sam ovo čula i vidjela sam kako izgleda, osim što nemam pojma šta bi mogla biti mugi miso pasta.
    Svaka čast na znanju, to veoma cijenim i tačno je da nam ono što nam je u glavi niko ne može oduzeti. Ja pripadam starijoj generaciji koja je znanje prikupljala čitanjem knjiga, ali cijenim i novi pristup izvorima saznanja i učenja. Ipak, knjige više cijenim. Neki dan me je šokiralo, a ne znam gdje sam to čitala, naime postavlja se pitanje što će našoj djeci u osnovnim školama opšte znanje??? Objašnjavaju da današnja djeca sve mogu naći na internetu i obratiti se za pomoć internetskim tražilicama kada im konkretno nešto zatreba. Ostala sam, a i sada sam bez teksta.
    Šta je SC? Serbian cafe??? Zašto misliš da je sve uništio?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ovako miso pasta se pravi od soje a mugi miso pasta je kombinacija jecma i soje.
      Inace na japanskom se jecam kaze MUGI pa i pasta odmah nazivom usmerava na tu zitaricu.
      Japanci jecam smatraju zdravom hranom jer je od pirinca bogatiji proteinima i vlaknima.
      Mugi miso se fermentira najmanje godinu dana u kedrovim buradima i to mu daje posebnu hranljivost i ukus. Preporucuje se svaki dan u miso supama jer je blag i hranljiv.
      Mugi-jecam jos melju na sitno tj. nesto kao nase kukuruzno brasno a i zrna razdvajaju na pola pa u kombinaciji sa pirincem i jams-om zajedno kuvaju.

      Mugi miso pasta je prelepe cokoladne boje i stvarno divnog ukusa :)

      Sto se knjiga tice ne suprodstavljam ih bilo kom izvoru znanja ali da su merodavnije to niko ne moze da ospori!
      Skoro u nekoj emisiji kazu istrazivanja da mala deca, uzrasta od 4-5 godina, koja mnogo sede za kompjuterom imaju problema s izrazavanjem i uopste s komunikacijom.
      Ovi malo stariji cak imaju mnogo veci problem jer npr. po forumima "pricaju" ali uzivo su pravi zombii.. sede, bleje i cute sto kaze moja sestricina teto zapanjila sam se!

      Mislila sam na nepostojanje arhive, potrazi nesto sto se tamo pisalo makar godinu-dve unazad pa ces videti, inace to vrzino kolo ce cvetati uvek..
      Obicno izbegavam a sada mi je zao sto sam ih uopste i pomenula!

      Poz.

      Избриши
  5. E da zaboravila sam Cosmo ako volis corbice od sociva kombinacija s kimchi-em ce te oduseviti :)

    ОдговориИзбриши
  6. Hvala ti na vrlo iscrpnoj informaciji. Pogledat ću kakva je snadbjevenost miso pastama kod nas, a miso čorbice sam probala u jedinom sarajevskom sushi baru. Veoma mi se dopao okus, ali je nisam ni pokušala sama napraviti.
    Čorbice od sočiva volim, a predpostavljam da bi preporučila narandžastu?
    Slažem se i sa stavom da djeca koja provode previše vremana za kompjuterom u virtuelnoj komunikaciji stvarno imaju problem sa komunikacijom u realnom svijetu. Roditelji bi trebali angažovati dijete nekom sportskom aktivnošću u nekom klubu gdje bi imalo priliku da se druži sa vršnjacima, a ne da vrijeme provodi na raznim forumima ili FB. Mališa moje sestre koji je ovaj mjesec napunio 4 nosi sa sobom miša da mu roditelji ne bi zauzeli računar, što mi je strašno.
    Još jednom puno ti hvala, jako si me zainteresovala ovom čorbicom.

    ОдговориИзбриши
  7. Nema na cemu i drugi put!
    Uzivaj Cosmo :)

    p.s. Imam jedan takst o miso supama (koji sam vec objavljivala) pa cu ti proslediti ;)
    Poz.

    ОдговориИзбриши