Читаоци

уторак, 11. јануар 2011.

Bozicna Torta

***Vera, Ljubav i Nada***
Mojoj voljenoj majcici!
Za secanje!

Etape:
Zagrejati rernu na 180°C
Pripremiti osnovu - badem kora
Skuvati “obod” koru - kora od keksa
Pripremiti čokoladni krem
Čokoladna glazura
Formiranje torte 
Krem šanti s čokoladnim pralinama (čokoladom)
Zavrsnica



-Bedem kora:

75 g šećera u prahu
60 g mlevenog badema
40 g brašna (mešavina - 1 kašika kestenovog ostatak pšeničnog brašna)
3 belanca
75 g prah šećera


1. Pripremiti badem koru:
Pomešati prosejane suve sastojke - šećer u prahu, badem i brašno.
Posebno umutiti sneg od belanaca s prah šećerom u čvrstu penu.
U smesu zatim pažljivo umešati suve sastojke.
Dobijenu smesu izliti u puterom podmazan pleh za tortu (prečnika 24 cm).


Badem koru peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 min.
Pečenu koru izvaditi iz pleha, staviti na rešetku da se ohladi, ohlađenu koru staviti na tanjir za posluživanje.

--Obod kora od keksa:

2 dcl mleka
1 kašika vanilin šećera
3 žumanca
100-150 g mlevenog keksa

 2. Skuvati obod koru od keksa:
Pomešati mleko, vanilu i žumanca. Smesu kuvati na pari dok ne počne blago da se zgušnjava.
U smesu sada dodati mleveni keks da se dobije masa srednje gustine.
Još toplu keks masu staviti u poslastičarski fišek sa zvezdastom modlom.
Oformiti obod preko osnovne badem kore. Ostaviti da se potpuno ohladi.


 
---Pripremiti čokoladni krem

Sastojci za čokoladni krem:
200 g gorke čokolade
460 ml slatke pavlake



3. Čokoladni krem:
Čokoladu isitniti nožem na jednake parčiće, staviti je u posudu i pažljivo istopiti na pari.
U rastopljenu čokoladu zatim dodati 115 ml slatke pavlake neprestano mešajući žicom.
Sve sjediniti u glatku smesu bez grudvica.
Dobijenu smesu od čokolade i pavlake sada kuvati dok ne provri, skloniti s vatre, ostaviti da se hladi.
Ostatak slatke pavlake umutiti u čvrstu penu, sjediniti je s ohlađenom smesom u jednolični čokoladni krem.
Dublju činijicu (prečnika 12-15 cm) obložiti providnom pak folijom, sipati čokoladni krem i poklopljeno ostaviti u frižideru da se dobro ohladi.


----Čokoladna glazura

Sastojci za čokoladnu glazuru:
125 g gorke čokolade
150 ml slatke pavlake
25 g šećera
25 g putera

4. Sutradan pripremiti čokoladnu glazuru:
Krupno isečenu čokoladu (oštrim nožem) staviti u posudu.
U drugu posudu pomešati slatku pavlaku s šećerom, zagrejati na vatri dok ne provri. Vruću pavlaku sipati preko čokolade, neprestano mešajući zagrevati (posuda u posudi s prokuvalom vodom), a kad čokolada počne da se topi dodati puter. Mešajući dobiti jednoličnu glatku čokoladnu glazuru bez grudvica.
Glazuru neprestano mešajući ohladiti do mlake temperature.


-----
5. Formiranje torte:
Izvaditi iz frizidera tanjir s osnovnom badem korom i obod korom od keksa.
Čokoladni krem s činijicom prevrnuti na centar badem kore, skinuti činiju i providnu pak foliju.
Drvenim štapićem, u krug, oko čokoladnog krema, izbosti badem koru na više mesta.
Prohlađenu mlaku čokoladnu glazuru pažljivo preliti preko čokoladnog krema.
Tanjir ponovo poklopiti, ostaviti u frižideru da se čokoladna glazura potpuno ohladi.




------Krem šanti s čokoladnim pralinama (čokoladom)

Sastojci za krem šanti:
200 ml slatke pavlake
1 mala kašičica gustina
35 g čokoladnih pralina ili čokolade

6. Dok se čokoladna glazura hladi napraviti krem šanti:
Čokoladu isitniti u procesoru dok se potpuno ne smrvi u sitan prah (uključivati procesor naizmenično nekoliko puta). Pavlaku umutiti u gustu penu, dodati prosejani gustin i samlevene praline, sve sjediniti u kompaktan krem.
Krem šanti sipati u poslastičarski fišek s zvezdastom modlom.

7. Završnica:
Tortu izvaditi iz frižidera. Od krem šanti-a oformiti, u krug, obruč između čokoladne kupole i obod kore od keksa.


Poklopljeno ostaviti u frižideru do služenja.
Svako posluženo parče ukrasiti šećerom u prahu posutim po obod kori od keksa.



Prijatno :*
Ko voli čokoladne torte ovu će obožavati :))

Uzivajte!

*

25 коментара:

  1. Skroz zanimljiva i neobična tortica draga ! Super izgleda ! ;-)))

    ОдговориИзбриши
  2. Kome se ne bi svidjela? Fantastična je! A trebalo je i posla ali je zato rezultat fenomenalan!

    ОдговориИзбриши
  3. Zaista izuzetna torta počev od sastojaka, preko izrade pa do neobičnog izgleda! Ali posveta draga majlov.. posveta je tako duboka i dirljiva.

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala od sveg srca Mihaela, Jovana, Snjezo & Majo drage moje postovane devojcice :)

    Majo kada mi je pre dve godine u novembru mesecu umrla mama, na njen nastupajuci rodjendan koji je 7.januara tj. na sam dan Bozica, da bih nekako tu nenadoknadivu prazninu i ogroman gubitak necim ispunila a svom srcu malo olaksala, napravila sam ovu tortu za secanje na nju.

    Uhh.. tesko i neizrecivo tuzno je pricati o tome a ne bih da vas rastuzim :)

    Zdrave i vesele mi bile ljubim vas:*


    *

    ОдговориИзбриши
  5. Draga prijateljice potpuno te razumijem,budi i ti nama zdrava, vesela i pozitivna čak i onda kad je teško. Kisss:)

    ОдговориИзбриши
  6. Ako zelite, dodjite po jednu lepu nagradicu!

    http://mojanoblica.blogspot.com/2011/01/hvala-za-nagrade.html

    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  7. Skroz novo za mene! Odlično je i čuvam. Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  8. Svetlana veliko hvala :)
    Ziva bila!

    Nale mozes i etapno isprobavati delove ove tortice da vidis o cemu se radi i da li se nesto podudara s tvojim ukusom :)
    npr. ova kora od badema je predivna, kuvana kora od keksa takodje a mozes ih koristiti u kombinaciji i sa drugim kremovima :)
    Cokoladni krem i krem santi je vec proverena klasika ali uvek dobrodosli ;)

    Zelim vam sve najbolje drage devojcice!

    ОдговориИзбриши
  9. MajoV, svratite po još jednu nagradicu kod mene ako želite, zalužili ste. :)

    http://mojanoblica.blogspot.com/2011/01/nagrada-3-u-1.html

    ОдговориИзбриши
  10. MajloV potpuno razumem tvoj bol. Ja svaki slatkis, svaku koru torte, svaki sitni kolacic uvek pravim uz secanje na moju majku, koja je bila vrhunski poslasticar.
    Tvoja torta izgleda fantasticno. Jos jedanput si pokazala tvoju neizmernu kreativnost.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  11. Esta torta es maravillosa tengo que preparala ,sé que buena me va a quedar por los pasos a pasos están muy bien explicados y me encantaron los ingredientes,muy lindo tu blog,abrazos sinceros.

    ОдговориИзбриши
  12. Miroslave tvoja pohvala mi neizmerno znaci :)
    Veliko hvala postovani prijatelju!

    *

    Estimado Rosita Vargas bienvenida y un gran agradecimiento por el cumplido:)
    No deje de probar el pastel porque es hermosa:)

    Un cordial saludo a usted y Chile!

    *

    Dada benvenuto:)
    Grazie anche per il tuo blog in una ricetta meravigliosa:)
    La prima cosa che avevo provato il "Grissini al Sesamo";)
    Saluti a te e la bella Puglia!

    :)

    ОдговориИзбриши
  13. Eto mene stigoh, veliki pozdrav i sve najbolje u 2011 godini tebi i porodici, mnogo srece, zdravlja.

    ОдговориИзбриши
  14. Dobro mi dosao postovani prijatelju i veliko hvala na lepim zeljama :)

    Nadam se da je odmor prosao bas onako kako ste zeleli i da ste se lepo proveli i odmorili.

    Nedostajao si pa me raduje sto se opet vidimo :)

    Sve najbolje ti zelim!

    *

    ОдговориИзбриши
  15. Muy buena y linda torta y de chocolate mi preferido,me ha encantado el paso a paso bien explicado ,te copio la receta intentaré hacerla,abrazos y cariños.

    ОдговориИзбриши
  16. Predivna torta u svakom smislu! Jeli to tradicionalna Ruska Božićna torta ili samo Vaša torta koju obično radite na Božić!? Doista je predivna!

    ОдговориИзбриши
  17. Surac najlepse hvala ziv bio :*
    Vec je krajnje vreme da i ya okacim nagradice koje ste mi tako nesebicno podarili ali sve nesto odugovlacim ni sama ne znam zasto.. !?

    Hola querida Rosita :*

    Veliko hvala Nado i dobro mi dosli :)
    Tortica je kombinacija poslasticarskih i mojih nekih intervencija..
    Na svu srecu dobitnih :))
    Srdacno Vas pozdravljam i dodjite mi opet bice mi drago!


    *

    ОдговориИзбриши
  18. Hvala puno na odgovoru i dobrodošlici, naravno da ću doći :)!

    ОдговориИзбриши
  19. Prelepa je torta i ukusna pravila sam je po vasim upustvima i super je ispala a sad bih da je napravim ali u obrucu 28 cm pa da li da povecam sve mere za 50% ili sta i sta da radim sa kupolom tj koji precnik da li 18cm? Hvala Marija

    ОдговориИзбриши
  20. Hvala tebi Marija na pohvali a posebno mi je drago da su nam se ukusi "podudarili" ;)

    Sto se tice tvog pitanja pokusacu da budem od koristi :)
    Ovako potrebno je samo da "ostvaris" finalni izgled a to nije problem jer ces proporcionalno povecavati sve slojeve.. pa ako je nova velicina osnovne kore 28 cm ostalo uklapaj po njoj.
    Kolicine povecavaj prema najlaksem metodu a to je, kao sto si i sama rekla, na polovinu ili 50%.
    Ovde su mere malo "nezgodne" jer ima dosta tih "5"-ica na kraju.. mislim kad podelis 75 g ispadne "apotekarski" broj pa da se ne bi mucila jednostavno ga zaokruzi :)

    Evo jos jedan primer ove lepe tortice, premda su mere iste ali se razlike ipak lepo vide :)
    http://www1.serbiancafe.com/lat/kuvar/recipe/7/5146/bozicna-torta-vera-ljubav-i-nada

    Izvinjavam se sto si ovako dugo cekala na odgovor ali nesto me nema u poslednje vreme na ovim stranicama.. kao da su tudje bokte :))

    Sve najbolje!

    p.s. za Ebie :)
    Oprosti ali nisam u mogucnosti da ti se javim jer mi je pristup na SC-u onemogucen!
    Blokirali su me tamo kao da sam im najveci neprijatelj.. valjda je to normalno posle onoliko godina :))
    Tuzno ali istinito!

    Tebi hvala od sveg srca :)
    Uzivaj Ebie!

    ОдговориИзбриши
  21. Hvala na odgovoru tako sam nesto i izvela. Ne da nam se podudaraju, nego ste mi inspiracija. Hvala vama sto postojite! Ljubim vas puno!!!

    ОдговориИзбриши
  22. Oh.. draga divno, bas ti hvala, iznenadila si me :)
    Mene na net-u ljudi ili ovako lepo vole, kao Ti, ili me uzasno mrze!
    Onima koji me mrze ne bih bila u kozi jer mrznja razara..
    Mogla bih sada da ispisem poduzu pricu na ovu temu ali samo cu kratko vazno je da prema meni nema ravnodusnih, a dok je tako bice odlicno :))

    Nadam se da cu se uskoro prebaciti na brzi internet pa cu se cesce pojavljivati ovuda, premda ruku na srce i bez interneta se super snalazim :))

    Poljubac i tebi Marija :*
    Sve najbolje!

    *

    ОдговориИзбриши