Пратиоци

субота, 23. октобар 2010.

Cartellate - ruzice :)

Puglia, Alberobello i majloV ;)



Ove carobne ruzice "cartellate" je potrebno napraviti od umesenog testa cvrstine kao za rezanca.
Testo se tradicionalno pravi od mesavine finog psenicnog brasna i mekinja (griz ili ostro brasno), maslinovog ulja i belog vina. Moze se jos u testo dodavati mala kolicina jaja (1-2 komada na 1 kg brasna) i sok pomorandze.
Cartellate se prze u dubokom ulju do lepe zlataste boje a dalje se umacu-posipaju ili dekorisu po zelji.

Za umakanje cartellat-a se tradicionalno koristi:
-vino cotto  (vincotto je slatki mošt, tamni, kao balzam ukuvani sok grozdja - tipa Madera - jacine do 14 % alkohola)
ili se ruzice umacu u
-topao rastopljeni med
ili
-u rastopljenu cokoladu
za posipanje se koristi:
-secer u prahu
-cimet
za dekoraciju:
-sarene bombonice

Kombinacije cime ce se ruzica dekorisati je po zelji ali s desertnim slatkim vinom tradicionalno ;)


za testo:
1 kg brasna, 3x soli u prste, 1 casa maslinovog ulja, 1 kasika secera, 1 vanilin secer,
1 jaje,
sok 3 pomorandze, i toliko belog vina da se zamisi testo
(od ove kolicine ispadne oko 100 ruzica)
-umeseno testo, razvaljano na dasci i prekriveno pak folijom ostaviti da odstoji 12 sati
-odstajalo testo premesiti
(ako je potrebno cvrstinu regulisati dodavanjem jos brasna premda je bolje da se tvrdoca testa odmah regulise)
-komade testa razvaljati kao za rezanca,
seci trake reckavom radlom sirine 3-4 cm duzine 20-25 cm,
spajanjem bocnih ivica na 5-6 mesta i zamotavanjem oformiti ruzicu


-prziti u dubokom ulju do lepe zlataste boje

Jedu se s apetitom:)
Testo je za svaku pohvalu jer je vrlo ukusno, ne upija ulje tokom przenja sto je najznacajnije i uopsteno
ove ruzice - "cartellate" su za svaku preporuku.
Probajte obavezno!

A uz cartellate naravno turisticka ruza Puglie
Alberobello :) 
Uzivajte u delu ovih fotkica!
















Do nove "giro vagando"
stiklom italijanske cizme
od srca vas ljubim :*



*

14 коментара:

  1. Fino izgledaju, probacu sigurno.Sto se tice slika super, lepa mesta.Pozdrav...

    ОдговориИзбриши
  2. Zanimljivo, nisam znala za ovaj specijalitet! Slike predivne!

    ОдговориИзбриши
  3. Obzirom da sam za Apuliju vezana i rodbinskim vezama, relativno često idem i na jug Italije. Kada spominješ brašno, na jugu uglavnom koriste durum brašno, ali za kolače, kao i u ostatku Italije, uglavnom dupli nuler bijelo brašno. Vincotto nije vino, radi se o moštu koje se kuhanjem reducira sve dok ne dobije konzistenciju skoro kao med.
    Inače, cijela Apulija se odlikuje izuzetno maštovitom "sirotinjskom" kuhinjom, vrlo dalekom po okusima onoj koju uobičajeno smatraju talijanskom kuhinjom regije Emilia ROmagna ili Toscane; nema lasagna, ali daleko je zdravija i zanimljivija (barem meni).

    ОдговориИзбриши
  4. Surac, Snjeza, Roman Tales hvala na javljanju i dobrodosli :)

    Cartellate obavezno isprobajte stvarno su cakane ;)

    Roman Tales juce sam pogresila jer nisam dala putokaz ka objasnjenju sta je "vino cotto" pa cu sad ispraviti gresku.. zbrzah juce..
    U svakom slucaju veliko hvala na dopuni jer mnogo znaci kad se javi neko ko zivi na tom podneblju a od koga se saznaju interesantne pojedinosti iz prve ruke!

    Za kratko vreme turistickog boravka ne moze se mnogo saznati.. a toliko lepog i nezaboravnog :)
    Ali da mi je Italija mila zemlja to je neosporno!

    Srdacno vas sve pozdravljam dragi moji :*


    *

    ОдговориИзбриши
  5. Nisam znala za ovo, deluje vrlo primamljivo. A što se fotki tiče - baš sam se naodmarala gledajući, pravo putešestvije u malom:)

    ОдговориИзбриши
  6. Hvala Nale i dobrodosla uz cartellate i na ovo fotka "putovanje" ;)

    ОдговориИзбриши
  7. Evo mene ponovno ;-) Vidjela sam u raspravi pod postom kod Selme da se spominju i nekakve piroške, onda sam po profilu vidjela da si u Moskvi, pa rekoh, daj da vidim o čemu se radi. Kako su meni piroške totalna nepoznanica, doslovno blagog pojma nemam što očekivati (iako sam ljetos ispekla jednu pitu od maka i sira po receptu jedne ruske blogerice i na nekim njihovim forumima vidim da žene krasno kuhaju, k tome se služim njihovim forumima za download novih kuharica za svim svjetskim jezicima), daj mi molim te link na tvoje piroške za koje si izgleda autoritet. NE mogu reći da ću ih 100% napraviti, pogotovo ako se radi o nečemu što je ultra kalorično, ali barem da znam o čemu se govori, ovako sam u totalnom ignorantskom mraku.

    Inače, u Alberobello u jednoj maloj, posve neuglednoj slastičarnici sam jela fantastične praline njihove proizvodnje od vrlo tamne čokolade s prekrasnim kremastim punjenjem od naranči, a sve u obliku malih trullija :-)

    ОдговориИзбриши
  8. Hvala Vam na ovom receptu! Kao mala, bila sam na jednom letovanju u Forte di Bibbona i tamo sam jela te male "ruzice"... ali, nikada posle :) Imate lepe i jako zanimljive recepte! Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  9. Roman Tales :)
    Kad cujes sta su ustvari "пироги" - "пирожки" videces da to za tebe nije bas tako velika nepoznanica :)

    Dakle ovako ukratko:
    "пироги" je vrsta velike punjene pite, obavezno napravljene od karakteristicnog ruskog kiselog-
    kvasnog testa, pokrivene ili polupokrivene, pravougaonog oblika velicine od 30-35 cm pa navise.
    Pirogi cuveni kulebjaki - "кулебяки" se prave tako sto se uskislo testo rastanji, oblikuje, nadeva i zatim preklapa na taj nacin da se krajevi spoje jer i sama rec proizilazi od radnje "spajati testo"- kulebjaciti, uz obavezan ukras koji pecivu da posebno dopadljiv izgled a ujedno i prekriva te spojeve na testu.

    (na ovom linku ima jako lepih primera:
    http://tinyurl.com/34uq2kg)

    Nadevi su tradicionalno slani (dinstani kupus s kuvanim jajima, kuvana-susena riba s pirincem, uprzeno mleveno meso s lukom, kuvani krompir, dinstane pecurke s uprzenim lukom isl. ali se prave i slatke varijante s tim sto se ta vrsta piroga pravi poluotvorena (da bi se samim vidom naznacila i unutrasnja sadrzina).
    Pirozki "пирожки" - kod nas poznato kao "piroske" su male punjene pite nastale kao logican sled velikih "пирога".

    Ovako izgledaju moje piroske:
    http://img235.imageshack.us/img235/4461/zvrletupiroskabymajlovqq2.jpg
    Piroske se peku u rerni ili prze u ulju, s tim sto se przene piroske po tradiciji prave kao slatke i nadevene-filovane su dzemom.
    Negde se, ali vec retko gde, mogu naci i przene slane piroske s krompirom.
    To testo za przene piroske, nalik je nasim mekikama, koje je takodje kvasno testo bez nekih posebnih dodataka, ili tebi poznatije kao italijanske "pettole" ;)
    s tim sto su punjene i to najcesce kuvanim ispasiranim krompirom u koji osim zacina (biber, so) vise nista ne ide.

    Rekla sam ukratko ali khm.. mogla bih jos troduplo ovoliko da ispisujem.

    Samo jos ovo pa necu vise (huh.. :))
    Lana nas je nazvala "strogima" ali pre bih rekla da smo samo "cistunci" u sp-u postovaoci tudjih izuma i tradicije kojima svojom samovoljom necemo "zatrti" ime i poreklo!

    Sanela i Mala kuharice dobrodosle i veliko hvala :)
    Svima srdacan pozdrav i ne zamerite na "strogosti" :))


    *

    ОдговориИзбриши
  10. Kod tebe uvek nesto fino i verovala ili ne, kad god svratim uvek nesto novo naucim! Super fotke!!!
    Imas na mom blogu jednu nagradicu pa svrati po nju kad uhvatis vremena :)

    ОдговориИзбриши
  11. Oh Mihaela veliko hvala :)

    Moje dugogodisnje internetsko zezanje, kad me neko pohvali, uvek sam zacinjavala recima "sluzimo narodu" ;) Mnogima verovatno neshvatljivo ali ya sam oduvek bila neposlusno i svojeglavo celjade i "tim se dicim" :))

    Hvala veliko i za nagradu!

    Najveca nagrada su nam ove slatke kratke razmene misli pa kao sto moja draga Sneki kaze:
    "ne poznajemo se al' se znamo".. na sekundu nas obaspe milina pa vidimo da smo bliski iako vrlo fizicki daleki :)

    Sve najbolje ti zelim :*


    *

    ОдговориИзбриши
  12. Zaboravih se zahvaliti na odgovoru, pa iako kasnim, hvala!

    ОдговориИзбриши
  13. Za lepu rec nikada nije kasno ;)

    Uzivaj!

    p.s. Manjkavost ovog vida komunikacije po blogovima je bas to sto smo uvek "usamljeni" :))

    Ponekad imam utisak da pricam sama sa sobom sto mi ama bas uopste ne odgovara.. mislim komunikativnom "stvoru" kao sto sam ya, naviknuta na brdo zivih ljudi zeljnih cavrljanja to nikako ne pase :))

    (:bicebolje:)

    *

    ОдговориИзбриши