Ovo je vec bilo nekada.. ali bih da ponovim..
-filete skuse marinirati oko 30 minuta u sake sosu (ribu povremeno preokretati da se marinira sa svih strana)
za sake sos:
-4 kasike sake-a
-2 kasike soja sosa
-1 kasicica smedjeg secera
-istucani cen belog luka
--izvaditi ribu iz marinade, smotati u rolnice ili u pletenice, pricvrstiti stapicima, poredjati u bambus posudu za kuvanje na pari, marinadu sacuvati
---u bistru riblju supu dodati ociscen i isecen krompir, suvo povrce i seckani na krupna rebarca luk salot. Posudu staviti na vatru, preko staviti posudu od bambusa s poredjanom ribom, poklopiti. Kada u donjoj posudi supa provri smanjiti vatru, sve zajedno kuvati oko 20-25 minuta da blago kljuca
----dok se jelo kuva postaviti sto a od skuvanog pirinca napraviti "ciglice", uvaljati ih u 3-4 razlicite smese od susama (smesa od susama s morskim algama, ikrom morskog jeza..)
sos za umakanje:
-----u sacuvani sake sos, u kome se riba marinirala, dodati jos:
-1 kasiku pirincanog sirceta
-1 kasiku mirin-a (vrlo slatko pirincano vino)
-soja sos po ukusu (vodeci racuna o slanosti sosa)
-filete skuse marinirati oko 30 minuta u sake sosu (ribu povremeno preokretati da se marinira sa svih strana)
za sake sos:
-4 kasike sake-a
-2 kasike soja sosa
-1 kasicica smedjeg secera
-istucani cen belog luka
--izvaditi ribu iz marinade, smotati u rolnice ili u pletenice, pricvrstiti stapicima, poredjati u bambus posudu za kuvanje na pari, marinadu sacuvati
---u bistru riblju supu dodati ociscen i isecen krompir, suvo povrce i seckani na krupna rebarca luk salot. Posudu staviti na vatru, preko staviti posudu od bambusa s poredjanom ribom, poklopiti. Kada u donjoj posudi supa provri smanjiti vatru, sve zajedno kuvati oko 20-25 minuta da blago kljuca
----dok se jelo kuva postaviti sto a od skuvanog pirinca napraviti "ciglice", uvaljati ih u 3-4 razlicite smese od susama (smesa od susama s morskim algama, ikrom morskog jeza..)
sos za umakanje:
-----u sacuvani sake sos, u kome se riba marinirala, dodati jos:
-1 kasiku pirincanog sirceta
-1 kasiku mirin-a (vrlo slatko pirincano vino)
-soja sos po ukusu (vodeci racuna o slanosti sosa)
Krompir kuvan u ribljoj supi s povrcem posluziti kao prilog
Japan u mom srcu :*
*
Savršeno izgleda !!Jako zanimljive "ciglice" draga!! Pozdrav! :-))
ОдговориИзбришиBravo, jako zdravo kao iz najboljih restorana. Nemam sake. ali bi rado probala.
ОдговориИзбришиHvala drage moje devojcice :)
ОдговориИзбришиImam puno tih japanskih recepata nikako da ih okacim.. fotke se vec ubajatile premda cesto nesto iz njihove kuhinje pravim ali ne fotkam stalno..
Japan je moja zemlja iz snova, po nekim planovima trebalo je prosle godine da idemo ali smo se odlucili da jos sacekamo.. sada ko zna kada cemo moci da odemo..
Molim Boga da im da snage da svu ovu nedacu podnesu :(
Jelena sake je pirincano vino koje u sebi ne sadrzi vecu kolicinu alkohola, do 17% kao neke vrste vina, pa ga mozes bez bojazni zameniti belim vinom.
Postoje varijante sake-a s vecim procentom alkohola ali to je druga prica.. hocu da kazem da je to siroka oblast ali najvaznije da ga mozes zameniti belim vinom.
Neces dobiti isti ukus naravno, grozdje i pirinac se razlikuju, ali moze da prodje :)
Poz.
*
I sto puta da je bila, sve super izgleda i obozavalac za ovakve recepte. Veliki pozdrav...
ОдговориИзбриши